Også i denne seksjoner er det en del nyheter. En av de beste nyhetene slik jeg ser det er at vi nå kan søke etter bildefiler basert på bruk. Dette vil si at vi kan benytte kriterier som f.eks. om bildefilen vi søker noen gang har blitt eksportert, har blitt sendt på e-post, er blitt skrevet ut, benyttet i bestilt bok eller bestilt som “Print” fra Apple.





I illustrasjonene over har jeg lagt inn kriteriene i søkefunksjonen, men vi kan selvsagt benytte dette i for eksempel et Smart Album. Dermed åpner dette for å holde oversikt over hva de ulike bildeopptakene er benyttet til. I illustrasjonen under har jeg laget en mappe med SmartAlbum hvor jeg hele tiden er oppdatert på hvilke bilder som er sendt på mail, eksportert osv.



At man kan søke etter bildefiler basert på fargeetiketter ville vel ikke være så stor nyhet akkurat, men Aperture lar oss kombinere disse søkene slik at vi kan søke etter bildefiler som f.eks. har blå eller gul fargeetikett. I illustrasjonen har jeg markert for rød, grønn og blå fargeetikett i søkefeltet, og vi ser at de tre bildefilene som vises har hver sin fargeetikett.



Ved søking etter bildefiler basert på tekst, kan vi nå velge full tekstsøk, eller begrenset tekstsøk. Ved full tekstsøk vil Aperture søke gjennom alle tilgjengelige metadata, mens begrenset tekstsøk søker gjennom nøkkelord, versjonsnavn, navn, beskrivelse, filnavn, prosjektnavn og årstallet for opptaket. Merk at ved søk på årstall så krever dette at årstallet er skrevet inn i metadatafeltet som tall, f.eks. 2010.



I søkefeltet er det nå en liten rullegardinmeny som lar oss velge blant ferdigsatte filter basert på rangering og fargeetikett slik at vi slipper å åpne selve søkedialogboksen. Vi kan her kun velge å filtrere etter ett kriterie om gangen.



Når man opprettet et Smart Album i tidligere versjoner av Aperture, så ville dette albumet søke etter bildefiler i det prosjektet det ble opprettet i selv om albumet ble flyttet til et annet prosjekt eller opp til et høyere nivå, f.eks. Library. I Aperture 3 kan vi endre dette. I illustrasjonen har jeg opprettet et Smart Album i et prosjekt, og hvis jeg nå ønsker at albumet skal lete etter bildefiler i hele Library, så kan jeg enkelt og greit klikke på “Library”- knappen i søkedialogboksen under Source. Det er fullt mulig å begrense søket igjen ved å klikke tilbake på knappen med prosjektnavnet.



Vi kan også søke etter bildefiler som har lydfiler knyttet til seg.