Om å bedømme andres bilder

Gro-Bente Bjune har skrevet et leserinnlegg om bildekritikk og hvordan hun opplever dette på foto.no
Først og fremst en ros til foto.no for en møteplass for proffer og amatører med en ting felles: fotointeresse.

Som AD/grafisk designer har jeg i mange år jobbet tett på og med fotografer fra fjernt og nært. Jeg har fått gleden av å lage mange spennende prosjekter både med bøker som «Gjennom ilden» til Lasse Gustavsson (fotograf Tina Trondsgård), «Nord i villmarka» av fotograf Jan Eilert Pedersen og «Hvalfangtsboka» av Erik Jacobsen (for å nevne noe). Sistnevnte ble forøvrig kåret til århundrets praktbok i Vestfold.

Jeg har vært prosjektleder for Publicom hos Morten Krogvold under fototagning av Mikael Andersson. Til daglig driver jeg to magasiner og har tidligere gitt ut et kulturmagasin i Vestfold. Så det har blitt mye tett innpå med fotografer og det er det fortsatt. Det har alltid vært spennende. I de siste år har jeg selv gått til anskaffelse av et digitalt speilreflekskamera. Jeg har gått noen kurs, men ser at jeg har en lang vei å gå ennå. Å bli en god fotograf krever hard jobbing. Jeg hadde en fotoutstilling i mai 2009 og fikk god mottakelse her. Da har det hjulpet å ha foto.no hvor man kan utveksle erfaringer med andre fotointeresserte. På foto.no er mulighetene mange. Her kan man faktisk møte en gammel nabo du kanskje ikke visste var like fotointeressert som deg selv. Kåring av månedens vinner i fotokonkurransen vekker masse oppmerksomhet og har blitt en prestisjetung konkurranse.

Det som jeg ser og opplever her inne er for det meste positivt, men også dessverre noe negativt (som det alltid vil være i et så stort nettverk). Det er noen som sterkt ønsker respekt, men som ikke er villig til å gi det tilbake. Ord som blir skrevet kan virke helt annerledes for mottaker enn kanskje ment på forhånd. Dette gjelder spesielt i bildekritikken. Det har blitt tatt opp før, men en god del gjenstår.

Ordet er gresk og kommer fra «kritikos» som betyr å bedømme. Vi snakker om korrekt bruk av dømmekraft. Det står i MOTSETNING til å FORKASTE eller AKSEPTERE noe. Kritikk er oftest bedømmelse eller en vurdering av (i vårt tilfelle) en kunstnerisk presentasjon.
Jeg vil presisere at krass kritikk kan være straffbart dersom den inneholder diskriminering av rase, kjønn eller andres PERSONLIGE EGENSKAPER.

Målet for kritikk er opprinnelig å kommunisere, påvirke og motivere andre. Den som kritiserer, skal vurdere både fordeler og ulemper ved motivet/bildet – og bedømme i henhold til dette. En slik type kritikk har altså en positiv innfallsvinkel, og hensikten er primært å tilføre andre evaluerende informasjon, en mulighet til å se seg selv i en annens perspektiv, tilføre nye ressurser og ferdigheter og ikke minst øke toleransen for forskjellige meninger. Det å tolerere – er noe som vi alle bør legge oss på sinnet. Ikke alle har samme meninger.

Så bruk et par minutter ekstra når du har lyst å skrive ord som «gyselig», «dårlig», «stygt», «alle bildene dine er dårlige» for deretter lurer du på hvorfor ikke mottaker tåler kritikk. Da kan jeg fortelle at dette har ingenting med kritikk å gjøre. Behandle den du kritiserer med den respekten du selv har lyst å få. Da blir det straks mye hyggeligere på foto.no for alle. En kan fort ødelegge andres drømmer og håp og ikke minst selvtillit. Vi er her alle med samme mål: Å stadig bli en bedre fotograf.

Gro-Bente Bjune, Skagerrak Media DA.
Peri Folke Knutsen  - Gro-Bente Bjune
Gro-Bente Bjune
Peri Folke Knutsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu