Blitsfotograferingens mange muligheter

Ei bok for den som vil ta avansert lyssetting med blits et par solide hakk videre. Ideell for Nikonianere med Nikons Creative Lightning blits-system. Men her er mye å lære for alle.
Fotografen og blits-spesialisten, Joe McNally, er ute med ei ny bok: “Sketching Light – an illustrated tour of the possibilities of flash”. Det er en såpass klar oppfølger til hans forrige bok «The Moment it Clicks», at jeg i noen grad må komme inn på denne boka også.

På over 400 meget godt illustrerte sider får du lære McNallys teknikker når han lyssetter sine motiver, i hovedsak mennesker i miljø. Han forteller om opptaket, du får se skisser av hvordan han har lyssatt, du får se resultatet og i mange tilfeller også bilder fra selve oppsettet. Nettopp her ser vi litt av det mange mindre proffe fotografer etterlyste i den forrige boka

McNally jobber med Nikonutstyr, og alt er basert på Nikon Creative Lightning system. Det betyr ikke at boka er verdiløs for ikke-Nikonianere, men det er en klar fordel å kjenne systemet (og for Nikon-eiere i det minste ha én Nikon-blits for å få maks utbytte av boka, vil jeg mene). For alle andre handler det om å plukke opp en metodikk og en arbeidsform.

Både amatør og proff?
Mens «The Moment…» gikk rett på sak og etter min mening var en utmerket guide til avansert blitsfotografering beregnet for fotografer som var godt familiære med både blitsfoto og studiojobbing, så er «Sketching Light» et forsøk på å nå begge målgrupper: I denne boka starter McNally nemlig helt på bunn med et innledningskapittel som viser hvordan én enkelt blits fungerer på nært hold, på litt avstand, med og uten diffusor, osv. En grei introduksjon til blitsfotograferingens «hemmeligheter».

Avansert
Deretter blir det bråfort mer avansert, også lommebokmessig. Det vil si, i all hovedsak handler det om bruk av Nikons SB900-bitser (i flertall), Nikons IR-utløser SU800 eller radio-triggere, pluss ymse softbokser og reflektorer. Trolig er det ikke alt for mange av foto.no’s lesere som bruker en TriFlash bracket, og monterer tre SB900 bak en 2x2-meter diffusor. Men jeg påstår at man ikke trenger ha tre dyre Nikon-blitser, eller avansert kjøpt utstyr for å ha utbytte av boka. Det McNally på en interessant og morsom måte forteller og viser med bilder og skisser underveis er mer enn godt nok til å forstå at man kan klare seg med et billig hvitt laken og en enkelt blits, uansett merke. For her er tonnevis med praktiske og gode tips til bedre bilder ved bruk av blits.

Morsom å lese
Og skulle man bli man hektet på denne omtalte og noe mer avanserte måte å jobbe på, finnes det nå flere gode blitsanlegg til fornuftige priser. McNally viser også bruk av større anlegg, f.eks. Elinchrome og store Octa-diffusorer, der budskapet mellom linjene er enkelt nok: Til enkelte settinger er det nødvendig med mye kraft og store flater.
Mens den forrige boka, «The Moment…», etter min mening var forbilledlig kort og rett på sak (der man til dels måtte lese mellom linjene og studere bildene for å forstå lyssettingen) så er denne i overkant den andre veien. Det kan bli mye prat. Men nå må det sies at McNally har et fargerikt og morsomt språk, preget av slang og faguttrykk (som blir forklart). Det er neppe verre enn at de aller fleste vil henge med. Til tider er det riktig morsomt.

Ære - og sparken
Boka inneholder forresten ikke bare blits-fagstoff. I et kort kapittel forteller forfatteren om den usikre jobben som frilansfotograf, og om den korte avstanden mellom himmel og helvete: For eksempel den gangen han sto på podiet for å motta en svært høythengende fotopris for en jobb han hadde gjort som staffer for Life, og samtidig visst at han dagen etter ville bli oppsagt i magasinet. Denne, og de andre små historiene i boka, forteller om en dedikert fagperson som aldri går på akkord ved å velge kjappe, enkle løsninger, men som bruker mye energi på hver eneste gang å ta Bildet med stor B. Også her vil mange kunne hente litt inspirasjon.

Tar blitsfoto et steg lengre
Hvis du er fornøyd med ditt kompaktkamera med innebygget blits, skal du ikke kjøpe denne boka. Men hvis du trives best når du fjerner blitsen fra kamera for å kunne jobbe mer kreativt, og vil gå et steg eller to lengre for å utforske mulighetene til litt mer avansert blitsfotografering, så vil du kunne lære svært mye av McNally, både i «The Moment..» og i «Sketching Light».


Ifølge en pressemelding gjengitt i foto.no holdt Joe McNally et seminar om blitslyssetting på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden høsten 2008. Noen vil derfor muligens huske ham fra denne seansen.

Mer info:
Nettsted: http://www.joemcnally.com
Blogg: http://www.joemcnally.com/blog
Her kan du kjøpe boka: http://www.amazon.co.uk/Sketching-Light-Illustrated-Possi...amp;sr=1-1
 -
 -
Mange "how-to-do-bilder"
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Harald H.
Kent: Så fint å høre for oss vanlig dødelige, at selv guruene kan slite med å få lyset til å sitte. Det får oss til å fatte håpet, og Guruene til å bli mer som oss andre :-) Ellers enig med deg mhp (mangel på) kunnskap om blits. Det optimale jeg ser omkring er en DB900 rett i lufta og en liten "plastkopp" på toppen. Ubrukbar etter min mening til alt annet enn å trigge flere blitser (men da velger man SU800).
30.1.2012
Kent A.
..glemte å få med DVD`n til McNally & ikke minst kelbytraining.com der han og andre bidrar med svært gode fotoleksjoner :)

En av de kuleste tingene med å tilbringe en uke med Joe var å få se en av hans bildeserier fra start til slutt. Se at han fomler faktisk like mye som oss andre med å finne rett vinkel, rett lys, bommer på fokus etc, men han gir aldri opp. Som nevnt her, og som skrevet idé, og finner alltid en måte å gjøre ting på.
Slik at sluttresultatet blir bra, bare man aldri gir opp.

Nordmenn generelt, det vil si fotografer, er som regel blitzsky. Merker det blant mine kollegaer i pressen, at mange kvier seg for å bruke blitz.

Til og med i fotobutikkene (de seriøse) har folk ofte lite peiling på blitz. Kanskje denne boken kan vekke litt interesse for et svært spennende aspekt ved fotografering :)

30.1.2012
Jan Folke R.
Skulle likt å se sånne bilder her på bilde-forumet.
28.1.2012
Harald H.
Til Ole Martin (og andre interesserte): Jeg har en liten historie fra "The Moment.." i denne artikkelen i fotobloggen min. Enjoy :-)
http://infotobloggen.wordpress.com/2011/12/03/ta-blitsen-...ra-kamera/
28.1.2012
Harald H.
Enig med Ole Martin i alle karakteristikker. I tillegg er den utrolig morsom.
28.1.2012
Ole Martin H.
"The Moment it clicks" er en utrolig inspirerende bok, fantastiske bilder og historier! Anbefales for alle
28.1.2012
Ivar S.
Alle tre er flotte oppslagsbøker. Rimelig og raskt levert fra Amazon.
McNally bruker Nikon, noe han ikke legger skjul på. Han kjenner ikke Canon sitt system, men alt er overførbart.
Mange av fotosituasjonene hans er basert på TTL-styring, der han nettopp viser til situasjoner der TTL og trådløs (IR-)styring har sin store styrke vs. manuell styring med radiotrigging. Det er derfor naturlig at han forklarer hvordan han gjennom bevisste valg (over-)styrer TTL.
"THE MOMENT IT CLICKS" er først og fremst ei dagbok i fotograferingen som McNally har gjennomført. De to andre gir grunnlag for å forstå hvordan han tenker når han benytter blits i bildene sine.
"Sketching Light" blir nødvendigvis detalert og mye "prat". Den handler om å skissere og tenke seg frem til det lyset han ønsker i bildene sine. leseren får følge tankesettet til McNally.
27.1.2012
Harald H.
Takk for tips om Hot Shoe Diary. Da har jeg noe å glede meg til. Men fint å høre at liker bøkene og metodikken til McNally. Tipper det må ha vært interessant å være på workshop. Bok er greit nok, men å få det "live" er nok noe annet.. Mvh Harald Harnang.
27.1.2012
Kent A.
Bra artikkel og en bok som veldig trygt kan anbefales

Har selv hatt æren av å møte McNally flere ganger, senest i sommer i Santa Fe på en hel ukes workshop. Et av bildene fra denne workshoppen finnes inni boka.

Rart at Hot Shoe Diaries ikke er avbildet/nevnt i forbindelse med artikkelen, denne går enda mer på blitz enn "the Moment It Clicks".
27.1.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu