HVA ER DETTE???
...skulle prøve meg på et månebilde den 24.februar 05 kl 02.07... og da jeg fikk studere dette på pc`n ble jeg veldig nysgjerrig på streken som går ut fra lyset rundt månen, det ser ut som noe som ''brenner ut''...??? (dette er bare et lite utsnitt av originalen)
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-23 17:22:24
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-02-23 17:36:20
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon PowerShot G3
  • -
  • Blenderf/4.5
  • Lukker4/s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger615
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_178366} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Andreas S.

Hei. Ja, det var jo et godt spørsmål. Nå er jeg ingen astrofysiker, men ville kanskje tippet en meteor?? Ser nesten også ut som et lyn av noe slag.. Nei, venter til noen med rett kompetanse svarer på denne:) Stilig ble det iallefall ettersom det er litt mystisk.

Mvh. Andreas D.
Odd Tore S.

For meg ser det ut som et eller annet reflekterende på vei nedover i en fallskjerm. Månelyset reflekteres forskjellig grad avhengig av vinkelen. Det ser ikke ut til å gå særlig fort, for da ville streken vært mer rett uten krøll. Mønsteret ligner på det nødbluss lager på langtidseksponeringer når de brukes om fyrverkeri, men der er lysstyrken ganske jevn.
Jeg har sett noe lignende i forbindelse med en solnedgang for noen år siden, en sak med varierende lys som var ca 90 grader fra sola og ganske lavt over horisonten. Sannsynlig forklaring på det var værvarslingsballong. Uheldigvis hadde jeg ikke med kamera.
Odd Tore
Ingunn S.

Hei og takk for spennende forslag til hva dette kan være. Må bare si at jeg ikke oppdaget denne streken som gikk ut fra månen med det blotte øyet da jeg tok bildet, det var først etterpå at jeg såg det på pc skjermen:)

Mvh Ingunn S:)
Andreas S.

Jeg synes dette ser ut som lyn. Ser også en tilsvarende men veldig svak til venstre i bildet. Meteorer ville gitt helt rette og jevne striper.
Erik A.

Jøss! Kan du legge ut et utsnitt v2, der vi også ser litt av månen? Bare for å sanse litt av forholdet/størrelsen imot månen...
Ingunn S.

Ja, jeg kan godt legge ut originalbildet, men må bare advare at det er SVÆRT dårlig!!! Det er feileksponert og månen ble helt utydelig da bildet er tatt med håndstøtte og jeg tror kameraet var innstilt på auto. Til tross for dette er streken klar og tydelig. Jeg hadde aldri lagt ut et slikt bilde hvis det ikke var for at jeg er utrolig nysgjerrig på hva det er for noe. Så please ikke døm originalbildet, det er kun lagt ut for å dokumentere størrelse forholdet mellom månen og streken.

'Mvh Ingunn S:)
Erik A.

Utfra din siste forklaring om håndholdt opptak, så kan det fortsatt være en meteoritt, men at strekens krøller ikke skyldes meteorittbanen, men din egen ustøhet med kameraet gjennom en litt lang lukkertid. At den gløder mest i nedre del av banen er naturlig, da meteoritter suksessivt brenner mer intenst etter innslaget i atmosfæren, for så å brenne helt ut igjen.

Kan du også legge ut bildets exif-data (lukkertid spesielt) ?
Odd Tore S.

Hvis den lyse uregelmessige flekken til høyre er en stjerne, så viser den hvordan du har beveget kameraet. Noe av det samme gjentar seg i lysstripa.
Det styrker teorien om meteoritt, men lukkertid er viktig info her.
Odd Tore
Ingunn S.

Tusen takk for at dere engasjerer dere i mitt lille mysterium:)
Har hatt problem med å hente frem info om bildet, men med litt hjelp er det nå klart: lukkertiden er 4 sek og blenderåpning er 4.5. Håper på videre innspill i oppklaringen:)

Mvh Ingunn S:)
Erik A.

Med hele 4 sek lukkertid, vil ihvertfall kamerarystelser oppstå ved halvt håndholdt foto! Og siden et slikt risp av en meteor varer adskilllig kortere enn det, så ''rekker'' man fint å få med denne, hvis man er så heldig å time det slik som her!

Skal forøvrig korrigere meg selv litt med det samme:
Jeg sa meteoritt, men dette er vel heller en meteor! Forskjellen?
Jo, en meteor er et ''stjerneskudd'' som aldri når bakken, mens en meteor som lander på jorda blir en meteoritt - jfr. alle navnene på sten og bergarter som slutter på ''itt'', fx granitt, sparagmitt osv.

Min konklusjon på bildet:
Du har faktisk ubevisst prestert å fotografere en meteor! Tøft ja! :-)
Ingunn S.

Tusen takk for hjelp og interesse for dette bildet. En spesiell takk til Erik og Odd Tore med oppklaring av ''mysteriet'' :-))
Ja, jeg har virkelig hatt flaks her som har slumpet til å forevige en meteor, regner ikke med å oppleve det igjen:) STILIG!!!

Mvh IngunnS:)
P-M H.

Ja, det ser ut som om det är något som brinner upp i atmosfären. Det underliga är att det ser ut att gå väldigt sakta, meteorer brinner upp väldigt fort och man ser dom som snabba stjärnsfall, men denna ser ut att falla långsamt.....udda!

Tack för kommetaren på min bild ''Sol halo''.

Vänligen
/P-M Hedén
Ingunn S.

Hei P-M H!
Tusen takk for at du tok deg tid til å se på bildet mitt:)
Ble litt usikker igjen jeg nå hva dette kan være etter ditt innspill... (og så lurte jeg på: hva betyr ''udda''?)

Mvh IngunnS:)
Ingunn S.

Hei P-M H!
Tusen takk for at du tok deg tid til å se på bildet mitt:)
Ble litt usikker igjen jeg nå hva dette kan være etter ditt innspill... (og så lurte jeg på: hva betyr ''udda''?)

Mvh IngunnS:)
Erik A.

'Udda'' betyr vel noe sånt som ''snålt, rart, merkelig...''.
Det er vel dine egne rystelser som her gir inntrykket av at dette går sakte, fordi streken får et vinglete og dalende utseende. Hadde kameraet stått stødig, ville streken vært linjal ben - og hatt samme utseende om du hadde hatt 1s eller 40s lukkertid...
Ingunn S.

Ok Erik, og takk igjen:)

Mvh IngunnS:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu