AppleScript er et eget programmeringsspråk man kan benytte for å få OSX til å utføre en del prosedyrer. Man benytter gjerne AppleScript i de tilfeller man har repeterende prosesser, og bruk av AppleScript kan være svært nyttig og tidsbesparende. Som et eksempel kan jeg nevne at jeg har tidligere laget meg et AppleScript hvor bildeopptakene blir importert til ny opprettet mappe på harddisk på Mac’en, deretter konvertert til DNG, backup av originale råfiler og DNG- filer kopiert over til annen harddisk, DNG- filene importert til nytt prosjekt i Aperture og utmating av CF- kortet. Alt i ett script. Det eneste jeg trenger å gjøre etter at scriptet startes, er å skrive inn, i en liten dialogboks som dukker opp, navn på mappen som skal opprettes. Bildefilene får deretter automatisk lagt til nye navn basert på mappenavnet, og deretter 3- sifret serienummer. Til de som ikke har prøvd ut AppleScript tidligere vil jeg anbefale å studere dette litt. Det er greit å komme igang med AppleScript, og det ligger en del ferdige script i OSX man kan skrive om og lagre som egne script.

I Aperture 3 er det lagt til flere “Properties” i scripting dictionary. Disse inkluderer fargeetikettene, flagging og GPS lengde og breddegrad. Man kan legge til ferdige justerings- presets til bildeopptakene via AppleScriipt. Scripting dictionary gir oss også tilgang til å flytte bildeopptak til og fra papirkurven, og man kan også via AppleScript fjerne justeringer man har gjort i diverse bildeopptak.
En nyttig funksjon som man nå kan gjøre via AppleScript er å lese EXIF- data fra originalfilen. Dette er spesielt nyttig i de tilfeller hvor bildeopptak er importert i tidligere versjoner av Aperture hvor det ikke var definert støtte for objektivtype og annen EXIF- data.