Vi kan nå organisere prosjektene i den rekkefølgen vi ønsker, og vi kan også nå velge visning fra flere prosjekter samtidig ved å CMD- klikke på de ulike prosjektene. I tidligere versjoner av Aperture ville CMD- klikking på prosjektene lage en ny arkfane, og vi kunne velge å vise ett prosjekt om gangen ved å klikke på de respektive arkfanene.

Hvis vi fortsatt vil ha denne muligheten i Aperture 3 må vi først OPTION- klikke på et prosjekt for å åpne det ved siden av det som allerede er åpnet (likt som tidligere versjoner), og deretter dra arkfanen over til det området for det første prosjektet (se illustrasjonen). Man kan legge til flere prosjekter som nye arkfaner ved å gjenta prosessen. I illustrasjonen under har jeg dratt 2 prosjekter inn i området for det første prosjektet, og kan nå velge visning av de ulike prosjektene ved å klikke på arkfanene.



De brune mappene er borte, og vi har nå kun blå mapper å forholde oss til, enten de er på nivået over et prosjekt eller de er mapper i et prosjekt. Spesielt for de som ikke kjente Aperture så godt kunne disse to mappetypene, blå eller brune, være litt forvirrende. Slik det er nå, med bare en type mapper, er det mye mer oversiktlig.

En annen nyhet er papirkurven. I tidligere versjoner ble slettede master eller verjsjoner automatisk flyttet til operativsystemets papirkurv. Nå har altså Aperture fått sin egen papirkurv og det blir enklere å hente ut slettede bilder. Man kan selvsagt benytte dra og slipp og plassere prosjektet eller bildeopptakene som er slettet der man ønsker, men enklere er det å bare høyreklikke på prosjekt eller bildefilene i papirkurven og deretter velge “Put Back”. Man trenger ikke gjenopprette alle bildefilene i et prosjekt, men kan velge de man ønsker å gjenopprette og deretter høyreklkke på ett av de og velge “Put Back”.



Hvis man sletter bildefiler i papirkurven, så går de i operativsystemets papirkurv. Her har man altså to ulike sperringer før en bildefil slettes for godt.

Valget “Select” som vi hadde i tidligere versjoner er borte. I stedet har vi “Flag” hvor vi kan velge å flagge de ulike bildeopptakene. Rangeringen fra 1 til 5 som vi hadde tidligere er fortsatt intakt, og flaggingen kommer i tillegg til rangeringen. Hvis vi i tidligere versjoner valgte “Select”, så fikk bildefilen automatisk rangering 5 (stjerner).



En annen måte å rangere bilder på er å gi de fargeetiketter. Dette kan være nyttig hvis man f.eks. lager seg et system for hva som skal gjøres med de ulike bildefilene. I illustrasjonen har jeg gitt fargeetikettene nye navn, og jeg vil dermed ha oversikt over status til hver enkelt bildefil som fargekodes. Fargeetikettene følger operativsystemets fargeetiketter, og hvis man har valgt en fargeetikett for et bildeopptak før importering, så vil denne beholde samme fargeetikett etter at den er importert til Apertures bibliotek. Det samme gjelder hvis man eksporterer ut en versjon som har fått en fargeetikett i Aperture. Denne versjonen vil være fargekodet med samme farge i Finder etter at den er eksportert ut fra Aperture.



Et tillegg som er kommet under “Projects” i Library Inspector er info om prosjektene. Ved å bevege markøren inn i et av forhåndsvisningsbildene til de ulike prosjektene, så får man en liten “i” i nedre høyre hjørne. Denne kan man klikke på, og man får opp en dialogboks med informasjon om prosjektet. Nytt i Aperture er “Places” hvor man kan stedfeste bildeopptakene enten manuelt eller ved hjelp av GPS- info i bildeopptaket. Dette vil også vises i Project Info, og man kan også redigere stedsinformasjonen om de ulike prosjektene. Dialogvinduet er “flytende” og kan flyttes til ønsket posisjon. Man kan også benytte piltastene i bunnen av dialogvinduet for å navigere til neste eller forrige prosjekt. Dermed slipper man å lukke og åpne dialogvinduet for prosjektinformasjonen hele tiden.






Som i de forrige versjonene kan man filtrere Library Inspector til å vise alle prosjekter, prosjekter vi hadde markert som favoritter og nylig brukte prosjekter. Dette har vi også i versjon 3, men i tillegg har vi nå muligheten til å søke etter prosjekter basert på navn, beskrivelse eller de to nye tilleggene; Faces og Places. Hvis vi f.eks. søker på et personnavn brukt under Faces, så vil alle prosjektene som inneholder det navnet vises. Nyttig funksjon hvis man ønsker å finne fram til et prosjekt hurtig uten å benytte de mer avanserte søkemulighetene.



I tidligere versjoner av Aperture var det vanskelig, ja til tider nesten umulig, å finne ut hvilket prosjekt et bildeopptak tilhørte hvis man hadde laget et “Smart Album”. Dette har Apple gjort noe med, og nå kan man høyreklikke på et hvilket som helst bilde i et “Smart Album” og velge “Show in Project”. Aperture flytter fokus direkte til det gjeldende prosjektet med den aktuelle bildefilen markert. En kjærkommen funksjon.



En annen kjærkommen funskjon er duplisering av prosjektstruktur. Dette betyr at hvis man har et prosjekt med f.eks. ulike Album, lysbord, Slideshow, bøker, etc. som man liker og gjerne skulle benyttet til et annet prosjekt, så kan man kopiere selve prosjektstrukturen uten at bildefilene følger med. Dermed har man klart et nytt oppsett til bruk for et annen prosjekt. Spesielt nyttig kan dette være hvis man ønsker det samme oppsettet i et annet Library da man enkelt og greit kan benytte dra og slipp- metoden for å få strukturen kopiert ut til en mappe og deretter på samme måte benytte dra og slipp for å ta inn denne strukturen i et annet Library.



Apple har forbedret måten man nå kan veksle mellom ulike Libraries. Det var i tildligere versjoner også mulig å veksle mellom de ulike Libraries, men da på en forholdsvis tungvindt måte. Selv hadde jeg laget et lite AppleScript som gjorde at jeg lett kunne velge mellom de ulike Libraries, men de fleste måtte altså gjøre dette manuelt. Nå kan vi velge dette fra filmenyen. Har vi et Library liggende på f.eks. en ekstern disk kan vi velge å navigere til plasseringen ved å velge “Other…”. Aperture lister opp alle tilgjengelige Libraries, og man får også info om hvor det aktuelle Library er plassert ved å klikke på det en gang.



Etter første gangs valg vil dette også ligge i listen over tilgjengelige Libraries. Løsningen er lynrask og dette vil jeg tro vil være med på å gjøre at flere velger å fordele bildefilene på ulike Libraries i stedet for ett. Hvis man av en eller annen grunn ikke husker hvor man har lagret det Library man jobber med, så kan man lett finne det ved å velge “Reveal Library” under Preferences.

Hvis man holder inne OPTION- tasten når man starter Aperture, vil man få opp dialogboksen hvor man kan velge hvilket Library man ønsker å åpne. Det Library man sist har hatt åpent med Aperture vil være merket med “Current default” slik at man slipper å gjette seg frem til hvilket Library man sist jobbet med.



Hvis Aperture er åpnet og man dobbelklikker på et annet prosjekt i Finder, vil man få en dialogboks som spør om man vil bytte til det aktuelle Library, eller om man vil importere det inn i det man allerede har åpnet i Aperture.



Stacks er noe som har vært i Aperture fra dag en, men det var ikke alle som var like fornøyd med at nye versjoner automatisk ble en del av en Stack med originalfilen. Dette har også Apple gjort noe med og nå kan vi velge om nye versjoner skal legges i en Stack med orignalen og andre versjoner eller om den nye versjonen skal opprettes for seg selv. Det siste er også standardvalget i Aperture, og man må velge at versjonene skal “Stackes”.

Sammenslåing av prosjekter er nå også mulig, enten ved å benytte dra og slipp- metoden eller markere to prosjekter og velge “Merge Projects…” fra filmenyen. Aperture kommer opp med en dialogboks som varsler om sammenslåingen. Det er en avkrysningsboks for ikke å vise denne dialogboksen igjen, men jeg tror jeg skal la den stå uavkrysset. Det kan tenkes at man ved et uhell drar et prosjekt over til et annet og da kan det være greit å få opp en varsling om dette slik at man kan avbryte i tide.





På samme måte kan man nå også slå sammen to eller flere Libraries. Hvis de to Libraries inneholder samme prosjekt, vil Aperture automatisk oppdatere til siste versjon.

Vi har nå også fått muligheten til samtidig å eksportere et eller flere Projects, Albums, Slideshows eller Books til et nytt Library. Disse kan igjen åpnes direkte uten først å måtte importere de. Dette tror jeg kan bli en nyttig funksjon for de som benytter to eller flere Mac’er til bildebehandling. Man kan f.eks. benytte en MacBook eller MacBook Pro ute i felten, jobbe med utvelgelse av opptakene i Aperture mens man er på reise, for deretter å eksportere et Album med utvalgte opptak som et Library. Dette kan man igjen slå sammen med et annet Library, og man slipper å sortere ut og slette de opptakene man ikke vil ha siden man allerede har gjort utvelgelsen og kun eksportert albumet med de valgte opptakene.

Hvis man har et prosjekt som inneholder en del opptak man gjerne skulle hatt i et eget prosjekt, kan man nå markere de aktuelle opptakene og deretter velge nytt prosjekt fra filmenyen eller verktøylinjen. Man får opp en liten dialogboks hvor man kan navngi det nye prosjektet, og man får også muigheten til å krysse av for at de valgte opptakene skal flyttes til det nye prosjektet. Meget nyttig funksjon.



Apple har laget et såkalt “Aperture Library First Aid”, og hvis man holder inne CMD og OPTION- tastene ved oppstart av Aperture, får man opp en dialogboks hvor vi har muligheten til å reparere rettigheter, bygge opp databasen på nytt eller reparere databasen. Tidligere hadde vi bare muligheten til å bygge opp databasen på nytt eller kjøre en “Consistency Check” på databasen. Det har vist seg at valgene allerede har gjort nytte for seg rundt om i verden da mange brukere hadde problemer med å konvertere sine gamle Aperture 2- Libraries ti versjon 3. Løsningen for mange var å gjenobbpygge databasen i versjon 2 for deretter å reparere eventuelle feil i konverteringen i versjon 3.



Når det gjelder deling av forhåndsvisning med andre programmer slik som iLife og iWork, så var det tidligere slik at når vi hadde aktivert denne funksjonen så jobbet Aperture med forhåndsvisningene støtt og stadig. Nå har vi muligheten til å la Aperture oppdatere denne funksjonen når vi avslutter Aperture. Dette vil nok være med på å forbedre ytelsen til Mac’en litt.