Sprudlende fjellfrisk
Kjeldeåni på vei mot Sysenvann.
Kjeldedalen er nedbørrik, og navnet henspeiler på det utall av bekker som renner ned i hovedelva underveis.
Glattskurte berg etter den årlige isgangen, som har sørget for at man etterhvert må klatre opp en stige for å komme opp til DNTs nyeste bru ved Kjeldebu.
-----------------------------
Egentlig burde tittelen vært forandret til ''Sommervannføring i Kjeldeåni'' for at tittel og innhold skal samsvare.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde17mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFrihånd
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger674
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_155734} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Kjetil J.
Du har fått bra dybde i bildet. Bra formidlet. Ellers er det et motiv som det er vanskelig å gjøre noe ekstra med. Jeg liker bedre å få myknet vannet ved litt lengre lukkertid på dette klassiske motivet.
Tror også jeg ville vurdert et litt trangere utsnitt i dette formatet i alle tilfelle. Det finnes flere muligheter, men særlig øvre venstre hjørne tilfører ikke bildet noe.
Lars-Anders M.
Spennende motiv dette. Men jeg har litt problem med å feste øyet. Den vandrer frem og tilbake uten å finne det der helt spesielle som du ofte har i din utmerkte bilder
Øyvind A.
Greit nok som dokumentar, men ikke så mye mer. Det likner litt for mye på ting en har sett ørten ganger før.
Ø.
Venche J.
Flott dokumentarbilde. Fine farger på bergknattene, men jeg føler også at det mangler noe. Tror jeg ville beskjært i toppen. Tror øynene får litt mindre ro da.

Wenche.
Odd Tore S.
Hei, og takk for kommentarer!
Det var egentlig tre forhold som gjorde at jeg la ut dette bildet:
- fjellfriskt vann er, etter min mening, sprudlende, ikke sløret som dagens trend tilsier
- tistrete foss fotografert ovenfra
- mye skuret svaberg med antydet diagonalkomposisjon
Forsåvidt ønsket jeg også å sette skuret svaberg i kontrast til vanlig lavbevokst og knudret berg utenfor flomsonen.
Dette ER Kjeldeåni, så derfor en dokumentar, men det skal funke som fotografi like fullt.
Flere sysnpunkter er mer enn velkomne!
Odd Tore
Vegard L.
Det jeg legger først merke til er skarpheten, som du også har hatt på mange bilder tidligere. Bildet virker naturlig på alle måter og er teknisk på topp.
Enig i at det kanskje mangler et blikkfang, men alt i alt meget severdig.
Mvh Vegard
Rolf S.
Hei.
Synes du lykkes bra med diagonalkomposisjonen. Det stille vannet i bakgrunn er viktig for å få dybde.
Fine farver i svaberget i forgrunn. I det hele tatt et veldig ærlig og troverdig bilde som fungerer helt greit som en dokumentasjon.
Men så vedlig mye utover en helt grei dokumentasjon blir det ikke.
Og behøver egentlig alle bilder være det ?
Rolf
Ishi K.
hm.. veldig lite interessant som fotografi. Generelt lite slagskraft der hverken sprudlende vann, fotograferings vinkel eller diagonalkomp formidler hva du ønsker å formidle. Svaberg langs øvre kanten stenger for bildet. Som dokumentasjon for sprudlende fjellvann er det mislykket da vannet *forsvinner* mot de massive steinene. Som dokumentasjon av bergene/steinene, er det for mye av det gode. For mye som distraherer.
Inger Anne Maritsdotter V.
Tittelen står godt til bildet, kjenner meg igjenn fra den delen av Vidda.
Om ikke verdens mest spennende motivvalg så er det en komposisjon med dybde.
Litt tunge toner i bildet, dårlig flatt lys tipper eg, høstlige toner på steinene.
Mvh-iav-
Judit W.
Hei Odd Tore!

Every single part of your photo has some specialities; the colours and forms of the cliffs/rocks, the rushing down water in the foreground and the peaceful surface in the background – these all are beautiful. The picture has very good balance both in setting, in lighting, in colours and in crop. All in all, this photo is an absolute SUPER work!

God natt!

Judit :)
Geir B.
For meg blir det ''dybden'' i bildet som blir selve dillemaet ...... utsnittet
favner for mye. Personlig ville jeg kuttet litt i toppen og litt mer fra høyre
slik at vannflaten ''i det fjerne'' forsvant.

Da trer elveleiet tydeligere frem som selve historien og det blir mening i at
vanndråpene er ''frosset'' p.g.a. hurtig lukkertid. Fine, varme farger i en
komposisjon som dermed får en toveis diagonal: Retningen i fjellet blir fra
nedre, venstre mot øvre, høyre mens vannets fallretning går fra øvre, venstre
mot nedre, høyre.

Avslutningsvis avslører bildet at vi ''alle'' forsøker å trekke frem motiver fra
udramatiske og ''hverdagslige'' landskapsrom ....

Med vennlig hilsen
Geir
Inger-Lise S.
Et bilde jeg liker godt! Nydelige fargetoner og struktur i steinene.Vannet ser ekte og friskt ut. Jeg liker komposisjonen godt.
Jeg klarer ikke å se på et bildet som dette som en dokumentar. For meg er det et naturbilde som jeg liker å se på. Jeg liker både vann og stein
God teknisk kvalitet,godt for øyet.Jeg vil ikke kreve av et elvebilde med stein at det skal framstå som interessant.... Men godt at ikke alle er like:)

Inger-Lise

Janne L.
Nydeligt. Jeg klør i fjellskoene bare av synet. Virkelig flott.
Janne
Eli B.
Fin dybde og herlig sprudlende vann. Jeg likte dette bildet.
mvh Eli
Roger K.
Hei og god søndag, Odd Tore!
Ute og prøver nye ting og med hell vil jeg si. Det blir alltid en diskusjon og forskjellige meninger om lukkertid og mengde som skal være med i slike bilder. Nå har jeg selv brukt litt tid på denne typen bilder og helt klart flere vinklingsmuligheter på motivet. For dette lille stryket føler jeg du har lykkes godt med din vinkel. Fine diagonaler i berget som leder ut i bilde. Her har du rennende vann både mot deg og fra deg som mange ganger kjennetegner slike stryk og ikke kommer frem med et tettere utsnitt. At bergmassene innholder litt malm og får frem litt rust skaper en fin fargetone til vannet. Skulle jeg synse noe om forandring ville jeg kuttet ca 1 cm i toppen for å få bort odden som stikker frem oppe i h hjørne. Føler den tar litt av oppmerksomheten fra stryket, men småpirk da.

Ha en fin søndag

Mvh RK
Odd Tore S.
Takker for flere kommentarer og tildels sprikende synspunkter!
Jeg innser at ''Sommervannføring i Kjeldeåni'' hadde vært en bedre og mer dekkende tittel her. Dette er forresten bare omlag 1/4 av total bredde på elva her, men helt typisk med sine svaberg og småfosser.
''Sprudlende fjellfrisk'' var tittelen på et mye mer dynamisk fossebilde tatt tidlig på sommeren lenger opp i elva, fortsatt uten sløret vann. Kompen stemte ikke på det, så det havnet i møllposen.
Ishi:
I forhold til nåværende tittel på bildet kan jeg følge din kritikk. I forhold til det som burde vært tittelen, ser jeg faktisk på det du skriver som en bekreftelse på at bildet formidler det typiske sommerstid: Dominerende skurte svaberg, med små, men likevel sprudlende og fjellfriske fosser innimellom. Næropptak ville nok passet bedre til nåværende tittel, og slike finnes også.
Geir:
Du hevder det som også er min kones synspunkt på bildet, kutt i topp og i høyre side. Vi har diskutert og laget forskjellige versjoner av dette. Det jeg ser som problemet med kutt, er at om vannet i høyre hjørne skal vekk, vil overkant av bildet tangere vannet i elva, og fossen i høyre hjørne vil renne omtrent rett i bildekanten. Jeg har en tendens til mindre ''snauisme'' enn de fleste her på dotten, fordi jeg synes settingen rundt hovedmotivet ofte er viktig for miljøet. Vannet i det fjerne er forresten den andre siden av elva, men det ser nok bare de som har vært fysisk på stedet.
Judit:
Thank you for your very positive comment!
I have tried to convey the rather typical features of this seemingly small river the way it flows in summer, and at the same time indicate how forceful it can be in spring/early summer, when the snow thaws, and water and ice carry with them soil, smaller boulders, and even bridges. This picture shows about 1/4 of the full width of the river.
Odd Tore
Ronnie S.
Ingen tvil at det er sprudlende og fjellfriskt. Teknisk ok.
Virker gjennomtenkt og skjønner at du ønsker å formidle noe som jeg har sett, hørt og følt mange ganger.

Så er spørsmålet.
Hvor lenge kan jeg se på dette uten å miste interessen?. Er det noe å utforske her? Kunne en forgrunn med noe annet enn det vi ser ''friske'' opp bildet? Jeg leter etter objekter, former som kan gjøre meg nysgjerrig. Og så dukker ordet kjedelig opp. Er det det? Noen ganger blir det bare spørsmål :-)
Asbjørn M.
Er nok enig med en del andre her når de blir sagt at de blir litt kjedelig.
Men samtidig er de sånn de er når sola forsvinn bak en sky, og ikke spiller
opp med reflekser på svaberget.
Bildet fungerer derfor greit for meg som dokumentasjon, med en høstlig
melankoli- stemning over seg.

mvh Asbjørn
Avsluttet .
Jeg synes også at dette er sprudlende frisk fjellnatur.

Når det gjelder valg av utsnitt synes jeg linjen somgår fra nedre venstre bildekant til øvre høyre bildekant er bærende for bildet. Gråværsstemningen i bildet er fin, og slik jeg kjenner Hardangervidda fra mange av mine fjellturer.

MvhJRH
Torbjørn K.
Jeg synes dette ble riktig så bra. Teknisk bra og fine farger. Komposisjonsmessig er jeg litt usikker på om vannet oppe i høyre hjørne bør være med, men du kan ikke kutte det bort da du mister mye av berget oppi i venstre hjørne. Dersom du hadde ''tiltet'' kameraet litt mot høyre når du tok bildet kunne du nok unngått dette, men da hadde kanskje bildet blitt helt skjevt?

Torbjørn
Kristoffer L.
Interessante innspill dukker opp ovenfor her, og likner på tilsvarende som nylig har blitt diskutert under andre bilder. Men spiller ord som ''kjedelig'' på at dette er et kjedelig bilde av et motiv som er spennende, eller er det et kurant og ærlig bilde, men av et motiv som er kjedelig? Bør et naturbilde være spennende? Bør det være vakkert? Bør vi presentere kjedelige naturmotiver som om de var spennende? Bør vi presentere kaotisk natur som om den var fylt av orden?

Ut fra hva jeg kan se av bildet, tror jeg at det hadde gått an å presentere hele eller deler av motivet på en mer spennende måte. Her er f.eks. innspill til flotte abstrakte naturbilder og andre fine utsnitt med spennende flater og farger i, som f.eks. vannet mot det rustbrunrøde svaberget. Det ville kreve andre vinkler og standpunkt, men i motivet her ligger kimen til et helt mylder av forskjellige motiv. Noen spennende, noen kjedelige, noen vakre, noen rotete.

Det virker av bildet som om du har fotografert det som møtte øyet ditt da du kom til dette stedet. Slik sett synes jeg bildet er en grei dokumentar av hva det var du så. Hadde du brukt mer tid, søkt etter de spesielle vinklene og utsnittene osv. - og gjerne tenkt mer selektivt på form, flate og farge enn du har tenkt ''naturbilde'' og dokumentar - tror jeg du ville kunne fått øye på enda mer spennende ting her, og hatt muligheten til å komme tilbake med meget spennende bilder fra dette stedet...

- Kristoffer
Odd Tore S.
Takker for flere innspill!
Kjedelig?
Kanskje det, for meg som mer enn aner historien bak svabergene med de enorme kreftene som vårflommen setter opp, er selv en oversikt som dette spennende, fordi sporene er så tydelige.
Spennende synes jeg også at det er å søke i små detaljer i bildet, som Kristoffer L. gjør.
Klart det er behov for en ny tur hit, og videre fordypning. Her er brede trappetrinnsfosser à la amerikansk dollarglis sent 40-tall (egentlig omvendt, siden disse frontpartiene hadde hentet inspirasjonen fra waterfalls), overraskende småfosser som spruter rett ut av berget, former og farger i glattskurt svaberg, og gode muligheter til å fylle fjellstøvlene med friskt vann.
Noen prøveopptak av detaljer ble det også, men uten stativ og med meget begrenset tid (dette er ikke en gang halvveis på en ni-timers tur) kommer ikke de lenger enn til den lokale PCen.
Håper på ny visitt i høst, forrige gang var i høljregn og sommersnø i bokskameratiden lenge før Sysendammen!
Torbjørn:
Tilting av kameraet ga et litt unaturlig bilde, slike opptak finnes imidlertid også.
Odd Tore
Ketil K.
Problemet med naturbilder er selvfølgelig at det ene slår det andre i hjel. Synes likevel du har en fin formidling her, med spesielt god dybedvirkning, i og med at diagonalen ender i vannet bakenfor. Godt planlagt! Skulle gjerne sett en variant tatt på lang lukkertid (1 sek) for å kunne sammenlignet hva som funker best.
Kurt S.
Her har du nok ikke lagt vekt på noen rendyrking av linjer, som det så fint heter.
Faktisk et bilde jeg kan sitte en god stund å betrakte og et bilde som gir meg mange assosiasjoner.
Det synes klart at her er rom for mange forskjellige utsnitt. I forhold til tittelen og det du ønsker å formidle synes jeg dette fungerer fint.
Kjedelig ble det iallefall ikke.
Litt sollys kunne gitt mere glød i bildet. Da hadde du imidlertid fått andre problemer å stri med i forhold til eksponering.
Ser flere fine diagonaler, vinkler og kryss som gir spenning i bildet.
Et bilde som gir meg lyst til å ta en fjelltur og utforske fine detaljer i naturen.
Mvh Kurt
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu