Se her!

Ønsker du å lære mer om komposisjon? Da bør du se her.
’Se her’ er en bauta av en bok. 500 sider. Forfattet og tilrettelagt av danske Rudi Hass. Vakkert illustrert av norske Ragne Sigmond.

Men aller først litt bakgrunn. 22. juli 2002 kom fotograf og forfatter bak ’Se her!’, Rudi Hass, over boken ’The Model’ av fotografen William Mortensen. Boken handlet om utfordringene med å få en kvinnelig modell til å posere foran kameraet. Den var omfattende og instruktiv, med et humoristisk språk. Hass utforsket flere av bøkene og artiklene til Mortensen og ble godt kjent med hans teorier om den bildeskapende prosessen.

’Se her!’ er basert på Mortensen og hans medforfatter George Dunhams tekster. Rudi Hass har oversatt og han har tilpasset teksten til moderne fotografiske teknikker. Noen av kapitlene i boken er utvalgte oversettelser, mens andre tar utgangspunkt i deres teorier og knytter det hele opp til blant annet moderne hjerneforskning.

- Selv om boken tar utgangspunkt i historisk tenkning om visuell persepsjon og skaperkraft, inspirerer den til personlig nytenkning. Kreative fag trenger litteratur med tanke på dette. Men kreativitet læres ikke gjennom å lese en bok, likevel kan det være at en bok med høyt faglig innhold inspirerer til hardt arbeid, forteller Hass til foto.no.

Et teoretisk fundament er nesten alltid viktig for å utvikle seg, for å bli bedre. Vet man hvilke egenskaper som får et fotografi til å fungere, til å treffe, til å kommunisere, er det enklere (eller kanskje noen ganger vanskeligere?) å lage dette bildet. ’Se her!’ går i dybden på bildekomposisjon, og leseren presenteres for visuelle designelementer, designprinsipper og en formel for bildesuksess. Det er få fasitsvar innen fotografi, i alle fall når det kommer til hva som er et bra eller dårlig bilde. Man trenger ikke være enig i alt som hevdes i boken, det er heller ikke forfatterens ønske.

- Dette er ikke en bok som forteller deg hva du skal gjøre for å få suksess. Det er en presentasjon av kompositoriske vurderinger, som gjennom trening og memorering i leserens underbevissthet, vil være til hjelp når bilder skal komponeres og evalueres. Komposisjonens utfordringer gjennomgås på et generelt plan. Uten for mange fagspesifikke og operative instruksjoner. Derfor blir det plass til den individuelle kreative utfoldelsen, mens personlig styring unngås.

Forfatter Rudi Hass er utdannet fotograf. I en årrekke har han undervist i fotografi og film, blant annet på Medieskolerne i Viborg i Danmark hvor han var med å etablere fotoutdannelsen. I 2006 gikk Hass av med pensjon. Norske Ragne Sigmond ble hans etterfølger, mens han selv tok pennen fatt for å skrive ’Se her!’. Sigmond har levert 98 % av bildene til kapittelet om posering i tillegg til en rekke andre bilder i boken.

'Se her!' er på dansk og kan bestilles direkte fra forlaget Kle art

Og den kan bestilles fra Adlibris
 -
Hans Strand -
Hans Strand

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Carsten S.
Tusen takk for tipset Frank!

Er kun på side 130, men boken er fantastisk. Det er et verk, en studie og en sjelden bra sammling av kunnskap. Rudi Hass har lagt utrolig mye arbeid og research i det. Det er verdt hver eneste krone.

mvh, Carsten Seiler
23.9.2013
Jan Egil S.
Det er nok enklere og billigere å kjøpe boka her:

http://www.adlibris.com/no/searchresult.aspx?search=quick...duct=False

Mvh Jan Egil
4.9.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu