Preus museum: Ikke et lokalt underholdningssenter

Via pressen har jeg registrert at det i Horten er lokal misnøye med Preus museum. Dette er trist. Jeg opplever også kritikken som lite konstruktiv og dypt urettferdig.

Idag skal vi løse alle problemer ved å sparke treneren. Dette løser ikke de grunnleggende problemene i norsk fotball. Det vil heller ikke hjelpe om vi roper på Drillo som landslagstrener og 4-4-2.

Hva debattantene Leif Preus og fotograf Dag Thorenfeldt gidder og ikke gidder er mer å regne som surmaga oppstøt. Det er lite konstruktivt og kvalifiserer ikke til jobb i støtteapparatet i eliteserien. Ei heller så mange andre steder. Det er da ikke typisk norsk å være sur? Men det er alltid lettere å være negativ enn å være positiv.

Alle er vel enige om at mye kunne være annerledes og mange utfordringer står igjen på Preus museum, såvel som i hele den norske kultursektoren. I helsesektoren er det også sånn, og også i norsk toppfotball. Vi må samtidig være litt tålmodige og huske at det ikke er mange år siden hvitløken kom til Norge og at vi bare har hatt universitet i 170 år. Skal vi få like mange nordmenn til å gå på museum som på fotballkamper er det et spørsmål om dannelse. Det ansvaret hviler på oss alle, og ikke bare på en person alene.

Jeg var selv på Fotografiets dag på søndag. Maken til inkluderende arrangement finnes ikke i festival-Norge. Det er tredje året dette arrangementet arrangeres og det blir bare bedre hvert år. I år var det masse mennesker, god mat, diskusjoner, inspirerende møter mellom ulike faggrupper, høy&lav, gammel&ung, Internasjonale forelesere, konserter og fantastiske utstillinger med debutanter og kjendiser. Ikke siden Bob Marley har det vært så morsomt i Horten. Stort sett alt vi kan drømme om og trenger, var den dagen i Horten vi kan huske tilbake på gjennom en lang vinter. Takk til Horten og takk til Preus museum!

Preus museum har gradvis bygd seg opp til å bli en markert institusjon nasjonalt og internasjonalt. De har arrangert en lang rekke egenproduserte utstillinger som er helt unike og ikke kan oppleves hverken i Oslo, eller i utlandet. Dette har de fått til på tross av meget begrensede ressurser, mest tuftet på god norsk idealisme og entusiasme. "En kommer langt med godt humør." var noe vi engang lærte og praktiserte i dette landet.

Et fotomuseum har et stort ansvar med mange arbeidsoppgaver. De skal samle, forske, vise og formidle. De skal forholde seg til samfunnet lokalt, nasjonalt og internasjonalt i fortid, nåtid og framtid.

Preus Museum er en særdeles viktig national institusjon. Her skal all kunnskap om fotografiet samles og forvaltes. All kunskap om fotografi i hele landet, gjerne fra hele verden skal samles her. Ikke bare for å brukes idag, men også for framtida.

Fotografi er ikke lenger bare bilder. Vi lever i en verden hvor fotografiet har blitt viktigere enn tekst. Bildene er overalt. Det settes nye krav til oss når mye av det vi vet om verden er kunnskap vi har fått gjennom fotografier. Særlig unge menneskers forestillinger formers helt fra de er barn via fotografiske erfaringer i reklame, TV og aviser. Ungdom idag skaper seg sine drømmer og forbilder fra fotografiske bilder. Det er denne kunnskapen Preus Museum samler og forvalter, slik at vi alle kan lære litt mer om bilder og stille litt sterkere opp mot det økende trykket fra globale markedskrefter når vi skal forme våre egen identitet og meninger.

Vi vil ha et museum som tar vår felles framtid på alvor, og ikke et overflatisk underholdningssenter med blanke knapper å trykke på, i frykt for at unger skal kjede seg!!

Preus Museum med direktør Jonas Ekeberg gjør en kjempejobb med å ta et stort nationalt ansvar svært seriøst og innfrir alle våre forventninger på en forbilledlig måte. Dette skal Horten være stolt av.

På vegne av et stort fagmiljø.
Ole John Aandal
Styreformann, Forbundet Frie Fotografer



____________________________________

Intervju med redaktør Hesjedal i Gjengangeren:
http://www.gjengangeren.no/article/20080822/NYHETER/487955431

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu