Øya Landegode utfor Bodø. Sitter på nordsiden av Bremnesberget ved Løpsmarka i Bodø og fryser fingrene av meg i håp om å fange litt nordlys. Etter å ha gått på kne et par ganger i mørket, som ikke engang er opplyst av månen, finner jeg en plass på berget. Planlagt var det ikke, så bekledningen var deretter... Men når man sitter stille i mørket uten et vindpust og stirrer på nordlys og stjernehimmel, så gjør det liksom ikke så mye at fingrene fryser fast i stativet:)
Bildet inngår i albumet Aurora Borealis -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-01-06 12:46:13
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma EX 20mm f1.8 DG Aspherical
  • Brennvidde20mm
  • Blenderf/2.0
  • Lukker30s
  • FilmtypeRAW ISO 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger601
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_121763} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Anders F.

Egentlig et flott bilde, men hjeeeelp du har (nesten) ødelagt det med for mye jpeg-komprimering! Du har 250kb å gå på her, prøv med noe nærmere 150 enn 40kb ihvertfall.. Komprimeringen gjør at jeg får en følelse av at de hvite prikkene bare er støy, mens de sannsynligvis egentlig er stjerner.
Motivet og øya Landegode er flott, jeg har selv 2-3 bilder her fra Landegode fyr (tatt i mai 04).
Kurt S.

Heisann og Godt Nytt År.
Du hadde sikkert en flott stund der på berget selv og du frøs litt -:)
Bildet ble iallefall stemningsfullt og flott.
Komprimeringen nevner Anders. På min skjerm ser jeg en stripe rundt fjellet som sannsynligvis kommer av komprimeringa. Ville kanskje beskjært en liten tanke nederst, slik at det ble 1/3 av bildet nede og 2/3 over horisonten.
Uansett, vakkert ble det.
mvh Kurt
kine n.

veldig stemningsfult bilde. fine farger. noen av stjernene har blitt litt store, forstyrerrer helheten endel. jeg synes kanskje fjellet nederst på bildet kan kuttes bort, blir liksom så mørkt at det er vanskelig å definere det.
Tom R.

Hei Tor-Erik, ser at du her for sigmaen til å fungere bra.
Ser at stjernene ikke er helt bra, det skyldes nok den lange lukkertiden.
Prøv men litt kortere lukker 10/15s.
Litt vannskelig å bedømme bilde siden det er så lite husk at du kan legge ut en bildefil på 250k.
Ellers så syntes jeg bildet ditt er fint, likte kompen.

Tom:)
Tor-Erik E.

Heisann
Takk for kommentarer. Ser dere nevner komprimeringen:) Joda, bildet kunne nok vært opp mot 250kb. Det er nok Neat image som har fjernet en del info av bildet pga støyfjerning. Nordlyset var så svakt at jeg måtte opp mot 30 sek for å få det ordentlig frem, selv med så lav blender som 2.0

Dermed, som Tom nevner, stjernene blir ikke så bra:) I tillegg får man kanskje litt ''for mange'' stjerner frem med så lang lukkertid???

Ser at resultatet ikke er optimalt, men ellers synes jeg at dybden ble ikke så ille her. Før jeg la ut bildet prøvde jeg å kutte vekk berget i forgrunnen i en versjon som nevnt av Kine Nordgård, men det ble ikke bra. Bildet ble tamt og livløst, i tillegg forsvant alt av dybde i bildet, derfor beholder jeg forgrunnen. I dette tilfellet har den mye å si for helheten i bildet.

Tor-Erik :)
Erik A.

ALF har så rett, så rett. Dette er et potensielt nydelig bilde, som her skjemmes av hard jpeg-komprimering, samt for liten størrelse. Tror nok TR tar feil når han mener at stjernene er ødelagt av lang lukkertid. Da ville de kun blitt dratt ut som streker. Hele pixelmønstret her oser av komprimering, himmelen minner nesten om en bakterieskål fra et lab! En beskjæring som KS foreslår blir nok noe drøy, men en mindre beskjæring i bunn så kun profilen av svartskjærene gjenstår, kan gjøres. Poenget med dette må imidlertid være å få igjen tilsvarende høyere himmel, dvs. at hele utsnittet løftes. Det er jo den intense stjernehimmelen som er hovedelementet i bildet, og som evt. kunne høynes mer. Har du ikke mer å gå på i toppen, blir det ingen vits i å beskjære i bunnen, da er det bra som det er. Ser gjerne en v2 i økt størrelse (800-900 px høyt / 250 kb), for du har virkelig noe å by på her...!
Tor-Erik E.

Ja det er synd at bildet ble som det ble... Om ikke det er lukkertiden som forårsaker de uklare stjernene så er det vel den kraftige oppskarpingen jeg måtte gjøre i PS i tillegg til jpeg komprimering. Fikk ikke 100% fokus på bildet, det er vel kanskje her åraken ligger.

Tor-Erik
Anders F.

kan du ikke prøve å legge ut en versjon 2, med maksimal høyde (768 pixler) og mye mindre komprimering?
Allan K.

Dette var jo kjempeflott!
Stemning i massevis. Godt jobbet :)

mvh
Allan
Kjetil S.

Hei Tor-Erik.
Nordlys er da virkelig verdt å fryse litt for :).
Et godt utgangspunkt i et vanskelig og lite lys. 30 sek. setter sine stjernespor, selv om det ikke ødelegger stjernene slik som i V1. Det er nok bildebehandlingen som gjør det( som nevnt). Det er lett å ta i for mye når en prøver å redde et uskarpt bilde, og det ødelegger bare enda mer. Foreslår å skarpe opp landskapet og himmelen hver for seg siden himmelen ser ut til å ''sprekke'' før landskapet.
Til å være midtdelt syns dette egentlig funket bra siden nordlyset drar balansen oppover. Fint nattlys.


Ha en fin dag.

K
Erik A.

Hmmm... Ser nå i v2 at utgangspunktet ikke er ideelt. Skarpheten er langtfra max, så å oppnå et topp resultat her blir nok vanskelig. Noen brede vertikale stripemønstre framtrer også i v2, særlig synlige over sjøpartiet. En stripe ligger omtrent midt i bildet, samt en til lenger mot høyre. Hva er disse? Snålt om de skulle ligge i opptaket, mulig et reslutat av bildebehandlingen dette også... ?
I v2 kommer også rammekanten fram kun i toppen. Dette er nok ikke fotografens skyld, men mer et designproblem som diskutert under bilde nr. 81851. Uansett, v2 ble ikke så bra som jeg hadde håpet. Så vi får innta en arokratisk holdning her, og si at du må nok fryse litt mer - for å underholde oss kresne kritikere, mener jeg :-)
Lykke til under polarhimmelen!
Tor-Erik E.

Erik Aaseth: Ja jeg visste at det ikke ville bli noe bedre. Ville bare vise at jeg har gjort omtrent det optimale som er mulig med bildet i v1. V2 som du sier har disse stripene som er et resultat av bildebehandlingen. De kom frem under oppskarpingen. Det er en kjent sak at Sigma 20mm f1.8 er kresen og har problemer å treffe på autofokus i mørket, fordi uendelig fokus faktisk går et steg forbi uendelig på dette objektivet, så det nytter ikke å stille det på uendelig. Her må man manuelt stille det tilbake, og prøve seg frem. Men når man treffer på fokus blir bildene til gjengjeld veldig gode.

Men som du sier, jeg må nok ut å fryse litt til. Ikke bare for dere, men for min egen del. Ingeting er som et optimalt fotografi der etterbehandling knapt er nødvendig:)

Tor-Erik:)
Anders F.

Jeg likte v2 bedre enn v1, men er enig i at det ikke ble optimalt pga uskarphet og vertikale striper (uansett hvordan de har oppstått). Gleder meg til å se neste forsøk, når du har frosset litt til..
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu