Huberts fotoblogg

Hubert eier et kamera og en linse. Han er medlem på et nettsted for fotografi, og prøver etter beste evne å bli en bedre fotograf.
Min karriere som online-fotograf

Hei alle sammen. Jeg har kjøpt meg et kamera og blitt? Nei, ikke en fotograf, men en kameraeier. For å bli en fotograf må jeg lære meg å bruke apparatet, og finne ut hvordan blender, lukker og andre mystiske ting henger sammen – det sa i hvertfall proffene på et internettforum jeg spurte på. Heldigvis har jeg skjønt at alle kameraer har en datamaskin inni seg som kan gjøre alt dette fullstendig automatisk, så det eneste jeg trenger å gjøre er å trykke på den lille knappen.

Oj oj, dette går jo helt fint. Fine fargebilder strømmer ut av «boksen», og egentlig er jeg blitt ganske god om jeg skal si det selv. Er det ikke på tide å vise noen bilder på internett slik at venner, familie og kanskje andre kan få se de flotte bildene mine?

Jeg har funnet et bra nettsted med kjempemange fotografer som legger ut bilder, hvor de kommenterer og hjelper hverandre. Det er jo en fantastisk mulighet til å få tilbakemeldinger og tips om forbedringer slik at jeg kan bli enda bedre. Joda, jeg legger ut et par landskapsbilder og lener meg tilbake og venter spent på responsen. «bildet kunne med hell vært skarpere». Oj, der kom første kommentaren, og hva mener han egentlig med det? Når jeg ser godt etter er det kanskje ikke helt skarpt, jeg får spørre i forumet. «Hei, jeg er skikkelig nybegynner og synes ikke bildene fra mitt Canon 350D er helt skarpe. Er det noen som har noen tips?». Utrolig bra forum, jeg fikk faktisk svar etter noen få sekunder: «jeg er godt fornøyd med min 7D som gir knallskarpe bilder, anbefales». Hmm, han jeg kjøpte kameraet mitt brukt av for 1500 kr sa at det var et supert kamera, er jeg blitt lurt? Dessuten koster en 7D like mye som jeg har igjen av studielånet. Nei, der kom det et innlegg til: «tull og vås, 350D er godt nok, man må bare ta seg bryderiet med å lære seg å bruke utstyret korrekt for å få optimalt resultat, fortrinnsvis i raw». Det hørtes bedre ut, men hva søren mente han med «ta seg bryderiet», jeg har da lest bruksanvisningen og brukt mye tid på å lære meg mer, og hva er raw?. En til: «gode innspill her, men jeg vil legge til at billige såkalte kitobjektiv aldri vil kunne gi resultater som kan måle seg optisk mot optimal kvalitetsoptikk med et godt åpningsforhold. For kvalitetsresultater er det nødvendig å benytte kvalitetsopptikk i opptakssituasjonen som f.eks. EF 16-35mm/2,8 alternativt EF 24mm/1,4 ved kritiske lysforhold, der begge er er i kremklassen både optisk og mekanisk». Ok, jeg får vel bare leve med mine middelmådige resultater, jeg hadde jo tenkt å spare til bil, noe som får gå foran hobbyen. Mens jeg leste det siste innlegget kom det forresten over 30 nye innlegg, og det ser ut som om meningene er noe delte heldigvis, samtidig med at noen poengterer hvor viktig det er med kunnskap og at det heter objektiv, ikke linse. Ja ja, det er bare å gjøre det beste ut av det med det stusselige kameraet jeg har.

Jeg fikk faktisk en ny linse til jul fra min onkel som er veldig interessert i fotografering. Litt vanskelig å bruke for den har ikke zoom, men til gjengjeld skal den være veldig bra, sa han. Dette er jo interessant, så jeg skal ta meg en tur ut å fotografere litt slik at jeg kan vise noen bilder på nettstedet. Det var litt uvant å fotografere siden det var omtrent som å zoome helt inn med den vanlige linsen. Mange på nettstedet viser bilder av uteliggere, så jeg dro en tur til byen for å ta slike bilder, så jeg kanskje får god kritikk.

Kom hjem med masse bilder, men jeg synes ikke de ble noe skarpere enn med den andre linsen. La ut noen bilder og fikk flere gratulasjoner for at jeg hadde fått nytt objektiv, og det var faktisk mange som hadde det samme, -kjempehyggelig. Har fryktelig lyst å ta flotte bilder av ville fugler slik som mange på nettstedet holder på med, men jeg tror ikke jeg har råd til slike teleobjektiver som de bruker, så det må nok vente.

I det siste har jeg kommet litt i snakk med naboen som har sett at jeg legger ut bilder på internett, og han har faktisk tilbudt meg å låne et skikkelig teleobjektiv slik at jeg har mulighet til mere dyrefotografering. Utrolig morsomt å få slik støtte, så nå har jeg meldt meg på en workshop oppe i fjellet hvor det er mulighet å få bilder av rovfugler på nært hold. Reiser neste helg.

Tilbake fra en fantastisk helg på fjellet, og det var utrolig interessant å få møte erfarne proffer med utstyr jeg bare har lest om, og til og med fått prøve det litt. Herregud for en skuddtakt, hørtes ut som et maskingevær. Arrangøren hadde lagt ut åte og ordnet med skjul, så det var bare å sitte stille og vente til ørna kom. Og for et syn; den kom rett mot oss med klørne ute. Tok en drøss med bilder.

Kunne nesten ikke vente med å dra hjem og legge ut bildene på nettstedet. Om jeg skal si det selv ble det virkelig imponerende bilder av ørna som setter klørne i maten. La ut flere bilder jeg var stolt av, og fikk mange flotte kommentarer. Det som var ekstra morsomt var at de andre proffene på worshopen også var aktive på nettstedet og de syntes jeg hadde noen flotte bilder, selv om de naturligvis hadde lagt ut mange fine bilder selv fra turen. Fikk også et par lite hyggelige kommentarer fra noen andre, men det er jo alltid noen som skal ødelegge og syte over at det var for mange like ørnebilder fra workshopen. De er nok bare misunnelige for at vi hadde mulighet og utstyr til å ta slike imponerende bilder. Snakker om jantelov!

Hei igjen. Det er en stund siden sist, men jeg har følt at fotograferingen har stoppet litt opp i det siste, så jeg har bestemt meg for å prøve å lære mer av de andre fotografene på nettstedet. Vi har en egen gruppe kalt «slakterbenken», hvor man legger ut bilder for nådeløs kritikk. Det er jo helt logisk at man må tåle en støyt hvis man virkelig vil komme videre og ikke dulle seg inn i koseprat og falskt skryt. Ha ha, jeg la inn en skikkelig kritisk kommentar på et bilde som hadde åpenbare tekniske mangler her om dagen, og fotografen ble skikkelig gretten og begynte å forsvare hvorfor det var slik. Han har jo ikke skjønt noen ting, og er tydeligvis ikke interessert i å lære mer! La ut ett av ørnebildene fra i fjor jeg er mest fornøyd med, og har fått mange gode forslag til forbedret oppskarping og cropping. Det har vært utrolig lærerikt å få seriøse tips fra «gamlegutta», men fortsatt er det noen sytepaver som antagelig hater ørnebilder, for de mangler fullstendig evnen til å gi konstruktiv kritikk, -synd at de forsøpler nettstedet med slike usakligheter.

I det siste har det vært så mye tull og tøys på «slakterbenken» at jeg har meldt meg inn i gruppen «naturfotografene» for å få litt mer kvalitative kommentarer innenfor mitt interesseområde. Det er jo bare så flott, kan ikke skjønne at jeg ikke har gjort det for lenge siden. Endelig får jeg virkelig gode tilbakemeldinger fra personer som faktisk har greie på naturfotografering og forstår hva det dreier seg om.

Hei igjen folkens. Nå er det over et år siden sist, og jeg har brukt vinteren til å lese litt mer fotobøker, og om jeg skal si det selv har jeg begynt å få så god dreis på teknikken at det ikke er mye å hente i fotobøker lengre. Til gjengjeld har jeg begynt å se litt mer på bøker med fotografier for å få inspirasjon. Må si det er mye rart folk tar bilder av, og jeg er ikke akkurat imponert over teknikken, men samtidig er det spennende å se hva andre holder på med. Det tragikomiske er at det omtrent ikke nytter å legge ut bilder på nettstedet hvis man vil eksperimentere litt. Plasserer jeg motivet i kanten av bildet er det alltid noen som synes det hadde vært bedre med midtstilling, og hvis jeg midtstiller vil de ha motivet ut mot kanten osv. Og for ikke å snakke om all denne croppingen som blir foreslått, akkurat som om de ikke tror jeg har tenkt i det hele tatt når bildet ble tatt. Skjønner de ikke at jeg bare vil vite om det fungerer eller ikke, croppingen skal jeg da klare på egenhånd.

Hallais fotovenner. Vet dere hva? Nå lurer jeg virkelig på hva de tror om meg på nettstedet? Akkurat som om jeg ikke vet om et foto er i fokus eller ikke, eller om det er såkalt «optimalt» eksponert. Ærlig talt, hvis jeg legger ut et bilde som er mørkt og uskarpt er det FORDI JEG VIL HA DET SLIK! Dere kan egentlig bare dra en viss plass med tåkepratet, take it or leave it!

I dag fikk jeg en kommentar på et bilde jeg la ut på nettstedet der en jente fortalte at bildet mitt fikk henne til å minnes en hendelse fra mange år tilbake. Innholdet i bildet hadde egentlig ikke noe å gjøre med hendelsen, men skapte assossiasjoner som hadde gitt et sterkt inntrykk og hun syntes det var et fint bilde. Jeg må si det var rørende å få en slik tilbakemelding, men så kom det naturligvis fem kommentarer fra noen som påpekte at det var mot retningslinjene å ikke begrunne kommentaren, bildet var ikke optimalt skarpt, burde ha kroppet litt nede, burde ha croppet oppe og burde ha croppet til venstre. Akk ja, jeg tok like godt å «croppet» vekk hele bildet fra nettstedet og sendte et print i posten til jenta. Håper hun blir fornøyd med et «fint bilde».

(Enhver liket med en virkelig fotoblogg er ikke tilfeldig, men tilsiktet)
Hubert -
Hubert
"Styrtende linjer kan med godt resultat rettes opp med et tilt/shift-objektiv". "Det finnes bedre kameraer med innebygd water". "Modellen kunne med hell vært midtstilt"
Hubert -
Hubert
"Du kunne med fordel ha klonet eller croppet vekk de forstyrrende elementene/personene i bakgrunnen". "Bildet er ikke optimalt skarpt". "Hva har egentlig brødskjæring med portrettet å gjøre?"

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Finn Arnold R.
Flott og underholdende artikkel! Virkelig morsom lesing.
3.2.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu