Places
Med muligheten til å legge til GPS- informasjon i bildeopptakene er det gledelig at også Aperture 3 kan benytte denne informasjonen. Vi har også muligheten til å legge til stedsinformasjonen manuelt. Greit for de som ennå ikke har investert i kamerahus med muligheten til å legge til GPS- informasjon i bildeopptakene.

Kartet vi får opp i “Places” er hentet fra Google, og vi kan velge ulike visninger. Sateilitt- visningen har en detaljvisning som korresponderer med Google Maps, og er dermed forskjellig i ulike deler av verden. Her er det hvor detaljert fotograferingen av et område er definert i Google Maps som bestemmer hvor detaljert det skal være i Aperture.



Når vi zoomer inn i et område, vil vi få opp et minikart hvor vi kan navigere rundt og dermed gjør at vi kan navigere hurtigere i det store kartet. En morsom detalj er at hvis vi flytter den røde markeringen utenfor det området den først dekket, vil Aperture vise det nye området uten animasjon (som vist i venstre del av illustrasjonen under). Fllytter vi derimot den røde markeringen slik at den ikke går utenfor det området den først dekket, så vil Aperture bevege (animere) det store kartet til den nye posisjonen (som vist i høyre del av illustrasjonen under). For de som er vant med å flytte selve kartet for å navigere rundt, så er dette også mulig i minikartet i stedet for å flytte den røde markeringen.



Når man er i satelittvisning kan vi velge å vise eller skjule stedsnavnene som ligger i kartet ved å klikke på “Show Labels”.



En enkel måte å angi stedsinformasjon til ett eller flere bildeopptak er å benytte “slipp og dra”- teknikken. I illustrasjonen under har jeg først markert 3 bildeopptak og deretter dratt de over til riktig plassering i kartet. Treffer vi ikke helt riktig med en gang, er det fullt mulig å endre stedsinformasjonen i etteritd.



Når man beveger markøren inn i etiketten for en samling bildeopptak, får man en liten pil på høyre side av etiketten. Ved å klikke på denne vil man få en visning av de aktuelle bildeopptakene.



Når man søker etter stedsnavn, vil Aperture søke i Apples egen database i tillegg til Google Maps’ database slik at man skal få så nøyaktig treff som mulig. For moro skyld har jeg i illustrasjonen under søkt etter stedsnavnet til min hjembygd, og som vi ser så har Aperture fått en 100% match.



Ved å klikke på stedsnavnet i listen vil Aperture vise det i kartet, og da i den nærmeste zoom- visningen som er mulig for det aktuelle stedet.




Aperture viser en liten rødhodet nål på alle småbilder der bildeopptakene har GPS- informasjon knyttet til seg. Hvis man ikke ønsker å se disse knappenålene, kan man slå av visningen i Action- menyen.



Importering av track log fra en GPS- tracking enhet er også mulig i Aperture 3. I illustrasjonen under har jeg valgt å åpne loggen fra en fototur. Filen er lagret i GPX- format.





Etter at den er åpnet vil den vises i Aperture, og vi ser dermed hvor vi har beveget oss under fototuren. Det er også mulig å importere GPS- data fra iPhone. Man kan velge om man vil se eller skjule Track- informasjonen.



På samme måte som med “Faces” kan vi også begrense visningen til å gjelde bare ett prosjekt eller album ved å først navigere til det aktuelle prosjektet eller albumet og deretter velge “Places” på verktøylinjen.



Hvis vi har satt en nål på feil plass, eller GPS- informasjonen ikke er nøyaktig nok, kan vi selvsagt flytte rundt på nålene inntil vi har plassert de på riktig sted. Når vi klikker på “Move Pins” vil nålehodene endre farge, og vi kan flytte rundt på de. Når vi er ferdige trykker vi på “Done” i den flytende dialoglinjen og farge på nålehodene endres til rød farge igjen.



I øvre del av visningsvinduet har vi en navigatør hvor vi kan begrense visningen på samme måte som i projects. Vi ser i illustrasjonen under at denne er delt opp i land, fylker, byer og steder.



I illustrasjonen under har jeg valgt Egypt fra nedtrekksfeltet og vi ser at visningen er begrenset til bare å gjelde de bildene som ligger under Egypt.



En rask måte å zoome inn i et område er å trykke og holde CMD- tasten mens man drar en markering rundt det området man ønsker å zoome inn i.




Man kan selvsagt også fjerne GPS- informasjonen til et eller flere bildeopptak om ønskelig. Marker det eller de opptakene det gjelder og velg “Remove Locations” fra Action- menyen.



En annen nyttig funksjon er å vise alle bildeopptakene som ikke har eller har fått GPS- informasjon. Ved å trykke på knappen “Show Unplaced Photos” vil Aperture filtere bildeopptakene.



Vi kan legge til og endre egen stedsinformasjon ved å klikke på menyvalget: ‘Metadata’ > ‘Manage My Places…’



I illustrasjonen under har jeg høyreklikket i kartet for å legge til gårdsnavnet til mitt barndomshjem, og feltet hvor vi skriver inn stedsnavnet vil bli aktivt med det samme vi har klikket “New Place”.



Her har jeg skrevet inn gårdsnavnet, og vi ser at Aperture viser dette i kolonnen til venstre. Legg også merke til i illustrasjonen under at Aperture har funnet ut hvor på kartet jeg høyreklikket og har lagt til Senja under gårdsnavnet.



I illustrasjonen under har jeg dratt ut størrelsen på den blå sirkelen slik at den dekker det riktige området.



Mye nytt i Aperture ved innføringen av Places, og jeg er ikke i tvil om at dette vil bli godt mottatt av brukerne rundt om i verden.