En komplett håndbok for frilansere

Frilansing. Drømmen som blir til mareritt, eller omvendt? For ingen sa vel det skulle bli enkelt? Papirarbeidet, skatt, moms, regulativer, AS, NUF, timepris, kontrakter og vannpytter. Hopp alltid over vannpyttene! Men hvor er de egentlig?
Det er et grundig stykke arbeid forfatter, og selv frilanser, Atle Hansson har gjort med sin bok "Frilans! En komplett håndbok for frilansere". Ideen er klar: Frilansere av alle sorter skal bli bedre kjent med sin tilværelse gjennom en trygg håndbok som løser alle flokene, men det er kun for de som leser boka selvsagt.

Boka er lagt opp i en slags kronologisk rekkefølge, hvor hele løpet til en frilanser, fra oppstart til god årslønn er tegnet opp etter norske forhold. Man får gode tips om oppretting av firma, markedsføring, nettverksbygging, timemanagement, skatt og moms, kunder, rettigheter, trygd, pensjoner, forsikringer, fradrag og så videre. Både intervjuer og eksempler fra arbeidslivet er inkludert, slik at man lettere kommuniserer med materialet.

Spesielt fotografene kan ha god nytte av å spole gjennom denne boka, siden den inneholder flere gode eksempler og løsninger på problemstillinger og situasjoner som oppstår i frilanslivet. Særlig dette med bilderettigheter og bruk av fotografier er interessant og viktig for enhver fotograf som selger sine tjenester. Her trekkes det frem viktigheten av å gjøre avtaler med klientene i forkant, men det poengteres likevel at konsekvensene av en manglende avtale ikke skal være til skade for frilanseren. For det er fotografen som eier rettighetene inntil det motsatte er bevist, som Hansson uttrykker det. Nettopp dette eierskapet blir trukket frem ytterligere, med eksempler som understreker kunders vitende eller uvitende misbruk av fotografers rettmessige eiendom. Den generelle regelen er at fotografen skal og bør kjenne reglementet ut og inn. For det er nettopp uvitenheten som bidrar til at man rammes av klienters mislighold. Les og lær. Gode tips finnes i boken.

Viktig er også den forholdsvis grundige diskusjonen av timepris og betaling av oppdrag i fotobransjen. Her er Hansson klar på viktigheten av å være kalkulert og bevisst på sin egen verdi i markedet. Der klienter til enhver tid vil være ute etter best mulig pris på frilanserens tjenester står frilanseren selv ansvarlig for å forhandle om avtalen. Kjenn markedet, kjenn sin egen markedsverdi, forhandle med kunden slik at alle parter blir fornøyde foreslås det i teksten.

Det er mange nyttige punkter som tas opp på de drøyt 270 sidene boka inneholder. I det hele tatt er Frilans! essensiell for en frilanser på bar bakke, mens de som har vært ute i vinternatten en stund muligens kan plukke opp et tips eller tre. Bokens mer tekniske kvaliteter er derimot noe mer varierte. For mens Hansson diskuterer korrekturlesernes timeprising virker det som korrekturleseren av denne boka har tatt seg fri, noe som trekker leseropplevelsen litt ned. Det noe daterte designet på bokomslaget kunne sikkert også ha gått gjennom flere sensurrunder før boken ble sendt til trykk.

Ryktene sier likevel at denne boken snart er utsolgt. For det er mange frilansere der ute som trenger rådene denne boken tilbyr. Dersom man trenger raske tips eller ønsker å diskutere frilansting med andre ute i markedet er nettstedet http://www.frilansinfo.no også å anbefale, for øvrig også med Atle Hansson som redaktør.

Mer info om boken:
http://www.frilansboka.no

 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu