50- og 60-årenes bilder (og historie)

«Norges fotoalbum» er historie på en ny og spennende måte. Dette er en historisk aperitif som åpner både dører og sanser.
Norges Fotoalbum (tiårs-perioder)
Format: A4+
Omfang: ca. 250 sider
Forlag: Font forlag
Pris pr bok: 379

«Norges fotoalbum» er historie på en ny og spennende måte. Her er korte, personlige tekster, gode bilder og god geografisk spredning. Dette er en historisk aperitif som åpner både dører og sanser, og som gjør at du får lyst til å tilegne deg mer og dypere kunnskap om interessante historiske emner.
«Norges fotoalbum» for 50-årene og 60-årene har nå kommet ut, et halvår etter 40- og 80-årene kom. Forlaget er dermed halvveis i sitt eget historiske maratonløp. I løpet av få år skal nemlig norgeshistoriens mest ikoniske bilder utgis i bokform - tiår for tiår - under fellestittelen «Norges fotoalbum». Det blir i alt 12 bind som skal bildelegge vår historie fra 1890-årene frem til 2010.

Gode tekster
De to nye bøkene holder seg – naturlig nok – til samme mal som tidligere bøker. Hovedinnholdet er bilder og korte bildetekster. Hver bok starter med et forord som tar for seg tiåret. Bendik Rugaas har skrevet om 50-tallet. Vigdis Moe Skarstein har skrevet om 60-tallet. Dette er historier som ut fra en personlig vinkling leder inn til mange av hendelsene i ti-årene som omtales.
Bøkene er ellers tematisk inndelt i «kapitler», som alle har en side tekstinnledning. Også disse tekstene er innsiktsfullt og personlig skrevet.
Dette er god historie - og god fotohistorie - presentert på en ny og spennende måte, med bilder av våre beste fotografer og med korte men solide tekstbidrag.

Byråbilder
Bildene er med noen unntak hentet fra Scanpix, hvilket igjen betyr avis- eller byrå-bilder av høy kvalitet. Det er vel en grei og trygg måte å hente fotomateriale til ei bok på, selv om det rent geografisk kan by på utfordringer i forhold til å presentere historier fra hele vårt lange land. Bøkene heter tross alt «Norges fotoalbum». Jeg er ikke så sikker på at man kunne kommet særlig lengre om man hadde forsøkt å gå på jakt i lokalavisenes bildearkiver. Stort sett synes jeg forlaget med god margin har klart å servere norsk historie, ikke bare historie med Akersgate-vinkling.

Sorthvitt og farger
Med 50-tallet er vi fortsatt i sorthvitt-filmens tidsalder. I 60-tallet begynner de første fargebildene å dukke opp.
All ære til Font forlag for et stort og ambisiøst prosjekt. Håper ikke det går for fort i svingene. Selv et raskt gjennomsyn avslører noen få trykkfeil, også feil navn på personer (60-årene, side 50).
Disse to bøkene burde innholdsmessig være en sentrumstier for store aldersgrupper. For mennesker som har levd en liten stund er jo dette «vår» barndom og ungdom. Hver eneste side har høy «mimre-faktor», hvert bilde gjenkaller minner, og tekster/bildetekster setter ofte ting i perspektiv: Javel, det var slik det egentlig var.
God bok!

Fakta:
På vel 250 sider, i A4+ format, presenteres hvert tiår. Først en femsiders intro om tiåret, så ulike temaer: Kultur, samfunn og media, tiårets person, tiårets fotografi, arkitektur og design, politikk, idrett, økonomi og næringsliv. Til hvert av disse temaene har forlaget valgt et antall personer som på én side bidrar med sine betraktninger til ett hovedbilde som introduserer temaet.
Øvrige bidragsytere i begge bøkene er Knut Olav Åmås, Hege Ulstein, Terje Svabø, Hege Duckert, Einar Lie, Karianne Bjellås Gilje, Atle Nielsen og Ken Opprann.
Harald Harnang - Norges fotoalbum - 50-årene og 60-årene
Norges fotoalbum - 50-årene og 60-årene
Harald Harnang
 -
De første drabantbyene kom på 50 og 60-tallet
 -
I mars 1953 antydet Anne-Cath Vestly at barn hadde ligget i mors mage. Og det ble det bråk av.
 -
Kings Bay-debatt i Stortinget og fjernsynet måtte ha myyye lys for å filme. Også statsminister Gerhardsen måtte ikle seg solbriller
 -
God geografisk spredning. Bilde til venstre fra Ålesund og til høyre fra Kautokeino

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu