Nattskift

Fra bygård til bygård. Som avisbud. Med et kamera.
Nattskrift er en dokumentarisk fotobok, men det er ikke en tradisjonell fotoreportasje. Istedenfor å stå på utsiden, er dette en fotodokumentar delvis fra innsiden. Fotograf Adrian Bugge (31) tok seg bijobb som avisbud i 2006. Hver eneste natt til søndag hadde han med seg store mengder Aftenposten som skulle leveres i diverse bygårder i Oslo. Gående alene i sentrum av Oslo midt på natten fant han en helt egen stemning. En stemning han etter hvert ønsket å formidle i bilder. Bugge utviklet også en fascinasjon for hvordan oppgangene preges av menneskene som bor bak de låste dørene. I 2007 tok han sitt første bilde i serien – av en porselensfugl. Siden det har det blitt rundt 800 bilder.

”Jeg har vært søndagsbud for Aftenposten i fire år, og tok ikke jobben for å lage et fotoprosjekt. Men det varte ikke lenge før jeg ble fascinert av hvor forskjellige oppgangene på ruten min er, og hvordan disse menneskene – som jeg aldri ser – setter sitt preg på dem.” Adrian Bugge i etterordet.

Nattskrift er en bok på 43 bilder. Vi tas med på en reise ut i natten og inn i bygårdene. I Oslo. Avisbudet er guiden. Vi får se hauger med aviser, ruskete vær, snø som laver ned, sol som står opp, tomme oppganger og ganger, et par gummistøvler utenfor en dør, en mann som sover i trappene, restene av en kebab, forsøk på å pynte opp, også videre.

”Søndagsmorgenene er stille i Oslo sentrum. Jeg begynner på jobb klokken tre, og rekker å se nattelivet dø ut – og hvordan de siste natteranglerne sjangler hjem. Det kan bli litt leven, kanskje noen prøver å stjele en avis – eller hele trallen bare for å kjøre rundt med den.” Adrian Bugge i etterordet.

Nattskift formidler definitivt en stemning. Den åpner opp og viser en verden mange av oss ikke ser så ofte, eller kanskje aldri har sett. Den viser spor etter natteranglerne i det en ny dag er i ferd med å jobbe seg frem. Det er en bok som ikke gir oss svarene. Den gir oss en rekke spor. Spor som trigger betrakter bare han eller hun bruker litt tid. For her er det nok av historier. Men de må komme fra betrakter. Adrian Bugge har bare gitt oss sporene, eller ledetrådene om du vil.

”Etter at de siste natteranglerne er forsvunnet, er gatene helt stille, men fortsatt finnes rester etter nattens herjinger.” Adrian Bugge.

Med boken Nattskift sier også Adrian Bugge indirekte noe om sin egen yrkesgruppe: billedkunstnerne. Virkeligheten deres er preget av trange økonomiske kår. Få kan leve utelukkende av sitt kunstneriske virke. De må ofte ta seg andre jobber eller gjøre fotografiske oppdrag langt på siden av det de egentlig ønsker å jobbe med. Adrian Bugge er intet unntak. Men han har definitivt brukt bijobben som avisbud til å bruke blikket sitt, og samtidig gi oss andre en mulighet til et innblikk. En monoton og slitsom jobb har han vendt om til en oppdagelse av interessante perspektiver.

Adrian Bugge har alltid vært interessert i foto. På Steinerskolen skrev han årsoppgave om ord og bilder i norske aviser og han gikk på fotolinjen på Skjeberg folkehøgskole med fokus på mørkeromsarbeid. Men først på Robert Meyer Kunsthøyskole fikk Bugge for alvor øynene opp for fotografiets som en selvstendig kunstform. Bugge har også en bachelor-grad i kunsthistorie fra UiO.

Nattskift er til salgs hos Tronsmo i Oslo. Den kan også bestilles direkte på nattskift@adrianbugge.no

Adrian Bugges hjemmeside
 -
Adrian Bugge - Hjelp
Hjelp
Adrian Bugge
Porselensfuglen var det første bildet Adrian Bugge tok i prosjektet.
Adrian Bugge -
Adrian Bugge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu