Julikveld ved Lønnselva.
Lønnselva slynger seg her gjennom Lønnsdalen på Saltfjellets nordside.
En evig strøm av vann på vei mot havet.
Vel en mil lenger nord forener den seg med Saltdalselva.
I bakgrunnen sees en av toppene i Øvre Saltdal.
Bildet ble tatt ca kl. 2130 en fin kveld i slutten av juli.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-14 11:23:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-08-14 13:13:38
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2006-08-15 00:34:15
    Versjon #4
Utstyr
  • Nikon D70s
  • Nikon AF-S, Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G E
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeIso 200 RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger1367
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_205251} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (35)
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Kurt. Dette er et bilde med vakre farger i fin harmoni og lyset reflekteres lett i den flotte elva. Komposisjonen er fin, men jeg irriterer meg litt over høyspentledning (?) framme og noen svarte kvister til venstre pluss noen kvister som lurer seg opp i nedre kant. Man får lyst til å legge på svøm ned elva..

vh ingebjørg
ingeborg w.
Nydelig lys og farger du har fanget. Jeg liker spesielt godt hvordan fargen på elven blir når den tar opp i seg litt av pastellhimmelen. Det ser ut som en ordentlig fiskeelv. Det er desverre litt tjafs til venstre der, noen kvister her og der. Jeg regner med at du har prøvd å unngå dem men ikke klart det. Ja ja, pent er det allikevel.
Fred S.
Fargene gir en tung, fin kveldsstemning, og kompen er fin den, minus de kvistene Ingeborg nevner ( men de er ikke overvettes plagsomme...) Pent og greit....
Ingebjørg har lyst å svømme her , ser jeg, men det bør hun nok ikke. Stri elv dette, særlig i vårløsninga. Det er vel ikke mer enn et par år siden at ei ungjente fra et reiseselskap forsvant i elve i forbindelse med en rast. Fjellet i bakgrunnen er rimeligvis Solvågtind. Kjenner ingen andre fjell som til de grader skifter form alt etter hvor en ser toppen fra. Her er den på sitt minst dramatiske, sett fre andre kanter, og særlig fra Graddisvegen over mot Sverige, ser den ut som en utilgjengelig granittsøyle.

vh fred
Sturla M.
Et flott natur bilde, elven med fjellet i enden gir en fin dybde følelse og det er behagelige og naturlige farger. kan lukke øynene og se for meg at jeg står på bredden og fisker...
Sturla
Kurt S.
Takker for kommentarene.
Jo jeg ser at de kvistene til venstre kan virke litt forstyrrende.
Klarte dessverre ikke å unngå dem dersom jeg skulle ha med hele venstresida av elva. Kunne kanskje prøvd å klone litt men det er ikke alltid like lett å rydde opp i naturen på det viset-:)
Bildet ble tatt da jeg var på tur ned etter en flott fjelltur i Viskis på nordsiden av Saltfjellet. Like ved der jeg står går det ei hengebru over elva. Turen går så igjennom Dypen naturreservat og videre opp mot Viskis. Fjellområdet mellom Lønsdal og Junkerdal.
Fred: Jo, du har nok rett. Det er nok Solvågtind vi ser.
Det var bare en litt uvanlig vinkel, som du nevner.
Det stemmer at elva kan være farlig. Særlig på våren.
Det var en tragisk historie som Fred nevner der. Tror det var en polsk ungjente som druknet. Det var i dette området.
Det var tidligere på året og hun ble tatt av den strie strømmen.
Kurt


Steinulf L.
Høyspentledning ser jeg ikke. Kvistene var jo der, og hører på sett og vis med. Særlig fremtredende er de heller ikke. Jeg synes det kan bli litt feil å klone dem bort på en naturskildring som dette. Ellers, et vakkert og stemningsfyllt kveldsbilde, som gir assosiasjoner til ro og harmoni. Fin dybde i blildet. Elvens plassering er vel utnyttet i bildets oppbygging. Fint bilde.
Helge L.
Heisann,
her har du fanget et veldig fint fargespekter på en god måte synes jeg! Bra stemning i bildet. Jeg ser høyspentledningen (eller hva det nå er) ved ''enden'' på elva, men jeg måtte se godt etter... er jo en enkel sak å fjerne den hvis du vil det da.
Hilsen Helge
Stig Børre E.
Et lite stykke Norge. Bildet oser av nasjonalromantikk. Pent, varme toner og fint komponert.
Et sted jeg absolutt kunne tenkt meg å være.

StigB
Ivar B.
Ja det meste er sagt, og jeg henger meg på skrytet. Fin S- komposisjon i elva som drar blikket inn i bildet mot det vakre fjellet. Det gir meg lyst til å sitte ned, hvile, se og høre på lyden av vann som strømmer. Bra dette! Mvh Ivar.
Kurt S.
Takker så mye for kommentarene.
Den høyspent/stømledninga var ikke lett å få øye på. Var faktisk ikke obs på den. Bra dere har et skarpt fotoblikk -:)
Kvistene må bare være der men er enig i at høyspentledninger ikke passer inn i et bilde som dette.
Mvh Kurt
Inger-Lise S.
Hei! Jeg må gjenta at du er virkelig dyktig til å finne flotte motiver. Dine valg av komposisjon gjør at når en annen stakkar kommer dit, har man lite å stille opp med. Du har virkelig blikk for vakre landskap :-)
Dette er bare nydelig!Vakkert bilde, vakkert lys.

Inger-Lise
Kjell Sigurd S.
Dette fikk det til å rykke litt i ''kastarmen''. Herlig stemning og som vanlig godt komp fra deg med en fin utnyttelse av bildeflaten. Lyset er veldig flott. Klarer ikke å la meg forstyrre av ledningen der fremme. Heller det bittelitt til venstre? Uansett, dette var meget flott Kurt.

Kjell S
Kjetil K.
Hei Kurt.
Versjon tre fungerte best for meg. Duse farger gir en behagelig varme i bildet. Synes bildet gir assosiasjoner til Alaskas barske natur... meget pent :) Skulle vært morsomt å få prøvd fluestanga litt der ja:)

Mvh Kjetil
Ann T.
Hei Kurt - dette er virkelig pent. Nydelig fint kveldslys med mye stemning. Dette likte jeg svært mye! Ser fra Steinulf's kommentar at det var ikke bare meg som ikke klart å finne høyspentledningen :-)
Mvh. Ann
Avsluttet .
Hei
Idyll til tusen. Det er så velkomponert og fotografert i godt lys som gir en flott stemning og ro til sjelen. Vannet er så rent og klart.

mvh arild
Hege J.
Du er virkelig dyktig på naturbilder!
Dette er jo meget idyllisk og stemningsfullt. Naturen er vakkert belyst av et varmt kveldslys. Motivet balanserer fint og har fin forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Det vil si, jeg er litt usikker på forgrunnen. Synes den er en tanke rotete, men kutter du nede vil jo noe av den gode dybden i bildet forsvinne. Så det er nok best som det er, du har nok tenkt grundig gjennom dette, tenker jeg. ;-)

Jeg likte ikke å lese om den tragiske ulykken. Det vitner oss bare om at naturen kan se vakker og uskyldig ut, men uante farer kan lure hvis vi ikke hele tiden er påpasselige. Naturen gir oss utrolig mange gleder, men er absolutt ikke til å spøke med.

Det er alltid en fin opplevelse å se på bildene dine, Kurt!

Mvh Hege
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette gikk rett hjem hos meg;-)

Stemningsfullt, velkomponert med flott dybde, og en storslagen vakker natur.
du har truffet et stemningsfullt lys som du har eksponert på en perfekt måte.

Teknisk meget bra!

Få det opp i stort på veggen.

Inger Anne
Inger Anne Maritsdotter V.
PS: naturligvis best i #3.

Mvh Inger Anne
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene til dere siste også.
Hege: Jo, du sier det godt. Naturen skal man ha den største respekt for, være påpasselige og tenke seg om.
Det er lett å si det men mange av ulykkene kunne nok vært unngått med litt mere kunnskap om naturen og evt. farer.
Bra at bildet klarte å skape litt stemning og ro i sjela -:)
Mvh Kurt
Tom A. T.
Avdempet og pent lys som riktig eksponert ( som her ) skaper en god stemning. Komposisjonen syntes jeg er balansert og behagelig for øyet. Bra medisin for sjela det her.
mvh Tom T
Stine J.
Hei Kurt,

Du er flink på landsskapsbilder, komposisjonen sitter bra også her. Jeg får gå litt motstrøms når det gjelder lys og stemning. På min skjerm ble dette litt i mørkeste laget og litt kontrastløst. En liten justering i shadows/highlight får frem mer detaljer og gir bedre kontraster etter min mening. Av de versjonene du har lagt ut, er v3 best i mine øyne. :)

mvh Stine
Kurt S.
Tom og Stine: Takk for kommentarene og Stine tusen takk for hjelpa.
Har lagt ut en ny versjon.
Det vil sikkert være smak og behag og variasjon på de forskjellige skjermer når det gjelder hva som vil være passe belysning.
Personlig synes jeg iallefall den siste versjonen ble fin i så henseende.
Mvh Kurt
Bente K.
Et veldig behagelig og vakkert komponert bilde. Jeg sitter å lurer på hvordan du har klart å få så god eksponering på alle elementene fra bunn til topp, kan nesten tro at du har tatt flere bilder og satt de sammen igjen i etterkant.
Jeg er imponert over lyset, det maler landskapet ditt.
mvh Bente

Morten W.
Ja, dette er et bilde som ved første øyekast kan se ut som et svært godt naturalistisk maleri. men det er det ikke, og blir derfor et svært bra bilde. Synes ikke det var nødvendig å fjerne høyspenten. Den var så lite synlig, og hadde den vært sterkt fremtredende hadde jeg ikke tatt bildet. (Ikke for visning på dotten, i alle fall). Desverre er det slik i landet vårt, at det er spor etter oss over alt.
Helt enig med Stine's anbefaling. V4 for meg.
Espen A. I.
Det nesten litt rosa stikket i bildet er pent. Det minner meg om en god fiskerplass hvor man griller og virkelig koser seg i varmen. Et sted der vi kommer tilbake til. Komposisjonen og plasseringen av fogrunn, elv og bakgrunn sitter knallbra.

mvh Espen
Torbjørn K.
Vakkert og velkomponert idyll dette her. V4 ble best men noe blass i mellomtonene, så jeg foreslår en v5 med noe mørkere mellomtoner. Veldig ''klassisk Kurt Sedeniussen'' dette her. Du får det til å se så lett ut, men her må det ligge mye jobbing bak!

Torbjørn
Roger K.
Hei hei, Kurt!
Det meste er allerede kommentert ovenfor. Den høyspentledningen synes jeg var greit å viske bort, men den kvistene synes jeg er helt greit at de blir. De stikker nu ut overalt langs elvebredden alikavel og hører med. Det med lyst/mørk er vanskelig så lenge vi sitter på forskjellige skjermer og må nok bare bli slik. Her på min skjerm passer det perfekt i din første versjon. Vakkert var det og en fin dybde i bilde der fjellkjeden er med på å forsterke den. Har også merket meg gjennom dine bilder at det er en spesiell gulbrun farge i steinen enkelte steder du fotograferer. Nesten så en lurer på om den innholder en del malm og rust som fremtrer.

Mvh RK
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene.
Jo, dette er absolutt et sted og et område hvor det er flott å være på tur.
I området er det både høyfjell og skogsterreng med elver og små fiskevann.
Bl.a. en del gammel skog som kan gi interessante fotomotiv.
Har dessverre ikke klart å få til noe veldig severdig av den sorten enda.
Kanskje en gang.
Bente: Nei det er ikke flere bilder som er satt sammen (HDR) - Kun en enkel eksponering. Av og til kan man slumpe til å få slikt fint lys som dette.
Bildet er tatt i RAW. Da har man litt å gå på når det gjelder eksponeringskompensasjon.
Torbjørn: Jo, litt jobbing ligger det jo bak. I opptaksøyeblikket var det ikke så mye jobbing. Tror faktisk jeg ikke tok mer enn 2 - 3 bilder av dette motivet. Jobben blir da å hente stemningen frem igjen fra RAW-fila.
Roger: Den gulbrune fargen i steinen er jeg faktisk ikke sikker på.
Det er nok en spesiell bergart som finnes her i distriktet.
Har dessverre ikke så store geologiske kunnskaper-:)
Har spekulert litt selv på hvilken stein/bergart dette kan være.
Mvh Kurt
Stig B.
#4 er for meg et vakkert naturbilde, med fin dybde og bra lys. Komposisjonen fungere bra, og himmelen har fint liv.

Vakkert sted fint formidlet.

Mvh Stig
Odd Tore S.
Stemningsfull sak dette, selv om mitt førsteinntrykk av v1 var sen august mer enn juli.
Likandes og logisk komp, ganske fargenøytralt vann.
v4 passer gjerne best til tittelen. Sånn helt personlig skulle jeg likt å se dette i regn og litt tungt skydekke på grunn av at da ville fargene i steinen komme enda bedre fram.
Jeg vet heller ikke hvilke bergart dette kan være, men den ligner på den i områder ved Kjeldeåni bilde nr. 195015, og da er det mulig at NoU 30 har tatt for seg dette. Vi har jern i fjellet rundt hytta, så mye at vannet er uegnet til drikkevann og setter brune flekker, men her er det tydelig rust i sleppene og lokalt på overflaten også, mye mørkere farge, og tendens til brune striper der det siger vann deler av året.
Odd Tore
Avsluttet .
Mycket vackra guldiga toner som ger vackert liv i bilden. Tankarna far åt konstnären Marcus Larsons håll. (1825-1864)
Naturen i sin äkta form, utan synlig påverkan av människan.

Sista versionen tycker jag är riktigt bra, där du fått till en lyster i bilden som ger studs till motivet. Det enda jag tycker skulle kunna höjja den ett snäpp till är lite mer mättnad i färgerna. Men det är en smaksak. Vackert, väl komponerat och exponerat.
Mvh
Elisabeth
Avsluttet .
Hei Kurt
Sommeren er over i nord ser jeg. Kona har ei kusine i Tromsø som har klaget fælt over været:-) Kanskje ikke vært mye bedre i Bodø heller. Dette blidet ga meg en god førhøststemning! Av de versjonene du presenterer her liker jeg V3 best.

MvhJRH
Tone A.
Hei Kurt
Her er det dei gylne tonane på elva på venstre sida saman med røsla i elva med fine blågråtonar, saman med storslagen natur som gjer mykje for bildet. Bruntonane på berget i elvekanten forsterkar dei gylne fargetonane i elva. Også det tunge skylaget har innslag av av gylne fargetonar. Fin komposisjon med fin dybde saman med fargetonar og lysspe,l som saman gjer dette til eit vakkert bilde. Versjon 3 for meg. Versjon 4 blei litt for lys på min skjerm.
:) Tone
Odd Tore S.
NOU 30B 1974 beskriver bergarten i Kjeldedalen som ''gneisser og granitter''.
Ikke mye å bli detaljklok av, men av utseende er den nokså lik det du viser.
I forhold til store forekomster av granitt som jeg har sett (Enchanted Rock), ville jeg si at det er en brunaktig granitt. Kanskje er det bare overflaten som er brunaktig, f.eks. pga jerninnhold i vannet, mens selve berget er lysegrått inni???
Odd Tore
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene til dere siste.
Jan Roar: Det ble sommer i august her i nord. Bedre sent enn aldri -:)
Odd Tore: Det du nevner tror jeg er riktig. Tror også det er brunaktig granitt.
Har ikke klart å finne ut noe annet.
Ellers beklager jeg litt sen reaksjon på kommentarene deres. Har ferie og er bare en snartur hjemme. På en mellomlanding for å si det slik -:)
Kommer sannsynligvis tilbake på dotten en gang i september.
Mvh Kurt
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu