Muligheter for å importere video og lyd er nytt i Aperture 3. Ikke bare kan man importere video og audio, men Aperture 3 gir oss også muligheten til enkel redigering av disse filene, som start og sluttpunkt for klippene.



I illustrasjonen under har jeg valgt at lydklippet skal starte avspilling 41 sekunder inn i klippet.



Hvis man ønsker mer detaljert redigering, kan man velge hvilke programmer man ønsker å benytte for å redigere video og audio- filer. I illustrasjonen under har jeg valgt programmer for redigering av henholdsvis audio og video- filer.



På samme måte som forhåndsvisning / forhåndsavspilling i Finder og QuickTime Movie, kan vi i Aperture trykke mellomromstasten for å spille av video eller audio- filer.

En nyttig funksjon når det gjelder videofiler er at vi kan velge å trekke ut en JPEG- fil fra en hvilken som helst “frame” i et videoklipp. I illustrasjonen under ønsker jeg å få et stillbilde av tennisspilleren i aksjon, og stopper videofilen ved ønsket punkt. Treffer man ikke riktig med det samme kan man spille av videoen bilde for bilde ved å benytte bla- knappene på hver side av avspillingsknappen. Når man så er fornøyd med stillbildet, velger man å opprette en JPEG- fil fra Action- menyen. Det er også mulig å velge en bilderamme som skal være forhåndsvisningsbildet (Poster Frame) for det aktuelle videoklippet.



En annen nyttig funksjon er at hvis man har lagt inn lyd til et bildeopptak via mikrofonen i kameraet, kan man velge å importere denne lydfilen og Aperture vil beholde koblingen til bildeopptaket. Man kan også koble en lydfil til en hvilken som helst bildefil i ettertid.



I illustrasjonen under har jeg klikket på “Attach Audio File…”, og vi ser at vi får opp en dialogboks hvor vi kan velge blant de lydfilene som ligger i samme prosjekt som bildefilen. Legg merke til at vi kan forhåndslytte til lydfilen før vi velger å koble den sammen med en bildefil.



Når vi har koblet en bildefil og en lydfil sammen, og når en slik bildefl velges vil det automatisk vises en avspillingsstripe i Metadata Inspector slik at vi både kan spille av og redigere start og stopppunkt for lydfilen. I illustrasjonen under har jeg trimmet startpunktet til rundt 7 sekunder inn i lydfilen. Vil man ikke ha en lydfil koblet mot en bildefil velger man bare “Detach Audio File” fra Metadata- menyen.