Good Wife, Wise Mother

Japansk kultur i bilder og tekst: Med dokumentarfotografens blikk og med sosialantropologi som bakteppe gir Anne-Stine Johnsbråten oss et interessant bilde av dagens Japan – sett i et kvinneperspektiv.

Folket under nordlyset – i farger

Den danske nordlysforskeren Sophus Tromholt fotograferte i 1882-1883 samer i Kautokeino på en måte som ingen andre hadde gjort før ham. Nå får du disse bildene i farger – og bildene lever.

Mesterlig om nordisk hverdagsliv

Denne boka presenterer på en utrolig flott måte hverdagslivet til innbyggere i de åtte nordiske landene: Gode bilder, herlig tekst, alt med fokus på hva vi har til felles i Norden.

Knud Knudsen og veiene

Boka «Fotograf Knud Knudsen – Veien, reisen og landskapet» er en rikt illustrert fortelling om Knud Knudsens fotografiske reise, en reise som også er sammenvevd med Norges modernisering.

I lyset fra et hav – en annerledes fotobok

En bok med naturbilder som ikke ser ut som naturbilder og som egentlig ikke handler om natur.

Varmt hjerte, sterke hender

Anne Helene Gjelstad bok om livene til de gamle kvinnene på de estiske øyene Kihnu og Manija, har blitt ei gedigen fotobok, men den er trolig også interessant for mange som neppe bryr seg om verken ISO eller blendere, men kunsthåndverk.

Bladet Fotografi har blitt nytt

Nummer 1, 2020 er et helt nytt blad på de fleste måter, og er nå mer et kunstfototidsskrift enn bladet slik vi kjenner det fra tidligere.

Fagbok om bildeforståelse

Magnar W. Fjørtoft har gitt ut ei fagbok om fotografi som medium. Det er i all hovedsak en teoretisk gjennomgang av billedlig uttrykk og forståelse.

Legen anbefaler fotografering som terapi

Lege og fotograf Torkil Færø har utgitt boken «Kamerakuren» der han tar for seg ulike personlige egenskaper og anbefaler en fotokur for hver av disse du måtte ha problemer med.

2680 Vågå – Et historisk praktverk fylt med inspirasjon

«2680 Vågå» forteller 30 års historie om Krogvold Workshop i tekst og bilder. Her er det mye inspirasjon å hente for alle som vil lære noe nytt.

Nordlysforskeren som ble same-fotograf

Sophus Tromholt (1851-1896) drømte om å bli berømt som nordlysforsker. Mest berømt har han blitt for sine fotografier av samer og samisk miljø i Kautokeino vinteren 1882-83.

Runes siste fotobok?!

Rune Johansen er ute med ei praktbok i stort format. Den gis ut som et slags resyme av hans virke som kunstfotograf. I forordet mer enn antydes at dette er hans siste bok

Solid og rystende dokumentasjon av frihetsberøvelse

Rune Erakers fotodokumentasjon av fangenskap, isolasjon, tortur og vold er noe du ikke glemmer så lett. Det var hensikten.

50- og 60-årenes bilder (og historie)

«Norges fotoalbum» er historie på en ny og spennende måte. Dette er en historisk aperitif som åpner både dører og sanser.

Fotobok om bedehus som kulturhistorie

Erlend Berge, fotograf i avisen Vårt Land, tok permisjon fra jobben og i løpet av ett år, fra mai 2017 til mai 2018, tilbragte han fire måneder i campingbil, på vei for å fotografere bedehus over hele landet.

Romsdalsnatur gjennom hele året

Etter 30 års virker i Romsdalsregionen har fotograf Øivind Leren gitt ut ei velkomponert og velfotografert bok - midt i blinken for alle som på en eller annen måte setter pris på denne flotte delen av landet.

Jonas Bendiksen dokumenterer Jesu gjenkomst

En anmeldelse av Jonas Bendiksens bok "Det siste testamentet"

Elisabeth Meyer – bilder frem fra glemselen

Hun har vært den godt bevarte hemmeligheten i norsk fotohistorie.

Det konfronterende blikket

Morten Borgersen og Fin Serck-Hansen formidler menneskene bak HIV-diagnosen i Våre stemmer. HIV: 30 år.

Refleksjonsrommet åpnes

Fotografiene i Midnight Milk er nydelige, underfundige og svært stemnigsskapende.

Å ta naturen ut av tiden

Helge Skodvin har portrettert uerstattelige og skjøre dyr på flyttefot.

Radius 500 Metres

Små hverdagsglimt fra tiden før den norske oljerikdommen la til kai.

Nattens lydløse jegere

En flott bok om noen mystiske skapninger.

Wilse – Mitt Norge

Seks institusjoner som alle har ulike deler av fotograf Anders Beer Wilses bilder i sine arkiver, har sammen gitt ut ei flott bok om Norges i særklasse mest kjente fotograf. Det har blitt vellykket fotohistorie, kulturhistorie og samfunnshistorie – i tillegg til at vi kommer litt mer under huden på en dyktig fotograf og et sammensatt menneske.

En personlig fotohistorie – for oss

Ingen nye perspektiver, men heller en personlig hyllest til – og formidling av – fotografiet.

Norwegian Journal of Photography 2

I februar 2013 ble første utgave av Norwegian Journal of Photography gitt ut. I år (2015) kom den andre utgaven av dokumentarfotografisatsningen. Cecilie Tyri Holt har sett nærmere på utgivelsen.

Tidløs tilstand i amerikabilens tegn

Verdens største amcar-treff i svenske Västerås handler om amerikanske biler. I følge fotografen Kjell-Åke Jansson handler det kanskje også minst like mye om frihet i form av fest, rock og folkøl utenfor folkemoralens fartsdumper.

Norske spellemenn sett med amerikanske øyne

Boken "a-ha photographer Just Loomis" beviser det en gang for alle: Musikk er ikke bare ører som hører, - det er minst like mye øyne som ser.

Pushwagner x 75

I syv år har Petter Mejlænder fotografert Pushwagner. Vi har intervjuet han om prosjektet.
Åpne uskalert versjon i eget vindu