Rabalder rundt Årets bilde-jury

Oppdatert artikkel: Det er bråk rundt Årets bilde-juryen. I en artikkel i journalisten i dag kommer det frem at styremedlemmer i Pressefotografens Klubb ville kaste juryen mens den holdt på med arbeidet sitt. Styremedlemmer i PK skal også ha vært tilstede under juryeringen til tross for at de selv deltok i konkurransen.
Tidligere denne uken reiste både foto.no og Fotografi.no kritikk mot kåringen av Årets bilde 2007. Nå viser det seg at arbeidskårene til juryen ikke har vært av de enkleste. Personer fra PK-styret var også til stede under juryeringen til tross for at de selv hadde levert bilder til konkurransen.

Ikke ferdig i tide
I år klarte ikke juryen å bli ferdig på den avsatte tiden, noe som førte til at enkelte styremedlemmer i PK ga uttrykk for sterk misnøye med juryen skriver journalisten. Misnøyen skal ha vært så sterk at de ønsket å avsette juryen før den hadde gjort seg ferdig med arbeidet. Innblandingen skal ha vekt stor harme i juryen. En åpen strid skal ha blitt avverget etter kraftig argumentasjon om mulige konsekvenser og diplomati på høyt nivå.

2 av 5 jurymedlemmer har relevant kompetanse
Til tross for at det er PK selv som plukker ut juryen handlet mye av kritikken om at det ikke var nok fagfolk i juryen. Helge Skodvin, Nestleder i PK, og Terje Bringedal, leder i PK, plukket ut juryen som besto av Finn Våga, John Christian Rosenlund, Hilde Sandvik, Ingeborg Refsnes og Espen Moe. "Vi går god for juryen", forteller Skodvin til journalisten. Han viser til at to av fem jurymedlemmer, Finn Våga og filmfotograf John Christian Rosenlund, har relevant fotokompetanse. Han sier derimot ikke noe om kompetansen til de andre jurymedlemmene.

Uklare retningslinjer
Finn Våga i juryen etterlyser retningslinjer og forteller til journalisten at medlemmene av årets jury ønsker at PK går opp grensene og lager retningslinjer for hvordan juryen for Årets bilde skal jobbe. Han mener det er viktig at juryen får arbeidsbetingelser og autoritet til å ta frie og selvstendige valg. Hellgren Hansen i PK-styret ønsker å endre juryeringen slik at det ikke er tvil om at ting foregår på en riktig måte. Helge Skodvin uttaler at det kanskje kan være en god ide å ha en juryleder og redusere juryen fra fem til tre medlemmer. Det vil gi mer gruppefølelse og gjøre det enklere å snakke godt sammen og samle seg om et felles mål, forteller han til journalisten.
Helge Skodvin innrømmer også overfor journalisten at PK-representantenes tilstedeværelse ikke er ideell. Han tror PK har lært av det som skjedde og vil gjøre ting annerledes i fremtiden.

Tverrfaglig jury en styrke
På spørsmål om det er vanskelig med en helt uavhengig juryering når representanter for PK jobber så tett innpå juryen svarer Hilde Sandvik i juryen følgende til foto.no i en email:
- PK bør ikkje arbeide tett på juryeringa. Det skaper ein veldig uheldig situasjon. Eg reknar med dette er noko styret vil endre på til neste år.

Hun mener også at juryen ikke bør være på mer enn tre personer og at minimum en av dem bør være utenlandsk. Men en rein internasjonal jury er hun ikke tilhenger av.

- Dette er trass alt ein konkurranse for norsk pressefotografi. Styret bør også arbeide for å få inn profilerte fotografar, men eg trur det er ein styrke med ei viss tverrfagleg samansetning. I tillegg bør juryleiar utnemnast på førehand, skriver hun.

Hilde Sandvik påpeker overfor foto.no at juryen hadde redskaper som skulle til for å gjøre en god jobb i kåringen av Årets bilde.

Ingenting å utsette på resultatet
På spørsmål fra journalisten om hva fotografene mener om juryens valg svarer Skodvin at resultatet er helt ok. Han tror ingen har noe å utsette på det. "Juryen gjorde en god jobb når den først ble ferdig," sier han til journalisten.

____________________________________________


Har du synspunkter på artikkelen?

Send inn leserinnlegg eller kronikk til:
desk@foto.no

____________________________________________

Ville kaste Årets Bilde-juryen:
http://www.journalisten.no/story/51321

Fotografi.no:
http://fotografi.no/wip4/aarets_bilde_feil_bilde/d.epl?id=154352
http://fotografi.no/wip4/mange_kritiske_aarets_bilde/d.ep...?id=154367
http://fotografi.no/wip4/ok_manipulerte_pressebilder/d.ep...?id=154372

Fotojournalisten.com:
http://www.fotojournalisten.com/index.php?go=artikkel&...mp;id=2044

Pressefotografforbundet i Danmark:
http://www.pressefotografforbundet.dk/fotografi/index.php?id=9936


Daniel Sannum Lauten - Rugby
Rugby
Daniel Sannum Lauten

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu