Se med kamera

Med utgangspunkt i den digitale virkeligheten, gir boken ’Se med kamera’ leseren en innføring i flere av de tekniske aspektene man bør beherske for å bli en god fotograf.
Forfatter er Toralf Sandåker, journalist og teknisk redaktør i tidsskriftet Fotografi. Også godt kjent for mange som en kunnskapsrik bidragsyter på foto.nos forum. Sandåker har siden barndommen vært tett på fotografiet. Faren var fotograf og selv tjente han sine første kroner som seksåring ved å blande fix og sortere kopier etter ordrenummer. I en årrekke har han fulgt den teknologiske utviklingen tett, og spesielt overgangen fra analoge til digitale medier.

'Se med kamera' er en oversiktelig bok, og har tekst som er skrevet på en lettfattelig måte. Den er delt inn i fire deler: Å fotografere, bildet, praktisk arbeid med bildene og den komplette fotografen. Totalt består boken av 16 kapitler. Sandåker gir leseren en introduksjon i for eksempel praktisk fotografering, utstyr og tilbehør, kamera og teknikk, bildebehandling, publisering og arbeidsflyt og organisering.

Bokas målgruppe er både nybegynneren og den mer erfarne fotografen. For dem som allerede har satt seg litt inn i de tekniske sidene ved fotografering, er nok mye av materialet repetisjon av allerede kjent kunnskap. Det kan fort bli noe kjedelig for dem. Samtidig, selv for den kunnskapsrike, er det alltid nyttig med oppfriskning av kunnskap. Og ikke minst nye ord og vinkler på ting.

Nybegynneren, og ikke minst de som har fotografert masse, men ikke har tilegnet seg den viktige tekniske kunnskapen, vil finne masse nyttig kunnskap i boken. Andre delen av hvert kapittel gir en mer detaljert teknisk innføring i det som er forklart i første del av kapittelet. Det er kanskje her den erfarne fotografen vil finne stoff som er nyttig. For den som ikke er like bevandret i de tekniske sidene ved fotografi, leder begynnelsen av hvert kapittel fint opp til den mer avanserte delen. Og med Sandåkers evne til å forklare komplisert materiale på en forståelig måte, er jeg sikker på at de fleste leserne henger med fra den lette begynnelsen i hvert kapittel til den noe mer avanserte.

Skal man bli en bedre fotograf, må man vite hvordan teknikken fungerer. Hele veien frem til ferdig resultat. Min erfaring, og veldig mange andres, er at teoretisk kunnskap er nødvendig for at man skal kunne slippe seg løs fotografisk. Det er et springbrett for kreative fotografiske prosesser. Det er dette springbrettet Sandåker tar tak i. Samtidig presiserer han at det å fotografere handler først og fremst om å øve blikket og forestille seg hvordan den uordnede virkeligheten rundt oss kan ordnes i et bilde som kommuniserer, som interesserer både oss selv og dem vi viser det til. Et teknisk bra bilde er langt i fra godt nok.

Ved å lese forordet i boka, trodde jeg Sandåker i større grad skulle ta tak i hva som er et bra bilde, hvordan man kan kommunisere med fotografi og ikke minst de kreative prosessene. Selv om Sandåker pirker lett i noe av dette, ble jeg skuffet. For det er veldig mye teknisk stoff i boken. Likevel er det fem herlige unntak når Sandåker presenterer fem forskjellige fotografer gjennom bilder og intervjuer. Fotografene er Paal Audestad, Geir Brekke, Bjørn Rørslett, Tine Poppe og Marcel Leliënhof, flere av dem godt kjente på foto.no. I presentasjonene er fokuset i mye mindre grad teknikk, og vi får et fint og interessant innblikk i fotografenes kreative prosesser og hvordan de kommuniserer med fotografiet. Presentasjonene er akkompagnert av bilder som bør inspirere en rekke type forskjellige fotografer, fra nybegynneren til den proffe. Dette er herlige pustehull i boken.

Resten av boken er også rikt illustrert. Bildene er solide, men kanskje noe kjedelige i blant. De fungerer likevel godt til det de skal gjøre: å illustrere teksten.

’Se med kamera’ er en oversiktelig bok. Den er pedagogisk og lett å ta seg både frem og tilbake i. Boken fungerer som et oppslagsverk, inspirasjon, samt at den kan leses fra perm til perm for dem som ønsker det. Det siste er kanskje ikke alltid like nyttig, for som det oppfordres til av Sandåker, så må man komme seg ut å fotografere. Det er da man øver blikket. Det er da man har muligheten til å bli en bedre fotograf.

Selv om dette er en bok som har som mål å få leseren til å ta bedre bilder, handler den mye mer om teknikk, enn om hvordan bli en bedre fotograf. Men det er klart at skal man bli en god fotograf, utvikle blikket sitt, så bør det tekniske ligge i bunn. Først da, i alle fall for de fleste, kan man frigjøre seg som fotograf.

Med Sandåkers evne til å formidle matnyttige og komplisere emner på en lettfattelig og pedagogisk måte, har man med denne boken et veldig godt utgangspunkt til å se bedre med kameraet som verktøy.

'Se med kamera' har sin egen webside. Den er verdt å sjekke ut. Kjøp av bok kan også gjøres fra websiden.
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu