Det er ikke tvil om at Aperture 3 er en stor oppgradering. Programmet er mye raskere å jobbe med, og med Aperture 3 i 64 bits modus er det store forskjeller i Apertures ytelse i forhold til tidligere versjoner. Selv om man velger å kjøre Aperture 3 i 32 bits modus, så er det merkbart raskere enn tidligere versjoner.

Apple har hørt på brukerne og kommet med funksjoner og verktøy i Aperture 3 som mange har etterspurt. Muligheten til å pensle inn justeringer er en kjærkommen nyhet og gjør at mange kan utføre operasjoner som man tidligere måtte innom eksterne bildebehandlingsprogrammer for å utføre. Dette betyr igjen at man slipper en ekstra bildefil på mange MB. I tillegg til Apertures verktøy for organisering av bildeopptak, har man her et program som ivaretar alle steg i arbeidsflyten. Det er selvsagt enkelte småting man kunne ønske også var med i denne oppgraderingen, men jeg tror disse vil komme etterhvert som flere gir uttrykk for sine ønsker om funksjonalitet i Aperture.

Diverse knapper og ikon er større i Aperture 3 enn i tidligere versjoner. Dette er også tilfelle for skriftstørrelsen i ulike dialogbokser og i programmet forøvrig. Ikonene i Toolbar er også designet på nytt og er laget slik at de skal være lettere å forstå.

Som tidligere nevnt, så er Aperture mitt foretrukne program når det gjelder behandling av bildeopptak, og jeg har benyttet det siden versjon 1.0 ble lansert. Tidligere benyttet jeg flere programmer når det gjaldt bildebehandling; grovsortering i Photo Mechanic, importering av bilder i Extensis Portfolio (database for bildeorganisering), råfilbehandling i Bridge, og deretter pikselredigering i Photoshop for de opptak som hadde behov for det. Nå kan jeg utføre alle disse operasjonene i Aperture, med unntak av de bildeopptak der det er helt nødvendig å foreta pikselredigering. Det er allikevel sjelden behov for det da de nye justeringsmulighetene i Aperture 3 dekker de fleste av disse redigeringene.

Når man har lært seg en del hurtigtaster, har fått forståelse for ulike menyvalg og bruk av ikoner, så kan man jobbe veldig raskt og effektivt i Aperture. Jeg vil anbefale alle som kan å laste ned en prøveversjon av Aperture 3 og teste det ut. Det er bare en ting jeg skulle ønske til slutt; at Apple også laget en Aperture- versjon for Windows slik at enda flere kunne ta del i dette flottet programmet.

Have fun!