Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Unik tur til Tsjernobyl

5-­8. november arrangerer StormSafari fototur til Tsjenobyl i Ukraina.
Dette er en unik og spennende tur til et historisk område som alle har lest og hørt mye om. I utgangspunktet er det lagt opp som en fototur, men vil garantert være interessant for alle som ønsker en opplevelse for livet.

Natt til 26. april 1986 eksploderte en av de fire reaktorene ved atomkraftverket i Tsjernobyl i tidligere Sovjet. Verdens verste atomulykke var et faktum. 135 000 mennesker måtte evakueres og 50.000 av disse kom fra byen Prypiat som bare ligger noen kilometer fra reaktor 4. I dag er Prypiat en spøkelsesby.

Det er spesielt å vandre rundt i en forlatt by der det tidligere bodde så mange mennesker. Det er blant annet hotell, tivoli, svømmehall, idrettsarena, bibliotek, skoler, barnehager og fengsel. Byen begynner å bli ganske overgrodd av løvtrær, så vi har lagt denne turen til sen-høst for å få et mer åpent og nakent landskap.

På turen vil vi også prøve å få til et møte med noen av dem som har flyttet tilbake etter at ulykken skjedde. De bor inne i selve Tsjernobylområdet og dyrker sin egen mat, drikker vannet og lever et normalt liv, men det er få igjen av dem. I det ene området bodde det 3000 mennesker før ulykken og nå bor det seks.

Det vil også bli et fotostopp ved reaktor 4 som er der ulykken skjedde. De holder nå på å bygge en ny sarkofag som skal over den gamle reaktoren. Dette skal stå klart i 2015 og alt bygges på stedet.

Mye av tiden i Tsjernobyl kommer vi til å bruke til å utforske spøkelsesbyen Prypiat. Det er i utgangspunktet ikke tillatt å gå inn i noen av bygningene, men det blir muligens noen overraskelser.

Etter 2 dager med utforskning der drar vi til Orane, en liten landsby med noen hundre innbyggere like utenfor Tsjernobyl. I Orane opplever man at man går tilbake i tid, og tar man seg en tur i landsbyen oppdager man at hest og kjerre er et vanlig fremkomstmiddel. I Orane blir det middag på kvelden og en guidet tur dagen etter.

Hvem er turen for?
Dette er en tur for fotoentusiasten eller en som bare vil ha en opplevelse for livet. Fotografene Alexander Tufte og Erik Five Gunnerud vil være med som guider. Det er ikke lagt opp til kursing, men de hjelper til hvis noen har fotospørsmål. Det er også mulighet for alenetid med fotografene på kvelden for gjennomgang av bilder i Tsjernobyl og Orane hvis man ønsker det.

Stråling
I de områdene vi ferdes er det lav stråling og ufarlig å ferdes på den måten vi gjør. De områdene som har høyere stråling er stengt. Det arbeider 3500 mennesker inne i Tsjernobyl daglig og guidene har 15 dager på og 15 dager av. Det vil bli gitt grundig informasjon om dette på hotellet før vi drar inn. Det er portforbud inne i Tsjernobyl etter 20.00. Det er også forbudt å bevege seg utendørs i Tsjernobyl uten guide. På kvelden samles vi på hotellet for prat og hygge.

Turbeskrivelse:
Dag 1
20.00 Møtes i baren på hotellet. Samlet middag og infomøte.

Dag 2
08.00 avreise til Tsjernobyl
11-12.00 Checkpoint 1
12.00 Gjennomgang i fellesrom på Tsjernobyl Hotel
12.30 Prypiat. Her vil vi starte i den ene enden av byen og arbeide oss innover.
14.00 Lunsj
15.00 Prypiat.
18.00 Middag baren
19.00 Butikk. Mulighet for å kjøpe inn litt snop og drikke til kvelden.
20.00-20.30 Hotell. Samling på ett av rommene for de som ønsker det.

Dag 3
08.00 Frokost baren
09.00 Prypiat
14.00 Lunsj
14.30 Prypiat
16.00 Vi prøver her å få til et møte med de som har flyttet tilbake.
17.00 Hente ting på hotellet og avreise Orane
19.00 Middag Orane med prat og hygge.

Dag 4
09.00 Frokost
10.00 Orane. Omvisning.
15.00 Tilbake til Kiev
19.00 Samlet middag

Dag 5
Hjemreise.

Programmet i Tsjernobyl er et utgangspunkt, og avvik og forandringer kan forekomme. Det er en statsansatt guide som er ansvarlig for gruppen vår i Tsjernobyl. Han eller hun er pålagt å guide oss etter de gjeldende retningslinjer og rammer for turer i Tsjernobyl.

Minimum antall deltagere: 4 stk.
Maksimum antall deltager: 8 stk.
Pris pr deltager 8900,-

Hva er inkludert?
Alt er inkludert på denne turen bortsett fra middag på mandag og torsdag i Kiev. Inkludert er henting/levering på flyplassen, guider, overnatting, tre måltider per dag (minus alkohol, middag mandag og torsdag), guiding/omvisning i Tsjernobyl og Orane samt bil/sjåfør/bensin alle dager.

Prisen inkluderer ikke fly, men Norwegian har startet med direkteflyvninger til Kiev og man har også alternativer som Lufthansa og Air Baltic.

Bo og mat:
Vi bor to netter på hotell i Kiev, én natt på Tsjernobyl hotel og én natt på et gjestehus i Orane. Det er mulig med singelrom i Kiev og Tsjernobyl mot et tillegg på 240,- pr natt. Man får servert god Ukrainsk mat. Svin/Kylling, poteter, grønnsaker, suppe og brød.

Klær:
Det er påbudt med bukser og langermet inne i Tsjernobylområdet, men da dette er i november er det ikke noe problem. Noen velger å ha med et gammelt par sko som de kaster etter at de har vært inne i området, men det er ikke nødvendig.

Turen starter i Kiev 5. november 20.00 og avsluttes i Kiev når vi er tilbake på hotellet 8. november.

Påmelding:
Erik Five Gunnerud
Telefon: 41232515
Epost: info@stormsafari.no

Alexander Tufte
Telefon: 91602482
Epost: info@stormsafari.no

Mer info
Erik Five Gunnerud - Reaktor 4
Reaktor 4
Erik Five Gunnerud
Reaktor 4 i Tsjernobyl. Hvor ulykken skjedde i 1986.
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud
Erik Five Gunnerud -
Erik Five Gunnerud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu