Fotografenes beste bilder

100 praktiske fotoprosjekter omtales i denne boka, som dermed blir en praktisk og idémessig inpirasjonskilde for fotografer av nær sagt alle kalibre.
Opplegget er i grunnen såre enkelt: Lag et internasjonalt fotonettsted der bare de beste bildene blir publisert. Plukk ut cirka 100 av de for øyeblikket 40.000 bildene som ligger der. Be fotografene skrive kort tekst om seg selv, om bildet og hvordan det ble tatt og etterbehandlet. Trykk ei bok på 220 sider med bilder på venstre side og tekst på høyre! That’s it. Og det blir utrolig bra!

Nok en svensk innovasjon
Boka heter Fotografernas bästa bilder, og bak hele prosjektet står Jacob Jovelou og Ralf Stelander, de to gründerne av nettstedet 1x.com, som i det stille har blitt et slags supplement til Fotografiska i Stockholm, dog med en helt annen tilnærming og målsetting. Men 1x.com må også ha bidratt til å sette Sverige på det internasjonale foto-kartet. Nok om det.

Amatører og proffer
Boka er delt inn i ulike temaer: Abstrakt, action, arkitektur, barn, dokumentar, gatefotografi, landskap, makro, montasje, mennesker, natt, natur og stilleben. Og fotografene kommer fra hele verden, alt fra ferske og glade amatører til profesjonelle fotografer med årelang erfaring.

Til inspirasjon
Er så dette ei bok for meg og deg? Jeg mener det. Man kan sitte og bla frem og tilbake og bare hygge seg med flotte bilder. Og man kan gå inn i teksten for å lese hva de ulike fotografene har ønsket å få frem, og under hvilke omstendigheter bildene ble tatt (alltid noe å lære her!). Og man kan til sist lese fakta-spalten som forteller hvordan bildet ble etterbehandlet. Men for meg og trolig mange vil det viktigste være å bruke boka som inspirasjon til utvikling av egne prosjekter.

Boka utgis på svensk, et språk de fleste nordmenn trolig forstår godt nok. Derimot kan det bli litt plundrete å forstå hva en del av de svenske Photoshop-begrepene betyr, vi som nok i hovedsak er familiære med engelskspråklig PS. Men de fleste vil kunne tolke seg til hva «markeringsram» og «stänkpensel» kan være. Og kanskje er dette ikke det viktigste.

Boka er rimeligere i Norge enn i Sverige. Du får kjøpe den fra tanum.no. 251 kroner. Ingen frakt. Boka anbefales.
 Kiyo Murakami -
Kiyo Murakami
Coverbilde til boka, i format 20x24 cm
Fabien Bravin -
Fabien Bravin
Under makro finnes dette bildet, som er "arrangert" i en fransk hage en tidlig morgen.
 Prateek Dubey -
Prateek Dubey
En historie om hellige indiske byer - og mye folk

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jan Arne E.
Hei Øyvind! Boka kan kjøpes gjennom www.Tanum.no. Enkelt og greit, og rask levering.
21.1.2012
Øyvind B.
Hvor kan en kjøpe denne boka? Var ikke å finne på de norske nettbokhandlene.
20.1.2012
Jan Arne E.
Hjertens enig med anmelder. En praktbok med mange nyttige tips i tekstdelen, og bare tyngden av boken sladrer om høyeste papirkvalitet - noe også billedtrykken klart viser. En opplagt presang til et sant fotohjerte!
18.1.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu