Foto-Norge støtter protestene

Fellesorganisasjonen Foto-Norge støtter protestene mot frilanskontraktene som HM Media, Bonnier, Aller og Edda Media over tid har forsøkt å påtvinge fotografer og forfattere.
Etter et styremøte onsdag 10. november har Foto-Norge, som representerer rundt 5000 fotografer gått ut med en støtteerklæring til de som protesterer mot frilanskontraktene som Hm Media, Bonnier, Aller Media og Edda Media over tid har forsøkt å påtvinge fotografer.

Foto-Norge er fellesorganisasjon som består av Norges Fotografforbund, Forbundet Frie Fotografer, Norske Naturfotografer, Pressefotografenes Klubb, Norsk Fotohistorisk Forening/Preus Museums venner, Institusjonsfotografenes Forening, Norges Skolefotoforbund, Norske Reklamefotografer og Norsk Selskap for Fotografi.

I en pressemelding oppfordrer de sine medlemsorganisasjoner til å fraråde fotografer til å signere slike kontrakter, og de oppfordrer til at inngåtte kontrakter blir sagt opp snarest mulig.

- Kontraktene i sin nåværende form vitner om mangel på respekt for fotografiet, opphavsretten og personvernet. At en bildekjøper skal kunne bruke innkjøpte bilder fritt fram i dag, i framtiden og i alle slags sammenhenger uten fotografens viten, samtykke og økonomisk kompensasjon er helt uakseptabelt både når det gjelder det arbeid som ligger bak og den økonomiske verdi fotografiet har, heter det i pressemeldingen.

Etter at ballen begynte å rulle, tok det Foto-Norge 10 dager å komme på banen. Noen vil kanskje synes dette er i seneste laget for en organisasjon som representerer 5000 fotografer og alle de viktigste foto-organisasjonene i Norge.

- Ja, vi var kanskje litt sent ute, men med bakgrunn i gårsdagens (onsdag 10. november red.anm.) NJ-møte med Aller Media og at vi skulle ha vårt eget styremøte samme dag, mener vi at dette likevel var tidsnok. Nå oppfordres våre ni medlemmer å ta denne saken videre til sine respektive fotografer. Foto-Norge går ikke direkte til de enkelte ni medlemmers medlemmer, siden vi er en fellesorganisasjon for de ni, forteller Knut Førsund i Foto-Norge til foto.no.

Rolf Schjesvold, Norges Fotografforbunds representant i Foto-Norge, er enig i at de burde vært på banen tidligere, men påpeker at denne saken begynte å rulle lenge før Foto-Norge var en realitet.

- Saken dukket først opp fra Danmark på et Nordisk møte for 2-3 år siden, og ble fulgt opp derifra. Siden har det vært stille om denne saken inntil vi fikk melding fra John Lerskau, NRF, om dette. Siden det har vi fulgt saken, skriver Schjesvold i en email til foto.no.

Etter det foto.no erfarer kommer ikke Foto-Norge til å foreta seg noen konkrete grep foreløpig i denne saken. De er fremdeles ferske som organisasjon og har en del interne saker som må tas hand om.

- Vi må ta en ting av gangen og følge med på utviklingen, og da er det viktig at de som er/blir informert, informerer oss, skriver Schjesvold I en email til foto.no.
Per Solrud - Det første styret i Foto-Norge
Det første styret i Foto-Norge
Per Solrud
foran fra v. Anders Henriksen, Ingrid Nilsson, Rolf Schjesvold, Eivind Lentz, Arthur Sand. Bak: varamedlemmene Bård Ek, Knut Førsund og Rodrick Ewart.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
CF W.
Bildet av styret til Foto-Norge kommuniserer stor slagferdighet og tyngde som sikker skremmer Aller .-)
14.11.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu