Gygra på Krokskogen
Gygra var i følge sagnet en svært plagsom dame på Ringerike. Hun var i konstant krig med Hellig Olav, og kastet stein og lårbeinet sitt etter hans kirkebygg. Steinene er øyene i Steinsfjorden.
Da Olav red mot Ringerike, sprang hun ut av fjellveggen foran han og truet. Men Hellig Olav og korsets makt var for stor, og han skapte henne på stedet om til en trollstein.
Og der står hun den dag i dag, i enden av en skarp bergrygg ved Nordkleiva, godt gjemt og ganske utilgjengelig for den som ikke liker litt luftig klatring.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
Utstyr
  • Canon EOS 500
  • Canon EF 20-35 mm USM
  • Blender-
  • FilmtypeFuji Sensia ISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger376
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_87490} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Janne L.

Nydeligt bildet.
Janne
Rolf S.

Hei.
Trolsk og stemningsfullt.
Ingen problemer å oppleve gygrer og andre troll her.
Dumt vi ikke var oppegående med våre kameraer den gangen hun var aktiv.
M.v.h. Rolf
Bjørn H.

Heisan ....

Lener meg på rolf sin kommentar her ......

Skikkelig trolsk, og masse spenning :)

Her biledlegger du teksten meget godt -

Bjørn ;¤

Kurt S.

Trolsk stemning og flott samsvar mellom bilde og tekst.
Flott.
mvh Kurt
Jan W.

Flotte siluhetter mot nydelige himmelfarger Odd Tore.

Og sammen med teksten en helhet i bilde og budskap.

Mvh. Jan
Bergliot E.

Trollsk stemning til tusen her. Spørs nu om nån hadde tort å lagt i vei i denne skogen dersom det fantes gygrer og troll synlige idag....hehehe....
Fine siluetter og flotte farger i motivet ditt. Likte det litt småskumle her.

Bergliot:)
Inger Anne Maritsdotter V.

Fargene på himmelen her var det som gjorde bildet stemningsfullt , sammen med silhuettene av dei artige trea i forgrunnen her , sånn ved første øyekast syns eg det blei litt vel mørkt heilt fremst her i bildet , og det blei litt vel masse tre&buskas ; men p.g.a. den artige historien du forteller og det du vil formidle her , syns eg bildet blei veldig fint.
Litt kornete/støy på himmelen.
-IAV-
Inger-Lise S.

Flott kombinasjon av mørke,''skumle'' skyer og ''trolltrær'' i siluett.Nydelige fargetoner på himmelen,-god komposisjon.Du har klart å få fram en litt trolsk stemning.Flott bilde som passer tilteksten,som forøvrig var morsom å lese.

Mvh Inger-Lise:)
Odd Tore S.

Dette er egentlig en illustrasjon til fjernpostene i Flaggspretten 2000, hvor jeg forsøker å få flere opp av sofaen og ut i marka. Gygra stå alt for utfordrende til for å bli brukt som post, men jeg merket en rute ned dit med varder og beskrev den i Budstikka.
Dette er et ganske spesielt område, litt høyere opp man gjennom en mosegrodd ur med kjempeblokker hvor det fortsatt var snø i hullene midt i juni.
Sliter litt med scanning fra negativfilm, problemer med korn og liten kontrast. Denne filmen var ISO 400, så noe korn må man nok regne med.
Odd Tore
Avsluttet .

Artig undertekst og et godt bilde synes jeg. Liker den kraftige silhuettvirkningen og det varme lyset der bak. Som du selv er inne på litt grov himmelen, men synes ikke det er sjenerende. Stemning til tusen dette ja!
Kay R.

Hallo Odd Tore...

Stemning, stemning, stemning e ord som går i hode mitt når æ ser bildet ditt.. Veldig dyktig presantert bilde med fin siluett og fantastiske farger i himmel og skydekke...
Du har fått litt støy helt øverst i bilde, men det gjør ikke mye. Alt i alt et veldig vakkert bilde...

MVH Kay:-)
Eli B.

Flott bilde dette her, likte siluettene av trærne og den fine fargerike kveldshimmelen. Veldig bra! Hva synes du om dette bildet bilde nr. 113317?
mvh Eli
Avsluttet .

Heisann

Likte silhouettene i dette bildet, og kompen sitter bra den også.

Veldig spenstig historie til dette bildet. Fint å lære litt om sagn som er tilknyttet Ringerike.

Totalt sett en flott utføring.

VH Svenn
Odd Eirik S.

Et flott bilde med en flott historie. Nydelige farger i bakgrunnen og pene silhuetter.

mvh
Odd Eirik
Nils L.

Ganske trolsk dette. Synes det var ganske bra. Gir assossiasjoner til teltuturer med leirbål om kveldene.....
Mvh Nils .-)
Odd Tore S.

Mange takk for kommentarene!
Det å fotografere Gygra er en litt spesiell sak, den står i en så bratt og samtidig bevokst skråning at det bare er ett ståsted som er rimelig brukbart, og da gjelder det å være der på rett tidspunkt. Dette var ved solnedgang midt i juni, interessant tur tilbake igjen i halvmørket!
Kunnskapen om hvor den står gikk forresten tapt, og det tok lang tid før den ble gjenoppdaget. Selv nå mener enkelte at dette ikke er den originale Gygra, men bortsett fra at det blitt mye større trær omkring, stemmer det bra med gamle s/h fotografier.
Odd Tore
Lars-Anders M.

Jeg syns du har for hard kontrast i dette bilde.
Odd Tore S.

Til å være negativfilm, var det ganske bra kontrast på negativet, men mye korn i de mørke områdene. De ble borte da jeg øket kontrasten, men det ble kanskje for mye ut av det.
Var veldig forsiktig med usm for å unngå kunstige konturer. Som sagt, scanning er ikke greit.
Odd Tore
Jonny E.

Hei hei Odd Tore

Trolsk evenryrstemning i dette bildet ditt,
står fint til historia.
Får følelesen av at dette heller litt, ikke negativt.

. JonnyE
Odd Tore S.

Det var vel brukt ca. 20 mm vidvinkel her, så i utgangspunktet helte Gygra til høyre og trærne mer og mindre til venstre. Steinblokker som heller pleier å falle overende, så derfor brukte jeg perspektivkontroll til å rette opp Gygra. Trærne heller nok til venstre i virkeligheten også, men noe mindre enn på bildet. Godt observert!
Odd Tore
Fred S.

Stemning i massevis, men lovlig mørk på min skjerm. Ville dessuten ha kuttet nede, mao fjernet vannet under greinene.

vh fred
Odd Tore S.

Fred:
Takk for konstruktiv kommentar!
Bildet kan nok ha blitt nokså mørkt, jeg bruker en Samsung 173 flatskjerm til bildebehandling, og den lyser nok opp mer i mørke partier enn den CRTen jeg ser på nå. Skjermer er vanskelig!
Det er det neste punktet ditt også: Det kan godt være at Gygra som fotografi hadde vært bedre med kutt nede, men det ville være helligbrøde for en gammel ringeriking. Steinsfjorden må med, helst øyene hun kastet i fjorden også, men det klarte jeg ikke å få til tydelig nok. Bare det å få dette lille glimtet av Steinsfjorden krevet klatring og forsiktig bruk av kvistsaks.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu