Aperture 3 - Mye nytt, mange forbedringer

Aperture 3 er lansert, og vi har sett på de aller fleste av de over 200 nyhetene Apple har lagt inn i denne nye versjonen av sitt bildeorganisering- og råfilbehandlingsprogram. En av de største nyhetene er såkalt nondestructive selektiv bildebehandling med de nye penslene hvor man altså kan velge hvilke deler av bildet som skal behandles med de ulike justeringene. Bli med og se hvordan Apple har løst dette i forhold til sine konkurrenter.
Etter lang ventetid ble endelig den etterlengtede versjon 3 av Aperture lansert. Apple reklamerte med “Proff ytelse, enkelt som iPhoto”, og at det skulle være 200+ nyheter i Aperture 3. I følge Apples nettside er det nøyaktig 218 nyheter i Aperture 3,og en god del av disse er ikke direkte nyheter som aldri har vært til stede i Aperture tidligere, men forbedringer i allerede eksisterende funksjoner. Det skal allikevel nevnes at enkelte av disse forbedringene er svært gode og da synes jeg det er greit å kalle det nyheter.

Mange brukere var begynt å bli utålmodig, og spesielt på Apples forumside for Aperture så man at mange kom med innlegg hvor de “truet” med å gå over til LightRoom siden Apple ikke lot høre fra seg når det gjaldt en oppgradering av Aperture. Det var mange som hadde forventninger til non-destruktive penselverktøy på samme måte som man allerede kunne finne i LightRoom og ACR, og etter hvert som tiden gikk var det flere og flere som ytret ønske om en oppgradering av Aperture. At Adobe hadde lagt ut en public beta av LightRoom 3 gjorde ikke tingene bedre, heller tvert om.

Aperture 3 ble lansert og det var tilløp til stor jubel hos brukerne. Selv bestilte jeg oppgradering fra Apple med det samme, og da var det ikke lagt ut link til prøverversjonen ennå. Jeg husker at jeg satt og anslo antall dager det ville ta før jeg fikk oppgraderingen i posten. Heldigvis la Apple ut en prøveversjon litt senere, og jeg lastet den ned med det samme slik at jeg kunne komme i gang med Aperture 3. I henhold til Apples websider som omhandlet nyhetene i Aperture 3 var det nok å ta tak i.

Jeg har benyttet Aperture som program for behandling av bildeopptak siden det først ble lansert høsten 2005, og det har siden da vært mitt foretrukne program for organisering og råfilbehandling. I tillegg har jeg benyttet Photoshop som ekstern bildebehandlingsprogram i de tilfeller hvor Aperture kom til kort, men jeg ser at siste versjon av Aperture gjør at behovet for å behandle bildeopptak i Photoshop i tillegg er skrumpet inn betydelig. Så får heller Photoshop bli benyttet til det som bare Photoshop kan, og da ikke nødvendigvis i forbindelse med behandling av bildeopptak.

Når det gjelder artikkelen, så er det slik at de valg jeg har gjort i ulike justeringer etc. ikke nødvendigvis er de valg jeg ville valgt i reelle tilfeller. Som regel så er valgene i artikkelen overdrevet, og dette skyldes at det skal være lettere å se endringer eller lettere å forstå hva som er gjort. I mange tilfeller er det kun små justeringer som skal til, men dette ville altså ikke vært mulig å se i illustrasjonene i artikkelen da både bildekvalitet og bildestørrelse er meget begrenset.

Som tidligere, så er det ønskelig med tilbakemeldinger på artikkelen. Ris og ros er, begge deler, like velkommen. Er det noe du savner i artikkelen? Kom gjerne med tilbakemelding på det. Det vil komme flere artikler angående bruk av Aperture som behandlingsprogram for bildeopptak, så hvis du har ønsker om noe som du gjerne vil ha tatt opp i den forbindelse, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.

I seksjonene (tabs) du kan klikke deg inn på ovenfor, har jeg tatt for meg de fleste nyhetene i Aperture 3. Noen av nyhetene vil ikke stå som egne avsnitt men være nevnt eller beskrevet sammen med andre nyheter der jeg har funnet det naturlig å sammenfatte disse.

Som illustrasjoner har jeg stort sett benyttet bildeopptak fra eksempelbiblioteket som fulgte med Aperture 3. De som har lastet ned prøveversjonen eller har kjøpt Aperture 3 som nedlastingsfil fra Apple i stedet for boks-versjonen med DVD, har ikke tilgang til dette eksempelbiblioteket.

En stund etter at Aperture ble lansert startet også problemene med konvertering av det gamle bildebiblioteket fra Aperture 2 til den nye versjonen. Jeg fulgte nøye med på utviklingen, og testet litt selv også når det gjaldt konverteringen av det gamle biblioteket. Jeg fant etter hvert ut at det var nødvendig å ha et så “rent” biblioteket som mulig før man startet konverteringen. Derfor kjørte jeg en sjekk og gjenoppbygging av det gamle biblioteket før jeg startet å konvertere det inn i Aperture 3. Et annet problem enkelte støtte på var at Aperture kunne gå i “heng” i lange perioder, og dette var nok mye på grunn av at de hadde startet ansiktsgjenkjenningen med det samme. Dermed fikk, ikke bare Aperture, men også Mac’en, en ufattelig mengde data som skulle bearbeides samtidig. Etter hvert som brukerne oppdaget dette og slo av ansiktsgjenkjenningen så lenge konverteringen pågikk, avtok mengden brukere som rapporterte problemer.

Jeg har ikke opplevd noen form for problemer med konverteringen fra det gamle biblioteket til det nye, og ansiktsgjenkjenning aktiverte jeg ikke før konverteringen var ferdig. Jeg opplever Aperture 3 som et kjapt program å jobbe med, og det er en glede å sette seg ned og jobbe med de ulike valgene vi har fått i versjon 3.

Da muligheten til “Referenced Files” kom i Aperture, byttet jeg også om til å ikke la Aperture styre bildefilene mine. Etter en kort tid gikk jeg tilbake til “Managed Files”, og har ikke endret på dette siden da. Det er mange som uttrykker bekymring for at bildeopptakene skal være skjult i et bibiliotek og at man ikke har kontroll over de, men sannheten er at egentlig er de ikke det og full kontroll har vi over de også. Biblioteket til Aperture er ikke mer ugjennomtrengelig enn at vi kan høyreklikke på det for å få tilgang til innholdet. Da vil man også se at Apertures bibliotek egentlig bare er en mappe som er låst fra å kunne åpnes på vanlig måte. Man vil se mappestrukturen hvor alle bildeopptakene ligger, og egne mapper for databaseinnholdet, forhåndsvisningsbildene etc. Slik jeg jobber med mine bildeopptak har jeg ingen problemer med å ha alle bildeopptakene i et samlet bibliotek, og for meg er det betryggende å vite at jeg ikke trenger å tenke på om jeg for eksempel kan slette en bildefil som ligger et sted på harddisken. Hadde jeg benyttet “Referenced Files” hadde sjansen for å flytte eller skade en fil som tilhører Apertures bibliotek vært større.

Man skal heller ikke se bort fra at “Referenced Files” kan være en årsak til at mange opplevde ustabile bibliotek og problemer med konverteringen av biblioteket til ny versjon…
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Morten B.
Jeg er enig i at utskrift fra Aperture er fleksibelt og bra. Problemet mitt er at når jeg skal gjøre justeringer på bildene i utskriftsvinduet stopper ting opp. Aperture bruker så lang tid til å vise endringer på skjerm at jeg nesten ikke orker å vente...
16.4.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu