Libelle i flukt
Utstyr
  • Nikon D100
  • Nikkor 180/2.8, Soligor mellomringer
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/250s
  • FilmtypeISO 200 digitalt
  • Nei
  • AnnetBlender f/5.6 er nominell, dvs. at den faktiske blender er noe mindre p.gr.av mellomringene (et fullt sett), antakelig ca. f/8
    Data lagt inn 12.08.02 ca. 14:07
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1952
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_31112} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (41)
Eskil O.
Godt fanga, kunne tenke meg at vingene var litt bedre synlig, men det er bare pirk, vanskelig nok å få til dette.

Eskil.
Jostein M.
Hehehe CA jeg viste det. Dette var fabelaktig, Skal vel godt gjøres å få mer detaljer enn det du har klart å få fram her. Herlig bilde.
Mvh Jostein
Ivar H.
Bra fanga, men bakgrunnen var kjedeleg, synest eg. Grei nok til artsportrettsjangeren. Teknisk er det jo fantastisk, men einig med EO i at vengjene kunne vore litt meir synlege (noko som sikkert er vanskeleg, dei bevegar jo seg ganske fort).
Rune T.
Etter selv å ha brukt metervis med film for noen år siden på å prøve å fange samme motivet, imponeres jeg av dette. Et vakkert og flott bilde av en libelle i sitt naturlige miljø - luften!

Mvh

Rune Tallaksen
Avsluttet .
Definitivt et C-moment, dette her, selv om man har god hjelp av japanske ingeniører.
Resultatet er allikevel kanskje ikke all verden når man skreller vekk det teknisk meritterende.
Fint artsportrett.
Morsomt å se hvor langt teknikken er kommet.
Vemund L.
Jada, godt utstyr har CA, men det alene er nok ikke tilstrekkelig for slike ressultater. Kyndig bruk er mye viktigere, og det ser vi her. Meget godt håntverk dette, ingen tvil om det. Bra arbeide!.

Men....innholdet...tja.....Igrunn Enig med Ola, dekkorativt artsbilde, men så forferdelig spennende var det vell ikke(når man ser bort fra den gode teknikken).

Vemund
Jonas L.
Dette synes jeg var flott. Jeg har ikke fått meg til å prøve å ta bilder av øyenstikkere i flukt en gang, men nå fikk jeg veldig lyst...
mvh JL
Trine Ø.
Veldig bra fanget! Du må jo ha bruk en lynkjapp lukker her?
TrinePine
Knut A.
Likte dette,(vet hvor vanskelig det er å ''ta'' dem i farta)bra plassering,med luft foran.(mange forsøk?):-)
Nils B.
Meget bra arbeid. Ett bilde som er med på å gjøre hverdagen enda mer spennende.
mvh Nils
Lars L.
Imponerende teknikk, men akk så tamt som flere har vært inne på.
Stig S.
Skjønner ikke helt hvordan du klarer å fange denne i flukt...Godt gjort, flotte farger!

--ss--
Ole Walter S.
trodde først det var et helikopter(sea king) da jeg så thumbnailen, men jaggu var det ikke et insekt. Utrolig bra. Øyestikkere er jo utrolig dyktige piloter så du må ha jobbet bra for å få til dette.
mvh/ows
Carsten A.
Jeg har nå lagt inn diverse data, slik et spm. om lukkertid etc. skal være besvart.

Ellers har jeg brukt noen dager på dette bildet. Jeg kjenner godt til et par tjern der det er mang libeller og vannnymfer, problemet er bare å finne et sted der det a) er noenlunde brukbart å stå/ligge under fotograferingen, og b) der lyset er rimelig bra, og c) der en libelle-hann har sitt revier og d) bakgrunnen er rimelig brukbar. Og er disse betingelsene oppfylt, og en får dyret i fokus under flukten, er jo selve fotograferingen en grei sak. Men så var det å få den i fokus under flukten. Med mellomringer er skarphetsområdet ganske smalt. 1/250 sek er ikke kort nok til å få bedre inntrykk av vingene. Kanskje 1/1000 passer, nye opptak vil vise.
MVH CA
Kris B.
Utrolig å se hvordan de som FAKTISK KAN fly, til sammenligning med Hanglider og Paraglider piloter som meg!
Avsluttet .
Jeg synes jo dette er vanvittig flott gjort!
I det hele tatt det å fange den i luften...
Synes komposisjon også er god, den minner om et helikopter. Legg merke til hvordan landingsjulene er trukket opp i understelllet!
MVH
Jon-Petter
Erlend K.
Et flott bilde - jeg er nesten mest imponert over bakgrunnen (når man tar alle andre tekniske aspekt som gitt...).
Arild K.
Bra fanget, godt fokusert !

Mvh AK
Avsluttet .
Fantastisk bra !

Her har du vel brukt utstyr med meget rask følgefokusteknologi ?

Det kunne være morsomt å vite hvor mye av æren for den meget vellykkede fokuseringen du tillegger kamerateknologien ?

Av ti slike forsøk: Hvor mange bilder blir akseptabelt skarpe ?

Meget inspirerende bilde !
Avsluttet .
Med det samme:

Har du mettet opp fargene ved hjelp av PS før opplasting ?

Mvh
Aasmund
Carsten A.
ÅL: D100 har meget bra følgefokus, forøvrig i sterk grad avhengig av lysforhold og objektiv. Men jeg har ikke brukt følgefokus her. Derimot AF-S, altså single servo AF. På D100 kalles følgefokus AF-C. Jeg tviler på at det fins noen følgefokus som kan holde følge med en libelle på 1.5-2 meters avstand, om den velger å forflytte seg. Men på den aktuelle avstanden har min 180mm et meget trangt fokusområde. Det gjelder da å passe på når libellen er innenfor dette området, og står å ''rytler'' (står omtrent stille i flukten), og så finne den i søkeren før den bestemmer seg til å fly videre. Og når man har funnet den i søkeren, skal det fokuseres, etter to metoder: Man kan forsøke seg med AF-S (noen ganger går det bra) eller med den mer vanlige metoden ved ''action makro'', dvs. å forflytte kamera til det er i fokus (og noen ganger går det bra).

Hvor mye av æren for fokuseringen som skal tillegges kamerateknologien? Tja, neimen om jeg vet, men uten meg og mine forberedelser hadde kameraet ikke greid det. Statistikk tror jeg en skal holde seg unna i slike tilfeller, det er langt bedre å ''fokusere'' på den rette tekniske løsningen. Det aller viktigste er likevel å være orientert for hvordan disse dyrene beveger seg, vaner, hvileplasser, utstrekning av revieret etc.

Opptaket her er gjort på NEF (Nikons RAW-fil format). Ren automatikk mht. ekspandering av en NEF-fil gir omtrent aldri et optimalt resultat, slik at en her som ellers må tilpasse fargebalanse, toneskala, metning og annet - individuelt etter hva som skal til for det konkrete bildet, som selvsagt også skal tilpasses for visning på web, les mer om dette i min artikkel ''Bilder på skjerm'' - http://carnholm.home.online.no - menypunktet ''Fototeknikk''.
MVH CA
May-Lise L.
Jeg er så imponert over alle dere som har så god teknisk innsikt og kan bruke den i tillegg!

Jeg er målløs over bildet, jeg!
Hans- Georg S.
Som sagt, ikke allverdens spennende utsnitt kanskje, men en fulltreffer når det gjelder fokus og teknikk.
Arnfinn N.
Dette var bare helt fantastisk og jeg slutter meg til
alle de andres ros. Dette skyldes absolutt ikke bare et godt kamera, men personen som kan bruke det.
mvh
Arnfinn
Thorfinn B.
ikke hverdagslig kost å se en Øyenstikker i flukt. Bra fanga, men synd med bakgrunnen som er så kjedelig...
Arne S.
Jeg er mest imponert over tålmodigheten som må ligge bak dette motivet. Ellers skarpt og fint.

:) arne
Line Kristin W.
Må nok si meg enig med Thorfinn vedr. bakgrunnen.
Synd, det gjør bildet noe statisk.

Men på den annen side... jeg hadde vært overlykkelig om jeg hadde fått til noe i den minste nærhet av dette ;-)

- Line :-)
Tarjei Ekenes K.
godt jobba !

! son tarjeiav !
Abid M.
Suverent!!! Femenalt!!! Du har klart det igjen!!! Dette bilde likte jeg aldeles godt. Jeg kunne aldri ha klart å ta et sånt bilde. Stå på!
Abid
Tom A. T.
Meget vellykket bilde. Og bakgrunnen vil jeg heller kalle ren enn kjedelig.
mvh Tom T
Truls S.
Dette var helt sinnsykt bra!!
Selv er jeg fornøyd når jeg klarer å få en slik i objektivet i ''sittende'' tilstand (sliter med fokus selv da) og her har du tar en som flyr!!
Blir glad av å se på dette bildet:) mesterlig!
/truls
Ketil K.
Utrolig!

Spennende å lese om forarbeidet og drøftelse av fokuseringsalternativene. 1/250 sek virker lavt for å få vingeskarphet. For å oppnå større dybdeskarphet har du vel sikkert også testet å kjøre opp ISO verdien og redusert blenderåpningen. Den økte kornetheten vil dog være et kryssende hensyn. Hva er forresten avstand til motivet? Er dette et utsnitt?

Vil bare tilføye at AF-S fungerer slik at kameraet ikke vil ta bilde hvis motivet er ute av fokus. Ved å holde utløserknappen nede skytes bilde av automatisk hvis fokus oppnås, så dette kan også sies å være en slags følgefokus - kall det hva du vil. Det viktigste er å fortså hvordan det fungerer.
Dette er en metode som er vanskelig, og ofte er motivet forsvunnet uten at man får noe bilde i det hele tatt...... Så det passer dårlig ved motiver som ikke vender tilbake.
Carsten A.
Ketil K: Jeg hadde kameraet på 200 ISO og blender (nominell) på f/5.6 da denne karen sto der i luften. Lettet fra en stein jeg hadde merket meg som en av dens dens faste hvile/utsiktsplasser, ''parkerte'' seg selv i luften (noen sekunder), som den også hadde gjort før på omtrent samme avstand, og da var det bare å prøve seg. Foran anslo jeg avstanden til 1.5-2 meter - men det er feil, min 180mm med mellomringer fokuserer på ca. 1 meter++. Dette er omtrent hele opptaket, bare marginalt trimmet.

Enig at du kan kalle AF-S for en slags følgefokus slik det er brukt her. For det var akkurat den metoden jeg brukte - har jo ikke så god bruk for opptak som er ute av fokus. Dermed får en få opptak med seg hjem, de som ellers er ute av fokus blir ganske enkelte ikke lagret. Med Nikons ''virkelige'' følgefokus AF-C er en jo IKKE sikret at kameraet er i fokus på valgt fokuspunkt - men på den annen side er en sikret et bilde.

Etter min mening helt klart at D100 tåler 400-500 ISO uten sjenerende støy. Men da øker kravet til nøyaktighet mht. eksponering, slik at det ikke blir mye etterredigering. Må en foreta vesentlige tone- og nivåjusteringer kommer støyen fram ganske raskt. Selv vil jeg sidestille 400 ISO med 200 ISO om de nevnte vilkår er oppfylt.
MVH CA
Roy S.
Imponerende Carsten. Vanskelig å få til dette.
For å få nær 100% skarphet må du sikkert opp på 1/1000 (eller mer?)med blender rundt 7 (?) Spørs om du har nok lys til det da ?
Carsten A.
RS: Vel, for min del er libellen (nesten) skarp nok (mangler litt på antennene, men det har neppe noe med blenderen å gjøre). Tar ikke sikte på å fryse vingene - her kommer de særlig dårlig fram på grunn av den enstonige bakgrunnen, som også ligger omtrent i samme toneleie som de uskarpe vingene.

Eksponeringen her ga nok en viss overeksponering, ca. 1/2 trinn. Dermed skal noe i retning av 1/750 sek holde med bl. 5.6 og ISO 400.
MVH CA
Øyvind K.
Heftig bilde! Joda, bakgrunnen er nok litt kjedelig, men du verden så lyst jeg kunne ha til å ta et slikt bilde selv... :-)

-Øyvind
Espen S.
Fantastisk bilde, med flotte detaljer. Tror ikke jeg ville hatt vingene skarpere. Slik det er nå ser vi tydelig at den er i ''lufta''..??!!

Enig med ØK, ''du verden så lyst jeg kunne ha til å ta et slikt bilde selv...''

Espen
Mehrzad G.
Kjempefint!!!!

mvh Mehrzad
Steinulf L.
CA: Morsomt å lese hvilket arbeid og all erfaring som er lagt ned i dette utmerkede bildet. Det gir oss hobbyknipsere noe å tenke på og er også en kilde til inspirasjon og forhåpentligvis bedre bilder fra vår hånd også.
Torgeir S.
Wow, er dette virkelig tatt i fart, eller er den manipulert inn??? Det er jo virkelig et blinkskudd og utrolig bra teknisk gjort hvis det virkelig er i fart!

Mvh. Torgeir
Carsten A.
TS: Tittelen er ''Libelle i flukt'' og motivgruppen er ''Natur'', tydeligere kan jeg faktisk ikke si at dette er tatt under naturlige forhold, hvilket også skulle gå svært så tydelig fram av mine egne kommentarer foran. Det eneste fohold som var kontrollert var min bruk at kameraet, får jeg vel si.

Forøvrig skjønner jeg ikke hvordan denne libellen skulle være ''manipulert inn'' - i så fall måtte en jo ha hatt et opptak av en libelle i flukt - det har jeg, og det vises her. Til spørsmålet om dette er ''tatt i fart,...'' er egentlig svaret nei, det er, som tittelen viser, tatt i flukt. Under flukten står libeller av og til stille i luften noen sekunder. Når det gjelder fugler, kalles det å rytle, men noe eget ord for dette fenomenet hos insekter kjenner jeg ikke.
MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu