”Oss” og ”dem”

I anledning gatemagasinet =Oslos 5-år jubileum i juni i år, har Stiftelsen Erlik gitt ut fotoboken 5 år på gata. Kjøp en vakker fotobok samtidig som du bidrar til å minske skillet mellom ”oss” og ”dem.”
5 år på gata inneholder et utvalg av bildene som kreativ leder og fotograf for =Oslo, Dimitri Koutsomytis har fanget i løpet av de siste fem årene. Utvalget har han gjort som et forsøk på å ”speile hva byen betyr for menneskene, og menneskene for byen.” Inndelingen av fotografiene i forskjellige kapitler som følger årstidene er begrunnet med det faktum at ”årstidene preger gateselgernes hverdag i voldsom grad.”

Tankene bak utvelgelse og organisering av billedmaterialet i boken vitner om et ønske om å reflektere livet til menneskene hvis tilværelse direkte påvirkes av storbyen Oslo. Fotografiene kombineres med dikt som deler boken inn i forskjellige kapitler. Diktene er ført i pennen av to av =Oslos selgere, Thor Bæver og Rikke Eriksen.

Diktene til Bæver og Eriksen gir et personlig innblikk i hvordan de rusavhengige lever og tenker, og Koutsomytis` fotografier presenterer ulike utsnitt av virkeligheten og hverdagen de rusavhengige ser og opplever i løpet av fire årstider. Som fotograf har Koutsomytis inntatt rollen som en outsider. Det er ingen av menneskene i bildene som legger merke til at han fotograferer dem. Denne posisjonen kan henspeile på outsiderrollen til narkomane i bybildet - som mennesker som ikke lenger blir lagt merke til. Koutsomytis har ofte plassert seg bak et tre og fotografert en scene fra bak løvverk. Disse fotografiene styrker følelsen av å være en betrakter av byen – og ikke en deltaker.

Oppstarten av landets første gatemagasin 28. juni 2005 har gitt folk et nytt syn på rusavhengige, og rusavhengige har fått noe av verdigheten sin tilbake. De kan livnære seg av å selge et innholdsrikt og seriøst magasin. Skillet mellom ”oss” og ”dem” er ikke lenger så stort. Ansvarlig redaktør for =Oslo, Anlov P. Mathiesen skriver i forordet til 5 år på gata: ”Frykten for de narkomane er i ferd med å forsvinne.”

Fotografiene i Fem år på gata er svært gjenkjennelige for oss som bor i Oslo. Vi kjenner igjen den lille mannen som pleier å klatre opp på søplekasser eller gjerder for å spille trompet slik at alle hører ham. Vi har alle lagt oss ned på gresset i en av byens parker en varm sommerdag. Og vi har sett stripene som båtene lager i isen når de legger ut fra Aker brygge en vinterdag. Dette er kjente scener byens beboere. Så kanskje vi er en del av samme virkelighet allikevel?

Jeg oppfordrer alle til å oppsøke en av =Oslos selgere, og kjøpe boken 5 år på gata. Den koster 100,- hvorav halvparten av pengene går til selger.
 -
Dimitri Koutsomytis -
Dimitri Koutsomytis
Dimitri Koutsomytis -
Dimitri Koutsomytis
Dimitri Koutsomytis -
Dimitri Koutsomytis

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Johan E.
Jeg prøvde både å kjøpe den i sommer og nå i september, men har kun møtt på selgere som var utsolgt eller mente den ikke var på trykk lenger. Forsøkte å sende en mail ut utgiveren, men jeg har ikke fått noe svar... Hvor kan jeg kjøpe denne utgivelsen?
14.9.2010
Leif Vidar G.
Fin bok, kjøpte den i sommer!! anbefales....
10.9.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu