7 tips til bedre julebilder

I år får du tatt bedre bilder på julaften enn du noen gang har klart før, hvis du bare følger disse tipsene.
Julaften kommer hvert år – som julaften på kjerringa. Det vaskes og ryddes og pyntes og kokes og stekes og alt er forberedt skikkelig, bortsett fra bildene du skal ta. Når anledningen kommer og kameraet er framme, er lyset feil, vinkelen feil, fargene feil og alt dette kunne du unngått hvis du hadde lest disse tipsene på forhånd.

1) Forbered deg.
Hva trenger du for at bildene skal bli best mulig? Hvordan er lyset? Hvilke vinkler kan være fine? Hvordan skal du fange stemningen og det som skjer? Vet du om noe som pleier å skje, så vær klar, så du får fanget det. Tenk over dette før julaften, så du er forberedt. Bruk gjerne seriebildefunksjon når du fotograferer mennesker. Da er det større sjanse for å få et der alle ser ganske bra ut.

Lad batterier og tøm minnekort.

2) Fang stemningen
Mye av den spesielle stemningen på julebilder skyldes lyset. Det er ganske dunkelt og kan være utfordrende å fotografere i. Hvis du har et lyssterkt objektiv, er det en fordel. Du kan også skru opp ISO-verdien på kameraet. Dersom dette ikke er nok, kan du bruke en blits, men den kan lett ødelegge stemningen i bildet, så bruk den med måte. Dersom du kan skru ned styrken på blitsen litt, og kanskje ha den et annet sted enn på kameraet, vil resultatet ofte bli bedre.

Ute er det nesten bare lavt fint lys så lenge det er noe lys i det hele tatt. Dette kan gi flotte stemningsbilder.

3) Rydd opp i motivet
Mange av familiebildene blir ofte bedre hvis du bruker tre minutter til å rydde opp i motivet. Jeg tenker da ikke på å fjerne familiemedlemmer, men ting som ligger på gulvet, ”halve” planter som stikker inn i bildekanten, eller en taklampe som skaper hardt lys i halve bilderammen. En ren bakgrunn skaper også ro i bildet. Ta bildene FØR gjestene begynner å spise. Det tar seg ikke ut å ta bilder mens man har munnen full av mat, og mat på tallerkenen som ikke er spist av ser også bedre ut. Vær forberedt slik at bildene kan tas ganske raskt og før maten er blitt kald.

4) Pass på lyset
Bruk det lille lyset du har best mulig. Dersom det ikke lyser opp det du ønsker skal være hovedmotivet, se om du kan flytte litt rundt på lyset eller hovedmotivet. Du kan også bruke en ekstra lampe, et led-lys eller en blits (som er utenfor bildet) til å lyse opp de delene du ønsker.

Skal du ta bilder ute i snøen, lese denne guiden først, da snø og vinter kan være utfordrende å jobbe med: http://fokus.foto.no/artikler/kunnskap/kunnskap/47876-ta-...nterferien


5) Lag en historie
Ta bilder gjennom hele dagen eller hele jula. Ta bilder av pynting og rengjøring, matlaging og utålmodige barn. Ta bilder av familien som ser noe sammen på TV eller går en liten tur mens maten steiker og koker. Dette kan bli en fotobok eller et album i sosiale medier, og da blir det mye mer interessant hvis bildene forteller en sammenhengende historie.

6) Presangutdeling
Når presangåpning begynner, og evt. julenissen kommer, må du være klar med nok batteri, nok plass på minnekortet, lys som fungerer uten å ødelegge stemningen, og gjerne en lav vinkel. Folk bør generelt ikke fotograferes ovenfra og ned, så når barn er involvert, ligg lavt. Da får du også bedre bilder av presangene under treet. Dette er kanskje den delen som krever mest forberedelser, da det fort blir kaos når ting er i gang.

7) Lag egne stemningsbilder
Lag dine egne stemningsbilder ved å finne fram litt juledekorasjoner og julelys og rigg opp slik du ønsker for å få den rette julestemninga. Dette kan gjerne gjøres før jul, og sendes ut som julekort, for dem som fortsatt driver med sånt.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu