Håkon B.
Hei

Etter å ha vært Canonbruker i snart 2 tiår, kjøpte for ca et år siden kombinasjonen A7iii og Tamron 28-75 F.28 - etter å ha blitt påvirket av all reklame og positive youtubetester om dynamic range og gode egenskaper i begrensede lysforhold etc.

Ett år etter er fotointeressen min nesten borte, jeg er veldig lite fornøyd med kombinasjonen, og ender med å bruke mobilkamera i stedet for i det hele tatt å kunne komme hjem med relativt akseptable bilder.

Problemet er i hovedsak FOKUS. Mulig jeg i irritasjon overdriver en smule her nå, men sikker fokus fåt jeg nesten kun "i veldig godt lys (ute) og på avstander over 1.5 m og under uendelig. Å fokusere på uendelig i alt annet enn "midt på dagen" godt lys ender kun med at kameret "hunter" i det uendelige, finner ikke fokus. Å fokusere på ansikter eller "ting/stilleben" i innendørs lysforhold inne har jeg en hitrate på kanskje 20% på.

Eksempel: i går prøvde jeg i normal innelys å ta bilder av chiliplantene mine, som i år bærer masse frukt. Eneste sjans jeg har til å få en chili i fokus og et bilde som ikke drukner i støy er å sette opp velfig mye kunstig lys, sette blenderåpning til F22 el.l, fryse ISO til 100 og følgelig akseptere å bruke lang lukkertid (stativ).

Jeg bruker kun senterfokus, og har "i fingra" at jeg halv-trykk-fokuserer på det jeg vil ha i fokus, og så re-framer. Jeg bruker aldri eye-fokus eller fokus follow eller lignende, da har jeg i alle fall INGEN sjans. Spesielt skuffende er det å prøve å ta porttretter; her må jeg ta maaaaanage ... og med veldig stor dybdeskarphet for å ha sjans (jo, jeg skjønner at et portrett tatt med F2.8 kan gi f.eks skarp nese og uskarpe øyne, det er ikke dette som er pronlemet)

Har prøvd å fokusere ute i sterk fullmånelys... ikke nubbetjans... kun hunting hunting hunting.... min lokal fotoklubb hadde en "fullmåne aften" der de presenterte fullmånebilder... jeg formoder at disse ikke er tatt med Sony... ;-) jeg har i all fall ikke sjans, annet enn å pre-fokusere på f.eks nabohuset...

Det hører med til hustorien at ingen av disse problemene finnes på mine mange Canon kameraer, - noen av dem med 10-år gammel teknologi eller eldre) her har fokus vært feilfri i så og si alle situasjoner.

Jeg har hatt kameraet til test hos Japan Foto på Ski, hvor det ble kjøpt, men der blir jeg kun "idiot-erklært" for å ønske å ha bilder i fokus, bortforklaringene har ingen ende tatt. Lite fornøyd med den butikken for å si det mildt, og har gitt dem opp fullstending.

Mulig vi rett og slett snakker om iboende forskjeller mellom DSLR og mirrorless og de ulike fokusteknologiene som brukes... fase vs kontrast el.l...

Jeg har kun EN linse til kameraet, og har derfor ikke fått prøve om det er linse eller kamera som er problemet. Forståelig nok vil jeg ikke spandere flere kroner på dette kameraet; brent barn etc :-)

Noen som har lignende erfaringer, eller andre synspunkter?#1
#1
Bård Ivar F.
Det er viktig å ta tak i "problemer" umiddelbart mens man har fokus på rette stedet. Det er umiddelbart 2 fokuspunkter som i de aller fleste tilfeller har betydning.
1. Har du nyeste FirmWare installert for kamerahuset?
2. Har du nyeste FirnWare installert for objektivet?http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Håkon B.
Jeg har firmware v3.01 på Sony. I følge Sonys websider skal det finnes en v3.10, som kun har forbedringer for Flash, som jeg ikke bruker.

Tamron har v3, som er såvidt jeg kan finne ut siste versjon.
Bård Ivar F.
Det vil være oppdateringer i FirmWare som produsenten IKKE vil innrømme som "feil" og derfor ikke lister opp offisielt. Selv om det offisielt er forbedringer for Flash ville jeg aldri unnlatt å oppdatere til siste versjon av FirmWare...
#2
#2
Erlend S.
Det er fullt mulig at objektivet er for dårlig til at kameraet blir fornøyd med fokus, og fortsetter å jage.

Jeg antar at du kommer bedre ut av det med å skru av autofokus og fokusere manuelt. Bruk lupefunksjonen i søkeren. Da får du iallfall fokus i valgt lupepunkt.

Du bør prøve kameraet med et bedre objektiv, f.eks Sony eler Zeiss, gjerne med fast brennvidde.

Tamron 28-75 kan være slarkete, og det kan også gi fokusproblemer. Jeg tror forøvrig at det objektivet innstilt på 75 mm kan være umulig å fokusere på uendelig.

Det overasker meg forresten at du må helt ned på 100 iso for å slippe støy, men på blender 22 så bir jo ingenting helt skarpt, og det vil forsåvidt fremheve støy.
#3
#3
Jonny N.
1
Sony sitt store fortrinn er nettopp fokus, så her er noe riv ruskende galt. Jeg vil tro at problemet ligger i objektivet, så prøv et annet.
Det enkleste ville vært om noen i din fotoklubb kunne lånt deg et objektiv, men det virker ikke være tilfellet. Ettersom du er ferdig med din lokale forhandler ville jeg funnet en annen forhandler og lånt et objektiv av dem.
Før alt dette så ville jeg gjenopprettet fabrikkinnstillinger på kameraet, det kan være noe du har trykket på uten å ha vært klar over det som gir deg disse problemene med fokus.
#4
#4
Terje T.
Jeg har samme kombinasjonen og er kjempefornøyd. Får sylskarpe bilder. Sony sin fokusering er fantastisk og har utallige muligheter når en har lært seg å bruke dem.
Så det må være noe feil med utsyret ditt. Har du prøvd å tilbakestille kamerainnstillinger? Kameraet er avansert med mange menyer og det kan være en feilinnstilling som ligger inne. Jeg måtte bruke denne metoden en gang da jeg ikke fant ut hva jeg hadde stilt feil. (menu - verktøykasse - 7).
Håkon B.
Jeg gjorde en resett da jeg oppgraderte firmware, det hadde ingen effekt.... bla. annet fordi kameraet i factory default ikke har noen brukbare fokusfunksjoner, slik at jeg uansett må konfe meg tilbake til der det var :-)

Jeg har to teorier, helt mulig jeg er på villspor, feel free.. :-)

1) "fokusfeltet" ('den grønne firkanten'') på Sony er KANSKJE vesentlig større enn på f.eks Canon, og hvor det faktisk fokuseres innen dette feltet blir kanskje litt random? Jeg var et offer for noe lignende den første tiden, helt til jeg skjønte (my bad) at "center focus" i Sony-speak IKKE betyr det man skulle tro, men faktisk betyr et mye større område... dette forklarer mange mislykkede bilder initielt. Etter at jeg fikk valgt "flexible spot" bedret hit-raten seg vesentlig, men fremdeles ikke i nærheten av bra. (jeg har prøvd, har sett 100 youtubes som omhandler Sony men skjønner frermdeles ikke hva som ligger bak disse valg av navn på modiene :-) (all forskning jeg har gjort ligger dog et år tilbake i tid; etter de første månedene med Sony gikk jeg inn i en dyp "foto depresjon", og har ikke rørt kameraet før nå i det siste :-) )

2) dybdeskarphet... KANSKJE gir Tamron meg vesentlig mindre dybdeskarphet enn hva jeg f.eks er vant til fra Canon 5fII / Canon 24-105 L Jeg tror ikke noe på teoriern, da dette burde være ren matematikk, gitt f-stop, chip-size og avstand til motivet....men likevel). Teorien baserer seg på at hvisrjeg tar et bilde av en Chili (tatt 100 mislykkede Chili bilder siste dagene, derfor denne klagesang :-) opplever jeg - selv med f16 el.l (som jo burde gi ganske stor skarhetsdybde) og ca 50 cm avstand til motivet - at en infinitesimal del av chillien kan tenkes å defineres som værende i fokus (hvis jeg er litt snill og bruker masse sharoening), mens en tilliggende del, som er kanje en millimeter lengre fra eller nærmere kameraet ikke er i fokus. Er dette tilfellet kan det forklare mye.

Det kan dog ikke forklare at jeg ikke kan fókusere på uendelig i mindre enn fullt dagslys. Ei heller at samme type fotoarbeid med aldrende canon-teknologi eller med en ganske middels mobiltelefon! - gir bra resuitatter out of the box.

Jeg tror egentlig ikke noe på noen av teoriene over.

Jeg skal prøve å få lånt meg en annen linse og sammenligne... skjønt tror det blir vanskelig. Og jeg må medgi at jeg mistenkte at grunnen til at butikken jeg kjøpte kameraet i IKKE vill la meg prøve en annen linse, er at de visste meget vel at resultatet ville bli det samme :-) ... og følgelig...

Kanskje er jeg rett og slett bortskjemt: kanskje er en canon L-linse langt bedre enn en Tamrorn.. til tross for ca sammenlignbar pris (ok...lenge siden jeg kjøpte canon, så..) og butikkens lovprisninger?

Jeg kjøpte IKKE Sony på grunn av dens fokus, fordi jeg jo var fornøyd med canon; jeg kjøpte pga dynamic range. Dette har jo heller ikke slått til, tvert i mot...

Skjpnner at jeg høres veldig ut som gretten gammel gubbe nå :-)
Audun S.
1
Har du noe Sony fastobjektiv?
Hvis ikke ville jeg vurdert kjøp av et rimelig, men bra, Sony fastobjektiv. Da er det Sony hele veien.
Jeg mistenker noe feil ned objektivet.
Da jeg hadde Pentax kjøpte jeg et helt nytt Tamron 17-50 f2.8, som skulle være so bra. Det var nok noe feil med det, for det var klin umulig å få skarpe og detaljerte bilder med det, hverken på AF eller MF.
Jeg kjøpte det på nett, og returnerte det til Japan Photo med utførlig forklaring. Jeg fikk pengene tilbake, men aldri noe forklaring fra dem.
Aner ikke hva de gjorde med objektivet.
#5
#5
Bård Ivar F.
Det ser ut som noe er fundamentalt feil, men om det er kamerahus eller objektiv bør du få sjekket med tilsvarende alternativer hos en seriøs forhandler. Både kamerahus og objektiv får mye positiv omtale av "eksperter" og her er en snutt som gir et veldig positivt inntrykk.

http://www.youtube.com/watch?v=ntelr8NXOUY

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#6
#6
Svein Wilhelm K.
Stor forskjell på speilløs og DSLR
Jeg har Tamron 28-200 (2,8-5,6), forøvrig et forbløffende godt objektiv med lik fokusmotor som i 28-75, og noen små Samyang fastobjektiv; og Sony A7Rll. Kameraet er tre år eldre enn A7 lll og har dårligere fokuspresisjon enn sistnevnte. Likevel har jeg små problemer med å finne fokus også i relativt dårlig lys. Men stor forskjell i bruk i forhold til speilrefleks. Har brukt, og bruker fremdeles DSLR fra både Pentax og Canon. Menysystemet til Sony er veldig rotete. Men det finnes haugevis gode tutorials på Youtube om fokus setup. (Jeg synes flexible spot M fungerer helt utmerket, i af-c modus)
Håkon B.
Hei

>Men stor forskjell i bruk i forhold til speilrefleks.

Ja, jeg observerer jo himmelvid forskjell... men kan du utdype hva DU mener er observerbar forskjell i praksis? Jeg vet jo hva forskjellen går ut på rent teknologisk, men det forbauser meg at forskjellen i praksis er så stor.

Sonys menysystem er såpass _____ at skal jeg finne funksjon X så er eneste sjans å google... livet er for kort til å lete på måfå i Sonys menysystem :-) ... som endatil bruker såpass random betegnelser (google translate fra japansk?) at det ikke alltid er mye å bli klok av)

Egil S.
1
Nå får jeg sikkert kjeft, men skal du kjøpe kamera for å ta bilder med så gå for Canon eller Nikon. Bruker Nikon selv, og gikk fra D750 til Nikon speilløst. Menyer og brukergrensesnitt helt uproblematisk, og jeg kunne gå videre på kjente stier. Når det gjelder fokussystemet er dette en større utfordring, men det var jeg klar over før jeg byttet over til speilløst. Har sett litt på Sony i butikken, men sette det fort ned igjen. Får ikke samme følelsen som for Nikon og Canon.
Svein Wilhelm K.
Jeg har fotografert på amatørnivå i nesten femti år. Speilrefleks inntil 2011, da jeg gikk over til speilløs Olympus EM-5 med en på den tiden utmerket «videosøker». Det ble en litt smertefull overgang fra optiske søkere i DSLR’s. Fokusering ble veldig uvant også. Men ettehvert så jeg en stor fordel i å se det ferdige bilde før det ble tatt. Følgefokus av bevegelige motiver var direkte dårlig, men siden jeg mest tar landskapsbilder, portretter og bilder av dyr og fugler som ikke flakser så mye, var det til å leve med. Min Sony A7 Rll er heller ikke en gang kretsmester på følgefokus, men den takler eye-focus rimelig bra. Din Sony A7 Illl skal være i en helt annen liga..
Men det er et paradigmeskifte å gå fra optisk til elektronisk søker. Jeg vet at enkelte fremdeles sverger til optisk søker. Den blir definitivt mørkere med lyssvake objektiver. Jeg har en haug med gammel vintage-optikk som er en lek å fokusere med på min «tilårskomne» Sony. Stabillisert lyst søkerbilde, med forstørrelse og focus peaking gir svært nøyaktig fokus. De gamle mattskiver i filmtida med mikroraster og splittbilde var ikke i nærheten. På de nyeste kameraer med svært høyoppløste søkere er opplevelsen av en elektronisk søker helt utrolig. Canon EOS R6 har i så måte en glimrende søker. Jeg lurer litt på hvorfor du ikke heller går for en speilløs i Canon sitt økosystem? EOS R6 er nok idag et mye bedre valg enn Sony A7 lll. Mye bedre IBIS, bedre søker og rimelig kompatibel med gammel EF-optikk.
Håkon B.
>Jeg lurer litt på hvorfor du ikke heller går for en speilløs i Canon sitt økosystem?

Sannheten er vel at jeg hadde forlest og forsett meg på Sony-skryt, spesielt hva gjelder dynamic range + generelle fordeler hva gjelder speilløst... og hadde "programmert meg selv" til å tro at livet ville bli lykkeligere etter oppgradering (god gammeldags gear-lust). På det tidspunkt jeg tok spranget fantes det ikke noe fullgodt alternativ fra Canon, og det faktum at speilløse Canon - hverken da eller i ettertid - muliggjorde gjenbruk av de Canon-linsene jeg hadde, medvirket til at det ikke føltes nødvendig å bli ved Canon. Jeg fotograferer stort sett "stilleben"; følgefokus bruker jeg følgelig ikke, ei heller eye-fokus (jeg har prøvd det, men med vekslende hell, og alltid mindre forutsigelig enn med god gammeldags senter-fokus-halv-press). Opplevelsen av søkeren på Sony er helt tilfredsstillende, jeg tenker ikke lenger over forskjellen mellom Sony og gammel Canon. Opplevelsen av Sonys menysystem er helt horribel; helt seriøst er livet for kort til å prøve å finne en gitt funksjon der hvis jeg ikke har Google innenfor rekkevidde. Alt dette hadde jeg dog kunnet leve med hvis bildene som kom ut av kameraet var i fokus... noe de alt for ofte ikke er. Og jeg klarer ikke finne noe system i hva som er galt, det er ingen systematisk front- eller back-fokus. Stikk i strid med all fornuft kan det tidvis virke som om dybdeskarpheten er infinitesimalt lirten, selv på f16 el.l. Og nei, det er ikke snakk om bevegelsesuskarphet.

Jeg skal prøve å få lånt meg et annet objektiv å teste med - i en annen butikk enn der jeg kjøpte kamearet, i den butikken er det lite å hente.

Og Sonys farger... har et gulgrønt stikk jeg ikke blir kvitt.... Ja, jeg angrer bittert på at jeg gikk på limpinnen, og ikke ble ved Canon.
Bård Ivar F.
Håkon B skrev:

Og Sonys farger... har et gulgrønt stikk jeg ikke blir kvitt....


Kan du poste et eksempel?


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#7
#7
Erlend S.
2
Du har kjøpt dette nytt. Lever det tilbake og stå på reklamasjonsretten.
Kan du dokumentere at det ikke fokuseres. Ta bilder på full blenderpning. Du kan gjerne vise oss eksempler, så vi vet nøyaktig hva du snakker om.

Jeg antar du får tilbake utstyret reparert. Da må du sjekke det, og er det ok, selg og kjøp Canon. Selger man brukt og kjøper brukt så tenger ikke bytting å være kostbart.

Du vet hva du liker å bruke. Det er ikke sikkert Canon er bedre, men det er sikkert at du kan Canon, og får godfølelsen med det.
Jonny N.
Så vidt jeg husker er man pliktig til å klage på feil og mangler snarest mulig etter at de oppstår, ikke åresvis etterpå. Skal han være sannferdig i sin reklamasjon tror jeg ikke han har noen sak pga at det har gått så lang tid. Men det er mulig jeg husker og tolker feil.
Erlend S.
Jeg tror han har en god reklamasjonssak. Han kjøpte for ett år siden og klagde ganske fort, men lot seg avvise av butikkpersonalet. At de klarte å snakke han bort da fjerner ikke realiteten.
Jonny N.
Du har rett der. Overså den.
Audun S.
Jeg lurer på om dette kan være en kilde til fokusfeil, ikke sikkert optikken takler dette:
« Jeg bruker kun senterfokus, og har "i fingra" at jeg halv-trykk-fokuserer på det jeg vil ha i fokus, og så re-framer.»
Erlend S.
Feilbruk og fingertrøbbel er en vanlig feilkilde, særlig på nytt kamera man ikke har blitt helt fortrolig med. Jeg har ikke sett bilde-eksempler så langt, men slik jeg oppfatter det (feilaktig eller korrekt) så høres det ut som feil på utstyret. I og med at han kjøpte kamera med objektiv samtidig, så er det bare å levere hele greia til reklamasjon, så kan butikken finne ut av det. Finner de ut at det fungerer, og kan gi bildebevis på det, så er det bare å ta fingertrøbbel til etteretning og selge det brukt.

Det hadde selvfølgelig vært fint om Håkon kunne tatt det med seg til en rutinert Sonybruker for å se på det.
Audun S.
Enig, men en mulighet jeg ville peke på her er fokusering, så rekomponering (forutsetter at AF-S og ikke AF-C) er brukt), og at objektivet eventuelle bildefeltkrumming kødder det til...

Ville heller flyttet fokuspunktet enn å rekomponere.
Erlend S.
Håkon B.
Med forbehold for at jeg ikke har skjønt pointet - hvilket er veldig godt mulig, mine vaner ble etablert for ganske mange tiår siden - men mener du med å flytte fokuspointet at man skal a) komponere bildet slik man ønsker det, og så b) vha joystick flytte punket i viewfinder eller screen til dit man ønsker ... mens man håper at motivet i mellomtiden befinner seg ca i samme postnummer? :-) Sikkert greit for landskap etc på stativ... men jeg tror jeg ville mistet ganske mange spontane motiver på den måten. Halvtrykk+rekomponering tar < 1 sekund. Men uansett: dette føler jeg strengt tatt hører inn under smak og behag; begge metodene burde jo IMHO med ca. dagens teknologi go brukbare resultater.

Kameraet HAR blitt testet av en angivelig Sony-kyndig i butikk, og frikjent... derfor kom jeg ikke lengre der i gården. Jeg kan finne frem noen random eksempler... i det siste har jeg f.eks høstet min prestisjetunge chiliavling :-) ... tatt kanskje 500 bilder av div chili-lignende i håp om å få noen i fokus. Det har jeg til slutt fått... ved hjelp av mobiltelefon :-)
Audun S.
1
Har du prøvd med annet objektiv?
Er chili svært urolige?
Får du skarpe bilder av chili om du ikke rekompomerer etter fokusering?
Hvilken blenderåpning bruker du?

Mobiler gjør det meste skarpt.
Ved bruk av systemkamera må fokus legges riktig sted.
Erlend S.
2
Kan du poste to tre bilder her? Og skrive hvilken blenderåpning, lukkertid og iso du har brukt?

Du kan også teste litt.
Sett kameraet på noe stødig.
Bruk tre forskjellige blenderåpninger. 2.8, 5.6 og 11.

Test nr 2. Gjør det samme med manuell fokusering. Bruk søkerens forstørrelsefunksjon når du fokuserer.
Til slutt. Post testresultatene her. Det er umulig for oss å si noe presist uten å ha sett bilder.
Jonny N.
1
Selg skiten, dette er ikke kameraet for deg. Du er åpenbart ikke villig til å gå videre med systemet.
Antar at brent barn aldri vil velge Sony igjen.
Erlend S.
1
Du har skjønt det poenget om fokus, men slik jeg leser deg så virker fokusproblemet verre enn det lille avviket man får ved å fokusere i feil punkt og vri kameraet.
Jeg aner ikke hvordan Sony er med autofokus og sånn, jeg kjenner bedre Nikon og Canon. Enten så velger du fokuspunkt, eller så lar du kameraet gjøre det for deg. Kameraer generelt har gjerne ei stor klynge av fokuspunkter og velger da å fokusere på den nærmeste gode kontrasten som et av punktene i klynga treffer.
Manuelt er det vanlig å ratte fram fokuspunkt med hjul eller joystick eller noe. Har du interessepunktet litt oppe til høyre, så ratter du fram fokuspunkt litt oppe til høyre, og er du i nærheten så går det ganske greit å låse fokus og rekomponere.
En ting jeg lurer på er om du har justert diopterinnstillinga på søkeren perfekt. Hvis du har gjort det så ser du hva som er i fokus eller ikke. På de fleste kameraer skrur man på et lite ratt like ved søkeren, og ratter til mattskivestrekene blir tynne og skarpe.
Jonny N.
Trådstarter har bestemt seg. Det er ikke noe mere å hente der. Jeg og du kan være enig i at han burde forsøkt teste både kamera og objektiv mere, men slik blir det ikke. Ferdig med den.

Jeg tester få kamera, men basert på hva jeg leser av tester finnes det ikke noe bedre autofokus enn Sony sin. Hjelper ikke det for trådstarter når han er lei.
Jonny N.
PS: Jeg mener ikke at trådstarter er en idiot som ikke finner ut av systemet, jeg mener at systemet er ikke for ham. Det er heldigvis forskjellige kamerasystemer.
Erlend S.
Håkon trenger å finne ut av det. Hvis det er brukerfeil og ellers i orden, så kan han selge og kjøpe Canon, Hvis det er feil på utstyret, så trenger han å reklamere, hvilket sannsynligvis kan gi han reparert utstyr tilbake som han kan selge for å kjøpe Canon.
Audun S.
1
Jeg kan ikke se at mulig defekt objektiv er utelukket.
Jeg minner om den Tamronzoomen 17-50 f2.8 Di som jeg kjøpte til Pentax, og som jeg aldri klarte å få skarpe bilder med uansett hva jeg gjorde. På en skrå flate ble det ikke skarpt noe sted, heller ikke der fokuspunktet burde ligge. Det skarpeste stedet i bildet minnet også om grov fokusfeil. Hadde jeg bodd nær utsalgsstedet ville jeg insistert på å få prøve et annet eksemplar.
Tamron 90mm f2.8 macro (og andre objektiv) var derimot sylskarp på de to samme kamera.
#8
#8
Bård Ivar F.
Brukerfeil er helt normalt og noen ganger er det feil bruk som gir feil på utstyret. For å forstå et problem basert på tekst er bilde-eksempler det viktigste hjelpemiddelet for andre å kunne vurdere situasjonen.
Det burde selvfølgelig være slik at den som søker hjelp er PÅLAGT å dokumentere innlegget sitt med eksempelbilder, men det finnes et par unntak og ditt eksempel er ikke i den kategorien. Det å ikke følge opp eget innlegg skaper også unødvendig frustrasjon for medlemmene her på dotten...http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Terje A.
Det Håkon trenger nå er å komme i kontakt med en erfaren Sony bruker, så de sammen kan gå gjennom menyoppsett etc. En som kan Sony vil finne ut om feilen ligger i objektivet, kamera eller hos bruker. Håper han følger opp. Alle som bidrar med sine erfaringer fortjener det.
#9
#9
Erlend S.
3
Håkon, vil du ikke poste bilde-eksempler? Hele debatten er ganske verdiløs uten bildene.
Bjørnar P.
7
Det er dessverre en del medlemmer på foto.no som noen ganger lar være å gi respons på råd og tips de får, det være seg på forumet eller på bildekritikken.
Mange her på foto.no liker å gi en hjelpende hånd, men til gjengeld forventes det at mottakeren i det minste bekrefter at svarene blir lest. I motsatt fall vil de som liker å hjelpe raskt miste motivasjonen.
Audun S.
1
Og ikke minst, de som prøver å hjelpe ønsker at trådstarter skal bli hjulpet med problemet sitt.
#10
#10
Bård Ivar F.
bilde"Ett år etter er fotointeressen min nesten borte, jeg er veldig lite fornøyd med kombinasjonen, og ender med å bruke mobilkamera i stedet for i det hele tatt å kunne komme hjem med relativt akseptable bilder."

Mobiltelefonen er blitt et veldig bra fotograferings-verktøy og for de som sliter med å benytte teknologien i standard kamerahus/objektiv er ofte det enkle - det greieste. Det er rimelig underlig hvor lang tid noen klarer å bruke fra et "problem" oppstår til frustrasjonen får utløp på et forum for foto-entusiaster i form av et "klagebrev" vedr. en lokal forhandler...slik jeg ser det.

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Erlend S.
Bård Ivar F.
Illustrasjonsbildet er fra denne artikkelen:

"Production Tip: 5 Simple Ways to Fix Out-of-Focus Footage"

http://www.premiumbeat.com/blog/fix-out-of-focus-footage/
Dag T.
Åpne uskalert versjon i eget vindu