Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Fotoreise i unike Myanmar

Myanmars skjønnhet er vanskelig å forklare fordi den henger sammen med landets sjel, og må oppleves. Selv den bereiste har garantert ikke sett noe som ligner. Et buddhistisk rike hvor religionen er kultur og kulturen er religion. Her venter alt fra de monumentale gullbelagte pagodene til de små ruinene som allerede i århundrer har latt trær, planter og røtter vokse dem i stykker. Her venter vannveier, hus på påler, flytende hager. Og ikke minst, her venter bildene dine.
Vi treffer et fantastisk imøtekommende, vennlig folkeslag med en stor ydmykhet og respekt for landet sitt, for buddhistene og pagodene sine.

Burmeserne er svært opptatt av sin religion, sine templer og munker. Det er buddhismen som står sterkest. Pagodene er kanskje noe av det mest utbredte både når det gjelder landets religion og kultur. Religionen er kultur og kulturen er religion. Pagodene finnes absolutt over alt, og likevel er opplevelsen av de svært forskjellige, fra de mest monumentale gullbelagte kolossene til de små ruinene som allerede i århundrer har latt trær, planter og røtter vokse pagodene i stykker.

«De gylne pagoders land» som Myanmar ofte kalles, er ingen overdrivelse. Bare Shwedagon Paya, den største av dem alle, beliggende i Yangon, er dekket med 60 tonn bladgull. Vi besøker også Bagan, der landskapet er unikt med gamle terrakottafargede pagoder så langt øyet rekker. Fasinerende!

Vi skal til Mandalay. Her vil vi bl a besøke den enorme pagoden Myatheintan og verdens største klokke, 90 tonn tung. Den 200 år gamle U Bein teak-bro er et av byens og landets mest fotograferte steder, og er blant annet avbildet på forsiden av guideboken til Lonely Planet. Videre på Inle Lake, møter vi et meget særeget samfunn. Her kommer man seg fram kun med båter gjennom vannveiene, inn til sine hus på påler. Her dyrkes grønnsaker og blomster på flytende hager.

De eldgamle templene i Indain som trær og røtter har grodd over og gjennom, står som fordums monumenter. Noen er delvis rast, de fleste er skakke og medtatte av naturen og tidens tann. Et særdeles unikt område. Velkommen til landet der høydepunktene står i kø!

Denne fotoreisen er et samarbeid med Explore Travel.

«If you are out there shooting, things will happen for you.
If you´re not out there, you´ll only hear about it.»
– Jay Maisel, fotograf


DAGSPLAN
Dag 1: 4. mars
Avreise fra Oslo Gardermoen kl 1330 med Thai Airways til Bangkok. Måltider serveres underveis.

Dag 2: 5. mars
Vi lander i Bangkok kl 0620 og flyr videre til Yangon kl 0800, ankomst kl 0845. Transport mot vårt hotell Rose Garden, på veien besøker vi nasjonalmuseet fylt av Myanmars kulturelle skatter. Hvis vi kan sjekke inn tidlig vil vi først dra til hotellet for et par timers hvile. Lunsj inkludert. Ettermiddagstur til Shwedagon pagoda, den største i hele Asia (se toppbilde) og dekket med 60 tonn bladgull. En magisk opplevelse! Middag på hotellet om kvelden, The Rose Yangon.

Dag 3: 6. mars
Etter frokost setter vi oss i bussen for å begi oss ut på en heldags tur i Yangon. Byen bærer arkitektonisk tydelige preg av å ha vært en engelsk koloni. Langs byens gater driver mange sine små butikker fra fortauene. Vi starter med nytt besøk på Shwedagon pagoda, morgenlyset er magisk! Vi vandrer på markedene og betrakter et yrende og fargerikt liv. Vi besøker også det fargerike markedet Danyin Gone Market. Lunsj i byen. Alle Buddha-figurene i denne byen og i landet for øvrig finnes i utallige utgaver; smilende, sittende, liggende, stående. Vi vil se noen av dem i Yangoon. Foredrag og bildegjennomgang før middag. Middag på hotellet.

Dag 4: 7. mars
Etter frokost setter vi kursen mot flyplassen for å fly til Ho He og Inle Lake beliggende på 900 moh. De neste to dagene vil vi bevege oss på sjøen ved hjelp av spesielle båter, kalt ”hale-båter” som blir produsert her. Livet på sjøen er meget spesielt, man må ha båt for å handle, gå på skolen, besøke naboen, dyrke blomster og grønnsaker. ”Gatene” er elvegater og alle hus står på påler. Glade innbyggere vinker til oss fra husene sine, og vi får innblikk i en helt særegen kultur. Lunsj underveis. Et spesialitet er fiskerne som står på ett ben og drar garnene ved hjelp av foten. Vårt bosted er Hu Pin Hotel Inle Khaung. Middag på vårt bosted.

Dag 5: 8. mars
De mest spektakulære pagodene i hele Burma finner vi på en avsides plass ved Inle Lake. Vi tar båtene oppover en sideelv. Etter ca 30 minutter kommer vi til Indain og de skjulte pagoder fra 1600-tallet. Mange av dem er nesten overvokst at røtter og trær. Eldgamle Buddha-figurer ligger på bakken, og fargene går nesten i ett med omgivelsene. Svært vakkert. Lunsj på veien. Om ettermiddagen skal vi besøke Red Mountain Winery. Her skal vi få smake lokale viner, og oppleve solnedgangen over vinmarkene og innsjøen. Middag om kvelden. Bildegjennomgang før eller etter middag.

Dag 6: 9. mars
Tidlig om morgenen kjører vi til togstasjonen i Shwe Nyaung og tar en morgentur gjennom Shan hills til markedet Aungban. En fargerik verden, hvor de lokale kjøpmennene tar fram dagens varer for salg. Lunsj. Vi drar videre på et nytt høydepunkt, den tidligere stasjonen på Kalaw, 1320 moh. Overnatting i Kalaw. Kalaw Heritage Hotel. Middag på hotellet.

Dag 7: 10. mars
Vi drar etter frokost til flyplassen for neste stopp som er Mandalay, en av landets største byer og sentrum for svært mange av landets munker og studenter. Vi skal se håndverkere som lager bladgull og fotografere de flotte og fargerike munkene i Shwenadowa klosteret. Kuthadaw-pagoden er kjent som verdens største bok, den besøker vi også. Om ettermiddagen drar vi med båt for å se den kolossalt store pagoden i Mingun, bygget av kong Bodawpaya. Han døde i 1819 og pagoden ble aldri ferdig, men likevel er den et imponerende byggverk. Her i Mingun finner vi også verdens største klokke, Mingun Bell som veier hele 90 tonn. Litt fritid for å rusle i landsbyen på egenhånd før vi setter kursen tilbake mot Mandalay med båt. Fotoworkshop. Vårt bosted er Eastern Palace Hotel.

Dag 8: 11. mars
Vi starter dagen med å besøke nonneklosteret Thetkyaditar hvor 300 elever lærer om buddhismen. Vi tar fotos av dagliglivet i og rundt klosteret. Deretter skal vi ta en kort fergetur og besøke Inwa, en by med intakte byggverk fra 1800-tallet. Her skal vi bl a besøke det meget spesielle og nydelige BagayaKyanung hvor gutter går i opplæring til å bli munker. De er svært fotogene i sine røde munkekapper. Lunsj underveis. Et av Burmas mest fotograferte byggverk står for tur om ettermiddagen. Den 1,2 km lange, og 200 år gamle, teakbroa U Bein er et ruvende byggverk tross sin noe spinkle framtoning. Vi går over broa, og ser fiskerne som står i vannet med garn eller tar fangsten ut fra båten sin. Ferden går tilbake sjøveien slik at vi kan få et enda bedre bilde av verdens største stykke teak-arbeid! Workshop på hotellet, og middag om kvelden.

Dag 9: 12. mars
Tidlig avgang til flyplassen for å sette kursen mot Bagan. I gamle Bagan finner vi over 4000 pagoder spredd utover som et teppe så langt øyet ser. Når vi går opp noen få trappetrinn til Bu Lei Thee Pagoda, får vi et øyeblikks følelse av at verden bare består av pagoder, et særdeles spesielt syn. Lunsj på en lokal restaurant. Workshop om ettermiddagen. Middag på hotellet, men før det kjører vi en kort tur og får oppleve hundrevis av pagoder i den gylne solnedgangen. Hotellet vårt er Bagan Thiripyitsaya Sanctuary Resort.

Dag 10: 13. mars
For dem som ønsker er det mulig å starte dagen svært tidlig med ballongtur. En helt unik mulighet til å oppleve «havet» av pagoder fra luften. Avgang før soloppgang. Tillegg i pris, se under. Vi kjører hestedrosje for å oppleve pagodene i morgenlyset, deretter tilbake til hotellet for frokost. Så er vi klare for en 30 minutters båttur til Kyun Thiri, midt i elven. Dette er en typisk og lokal landsby, vi får se hvordan de driver jordbruk og observerer daglige rutiner og mennesker. Tilbake til Bagan til lunsj. Fri ettermiddag, foto workshop. Om ettermiddagen blir det siste muligheter for fotografering av dette unike stedet. Middag.

Dag 11: 14. mars
Vi drar til flyplassen i Bagan for å sette kursen tilbake til Yangoon. Vi skal besøke det mest kjente markedet i byen, Scotts Market. Markedet har vært i drift siden den britiske kolonitiden. Vi spiser en sen lunsj sammen før vi setter kursen mot flyplassen. Avgang med Thai til Bangkok kl 19.50-21.45. Kl 00.20 flyr Thai oss direkte til Oslo. Måltider serveres underveis.

Dag 12: 15. mars
Ankomst Oslo Gardermoen kl 06.50.


ER DETTE NOE FOR MEG?
Hvorfor dra på fotoreise? Fordi å reise med kamera er å ta inn opplevelsene mer intenst. Med kamera er du mer til stede og du opplever møtene sterkere. Og så er det gøy! Du trenger absolutt ikke være en dreven fotograf for å få stor glede av en fotoreise. Du trenger ikke avansert utstyr heller. Tone Solholm og Torkil Færø vil gjennom foredrag og bildegjennomganger underveis inspirere og hjelpe til å utvikle deg til en bedre fotograf. Kom hjem med ny kunnskap og visuelle minner for livet!

«Which of my photographs is my favorite? The one I´m going to take tomorrow.»
–Imogen Cunningham, fotograf


REISE– OG PRISINFORMASJON
Pris per person er 31.900 kr.

INKLUDERER
– Flyreise t/r Oslo-Bangkok-Yangon på økonomiklasse, Thai Airways.
– Flyskatter og avgifter
– Alle innenlands flyreiser i Myanmar (4 strekninger)
– Overnatting i dobbeltrom på nevnte 4 * hoteller
– Foto workshop
– Alle transporter og utflukter i Myanmar jmf program inkl inngangsavgifter
– Helpensjon
– Engelskspråklig guide er med på hele rundreisen i Myanmar

Reiseledere er Torkil Færø og Tone Solholm.

TILLEGG
– Enkeltrom kr 4.950
– Visum til Burma, USD 50, kjøpes ved ankomst
– Drikke til måltider og tips til lokal guide (tips ca USD 60)
– Frivillig ballong tur i Bagan kr 2590

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer. Hvis det er mest hensiktsmessig for programmet vil tid for fotoworkshop bli justert. Depositum på kr 7.000 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

AVBESTILLINGSREGLER
– Depositum med fratrekk av kr 1000 betales tilbake ved avbestilling inntil 101 dager før avreise
– Ved avbestilling 100-67 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
– Ved avbestilling 66-46 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
– Ved avbestilling 45-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Prisen er basert på minimum 16 betalende deltakere. Forbehold om prisjustering ved færre deltakere. Maks 22 plasser, minimum 12.
Ansvarlig arrangør er vår samarbeidspartner Explorer Travel.

OM ARBEIDSFORMEN OG KURSLEDERNE
Dagene går med til opplevelser beskrevet i dagsplanen. Torkil og Tone vil holde foredrag om fotografi og gå gjennom deltakernes utvalgte bilder fra turen underveis. Begge er selvfølgelig også tilgjengelige for spørsmål mellom undervisningen. Du trenger en laptop til å redigere bildene dine. Angående utstyr så velger du selv hva du vil ha med, men vi anbefaler å ikke bære på for mye. Om du vil fotografere på natta så er det lurt å pakke et stativ. Nærmere informasjon og pakketips vil bli gitt når avreise nærmer seg. Torkil Færø (fotograf og lege) og Tone Solholm (fotograf og grafisk designer) har holdt fotokurs i mange land. Bli nærmere kjent med oss her. Dersom det er mest hensiktsmessig for programmet vil tid for bildegjennomganger og foredrag bli justert. Vi tilrettelegger slik at det passer inn med dagsturene og tiden vi har til rådighet på reisen.

DERSOM DU HAR SPØRSMÅL
Har du spørsmål angående det fotografiske sender du en epost til Tone: tone@kairosworks.no
Om du lurer på noe angående Myanmar, reisen eller overnatting kontakter du Explorer Travel: post@exploretravel.no

PÅMELDING
Sikre deg en plass ved å sende en e-post til tone@kairosworks.no
I emnefeltet skriver du «Påmelding til Fotoreise på Myanmar 2019», og så trenger vi ditt fulle navn, adresse og telefonnummer.

Velkommen til landet med skjønnhet uten sidestykke, til bilder og opplevelser langt fra vår egen hverdag!

Eventyrlig hilsen fra Tone og Torkil
 -
Velkommen til Myanmar – landet med skjønnhet uten sidestykke – et eventyr for en fotograf. Velkommen til bilder og opplevelser langt fra vår egen hverdag!

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu