Bilder fra grenseland

Øyvind Antonsen har dokumentert fraflyttede boplasser i grensetraktene i Sør-Hedmark og Värmland.
I boka 'Bilder fra grenseland' gir fotograf Øyvind Antonsen oss et spennende innblikk i Sør-Hedmarks og Värmlands nære historie. Betrakter blir møtt med tidsbilder som tar opp forhold rundt fraflytting fra landsbygda og konsekvenser av sentralisering.

"Jeg er på veg mot nok et hus i skogen. Et taust hus som står der til ingens nytte. Døra står på gløtt, som om noen venter meg. Jeg banker på, men får ikke svar. Jeg går forsiktig inn, og forsøker å fornemme atmosfæren. Jeg trår varsomt fram. Jeg er tross alt bare en gjest. Jeg tenker på de som en gang bodde her. Hvem var de? Hvordan levde de? Hvorfor dro de herfra?"

Ordene ovenfor er fra forordet til Øyvind Antonsen hvor han beskriver et møte med et av disse "monumentene" fra en svunnen tid.

"Det er disse tidsbildene som fanger min interesse. Små og store gjenstander vitner om det som var, og om de som levde her. En tom hermetikkboks, et klesplagg, en liten barneleke eller et kjøkkenredskap forteller historier. Jeg rører minst mulig. Men jeg tar meg god tid. Nok til at inntrykkene bearbeides og historiene trer fram. Med repsekt forsøker jeg å samle noen fotografiske inntrykk, og ta vare på minnene før tiden sletter dem ut for godt."

Til å begynne med var det tilfeldig at Antonsen fotograferte disse husene, men han har alltid hatt en fascinasjon for de litt triste og melankolske motivene.

- Det eldste bildet i boka er rundt 25 år gammelt. Med årene ble det noen bilder innenfor temaet, og for 7-8 år siden var dette blitt et prosjekt som jeg gikk mer systematisk inn for. Etter hvert skjønte jeg også at det kunne bli bok av dette, forteller Antonsen til foto.no.

- Jeg er nok litt preget av mitt nærmiljø, og det er en god del fraflytting her jeg bor. Dessuten er jeg glad i å ferdes i skogen, og mange av disse boplassene ligger langt til skogs.

- En viss interesse for lokalhistorie har jeg vel også, og jeg har tenkt at det er viktig å få dokumentert en del av dette før tiden og naturen tar alt tilbake for godt. I mange tilfeller haster det, og jeg ser allerede nå at jeg besitter bilder som ikke lenger er mulig å ta, fordi husene nå er sammenrast eller blitt så dårlige at det er farlig å gå inn i dem. Det gir meg en god følelse å vite at jeg med det har gitt noen bidrag til å dokumentere en del av vår nære historie.

Øyvind Antonsen har fotografert i flere tiår. Han har hatt separatutstillingen og deltatt på gruppeutstillinger. Han er også foredragsholder og arrangerer kurs og workshops. Til daglig får han sin inntekt gjennom annet yrke, noe som gir han friheten til å jobbe fullt og helt med egne fotografiske prosjekter, uten tanke på hva som er salgbart.

- Jeg setter stor pris på denne friheten, og bruker den til å fordype meg så mye jeg vil i det jeg vil.

Roy Lønhøiden har skrevet tekster
til boken 'Bilder fra grenseland'.
 -
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen
Øyvind Antonsen -
Øyvind Antonsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu