Ole-Kristian Thoresen

I dette brukerportrettet presenteres læreren og amatørfotografen Ole-Kristian Thoresen.
Thoresen er 52 år og karakteriserer seg selv som en vanlig hobbyfotograf som så vidt har begynt å snuse på det store og spennende området som kalles fotografi. Jeg har en mistanke om at han mer enn snuser på dette området. Dette kan man se godt på bildekritikken hvor han har bidratt med over 6500 kritikker siden han ble medlem i september 2006. Det står det respekt av. For å bli den fotografen han er i dag har han brukt foto.no, lest fotobøker og supplert med bladet Digital foto.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

-Som interrailer i 1974 var et av målene å kjøpe rimeligere speilreflekskamera i Tyskland. Uten å ha særlig peiling, landet jeg på et Pentax spotmatic, som jeg fikk mye glede av. Det ble innkjøp av noen ekstra objektiver, noen mellomringer og filter, og dertil litt eksperimentering med dette utstyret. Jeg synes det var moro, men tok bare bilder for egne album, som vel var det vanligste på den tiden.

-Etter hvert gikk kameraet i stykker og fotoaktiviteten gikk noe ned, men bilder av barna ble det selvsagt, men nå med kompaktkamera.

-Så begynte sønnen min Simen på media- og kommunikasjon, og ble interessert i foto. Når jeg så alle mulighetene i den digitale fotoalder, ble min gamle interesse gjenopplivet, og jeg gikk til innkjøp av et Canon 350D.


Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

-Det er vanskelig å si, og det har gått litt i perioder. Men de siste månedene har jeg vel gjort noe med foto, enten tatt bilder, redigert eller vært på nettet daglig.

Har du noen spennende fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

-Jeg har nettopp avsluttet en serie arkitekturbilder fra Oslo, og for tiden legger jeg ut en serie fra Malta. Her har jeg kombinert bilder med en god del informativ tekst. Siden jeg også er glad i å skrive, synes jeg dette har vært moro å holde på med. Responsen på disse seriene, særlig "Arkitektur i Oslo," var veldig god. Så jeg ser ikke bort fra at det kan bli lignende bildeserier i framtida, med litt folkeopplysning inkludert.

-I tillegg er det mye jeg ikke har prøvd meg på ennå som jeg kunne ha lyst til å forsøke, for eksempel svart/hvitt-foto og flere bilder av mennesker. Jeg vil også jobbe videre med landskapsbilder, blant annet med serien "linjer i landskapet".

Kan du fortelle litt om bakgrunnen for arkitekturserien din?

-Jeg tok litt tilfeldig et bilde av operaen før alle andre begynte å gjøre det. Dette bildet fikk jeg bra respons på. Jeg tok en fototur i Oslo der jeg ruslet rundt og løftet blikket opp på mange fine bygninger som jeg ikke hadde lagt merke til før. Jeg bestemte meg så for å finne ut mer om arkitekturen i Oslo, og lånte meg en del bøker, bl.a. kunnskapsforlagets bok "Arkitektur i Oslo". Jeg leste om arkitekturens stilepoker, og bestemte meg for en serie der jeg valgte ut en bygning for hver stilepoke. Slik ble serien til.

Hva har overgangen til det digitale fotografiet betydd for deg og kan du fortelle litt om hvordan du jobber digitalt?

-Det digitale fotografiet er jo en helt ny verden. Man kan knipse masse bilder og dermed er vel sjansen større enn før til å ende opp med noe bra. Så er det redigeringsmulighetene som jeg synes er veldig gøy å jobbe med, her kan man forbedre bildene, tenke nye utsnitt og uttrykk, og mulighetene er så mange at bare fantasien setter begrensningene! Selv jobber jeg foreløpig stort sett med de grunnleggende tingene som lys, farge, skarphet, utsnitt samt kloneverktøy. 55-modell som jeg er, er framdriften når det gjelder bruk av Photoshop langsom, så et av mine ønsker for framtida er å lære meg masse nye ting i ps. Kanskje foto.no kunne arrangere kurs?

Hva er et godt fotografi for deg?

-Et godt fotografi for meg er noe som enten er vakkert og harmonisk å se på, eller setter tanker i sving fordi det utfordrer meg på en kreativ eller fortellende måte.

-Jeg tenker at et godt fotografi er uavhengig av stil og sjanger. Personlig er jeg ingen fugleelsker, og er ikke spesielt opptatt av fuglebilder. Men jeg ser jo at noen er utrolig flinke med slike bilder, og jeg gleder meg over å se et flott fuglebilde av høy kvalitet. Elg i solnedgang er et bildetema som noen bare fnyser av som en banal klisje. Men jeg tenker slik at et elgi solnedgang-bilde kan på lik linje med andre bilder være godt eller dårlig. Så kan man like eller ikke like sjangeren, det er en annen sak.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

-Det må bli bilde nr. 369741 "Linjer i landskapet V". Når jeg er ute og kjører bil, ser jeg ofte etter motiver. Jeg har vært opptatt av linjer i landskapet, og synes blant annet jorder med et tynt lag med snø kan skape fine motiver. I dette tilfellet så jeg langs en sidevei et kupert jordeområde som så interessant ut. Jeg tok noen bilder, men hadde ikke spesielle forhåpninger, det var gråvær og i mine øyne dårlig fotolys. Jeg var usikker på om det var noe å legge ut. Det morsomme knyttet til dette bildet, var responsen, den var enorm! Det rant inn med kommentarer, og stoppet ikke før det var over 80!


Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

-Jeg har plukket ut 16 bilder til portfolien, 4 landskapsbilder, 4 fra serien "Arkitektur i Oslo", 4 fra serien "Inntrykk fra Malta" og så 4 til slutt; ett gatebilde, ett fra serien "Farmen", ett blomsterbilde og ett portrett. Til sammen blir vel dette et tverrsnitt av det jeg har lagt ut her på foto.no.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

-Det mener jeg definitivt. Til å begynne med så jeg mye på andres bilder og leste kommentarer. Etter hvert begynte jeg å skrive kommentarer og så å legge inn bilder selv. Alt i denne prosessen har jeg lært mye av. Ved å se mye på bilder, har jeg nok øvd øyet til å se bedre når det gjelder farger, kontraster, skarphet og komposisjon. Ved å få kommentarer på egne bilder, får man et viktig korrektiv og en respons på det man har gjort. Kanskje det er litt mye overfladisk ros, og litt lite konstruktiv kritikk og forslag til endringer. Men jeg har da også lagt ut mine bilder på galleriet, det er muligens enda mer å hente på bildekritikken.

-Jeg synes mange fotografer på foto.no legger ut svært gode bilder, så mange ganger blir jeg veldig imponert, og det er lærerikt å se gode bilder.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

-Ved å fortsette det gode arbeidet som er i gang. Det eneste negative jeg har opplevd, er ikke å få svar på henvendelser til "Kontakt foto.no". Dette har frustrert meg, så jeg håper dette kan forbedres.
Ole-Kristian Thoresen - 1. Linjer i landskapet
1. Linjer i landskapet
Ole-Kristian Thoresen
Ole-Kristian Thoresen - 2. Kulturlandskap
2. Kulturlandskap
Ole-Kristian Thoresen
Ole-Kristian Thoresen - 3. Vinteralle
3. Vinteralle
Ole-Kristian Thoresen
Ole-Kristian Thoresen - 4. Kveldsro
4. Kveldsro
Ole-Kristian Thoresen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu