Canons rekordlange superteler

Med RF 800mm f/5.6 og 1200mm f/8 lanserer Canon de lengste telene for speilløse kameraer til nå.
Det er en stund siden sist Canon lanserte en 1200mm. Det var tilbake i 1993, med EF 1200mm f/5.6L – et monster av et objektiv med tilsvarende høy pris. Det ble laget i 20 eksemplarer.

RF 1200mm f/8L IS USM
I dag har Canon lansert en ny versjon, med RF-fatning, og de har valgt å moderere seg litt ved å lage den med blender f/8 i stedet for f/5.6. Sammen med litt ny teknologi, har det gjort at de kan spare 13kg på vekta, og ganske mange hundre tusen kroner på prisen.

Faktisk er den nye RF 1200mm f/8L IS USM et overraskende «normalt» objektiv, hvis man kan si det som slike brennvidder. Det er konstruert som de andre lange telene fra Canon. Med en vekt på 3340g er den bare marginalt tyngre enn RF 800mm f/5.6, som vi kommer tilbake til lenger ned, og mer enn ett kilo lettere enn EF 800mm f/5.6L. Det gjør objektivet langt mer håndterbart enn man skulle tro på en så svær kanon.

Minste fokusavstand er redusert til 4,3m, som gir en forstørrelse på 0,29x. Det er kanskje ikke så ofte man trenger den korte avstanden, men med så lang brennvidde, vil man fort kunne oppleve at atmosfæriske forstyrrelser ødelegge for skarpheten på lange fokusavstander, så best resultat får du nok hvis du bruker objektivet til å få større forstørrelser enn på kortere brennvidder, heller enn ved å fotografere ting som er enda lengre unna.

Bildestabilisatoren skal kunne kompensere for inntil 4 trinn. Det er mindre enn vi har sett på kortere objektiver, og skyldes helt sikkert at det er vanskeligere å lage effektive stabilisatorer jo lengre brennvidden er. Alle bevegelser blir forstørret mer, og må kompenseres mer.

Så kan man spørre hvorfor man ikke heller kan kjøpe en RF 600mm f/4L og en 2x telekonverter. Det er to grunner til det. Det ene er at en 2x telekonverter reduserer bildekvaliteten noe, så det blir ikke like bra. Det andre er at også RF 1200mm f/8L kan ta telekonverter, så du kan få 1680mm f/11 med 1.4x telekonverter eller 2400mm f/16 med 2x. Med en slik på kan du også blende ned til f/91. Jeg ser for meg interessante motiver man kan fange med 2400mm f/91. Men man må kanskje kompensere for kontinentaldrift hvis man skal bruke det på lange fokusavstander.

Objektivet får en veiledende pris på nesten en million kroner mindre enn forgjengeren. Da lander den på 259 999.


RF 800mm f/5.6L IS USM
Dette objektivet er litt mer kjent område, og det likner en del på EF 800mm f/5.6L IS USM. Legger man dem ved siden av hverandre, vil man likevel se at det nye objektivet er vesentlig mindre enn det gamle, og 1350g lettere. Med en vekt på 3140g er det lettere å ta med, lettere å manøvrere, og det kan til og med håndholdes i perioder, uten store utgifter til treningssenter eller kiropraktor.

Minste fokusavstand er redusert til 2,6m (ned fra 6m), noe som gir en forstørrelse på 0,34x. Med en 2x telekonverter blir forstørrelsen økt til 0,71. Da har du i praksis en 1600mm makro – fint til å isolere motivet eller for å fotografere ting som ikke liker å bli fotografert. Ikke så fint hvis du vil ha det inn i et miljø.

Bildestabilisatoren skal kompensere for inntil 4 trinn, eller 4,5 trinn på et kamera med stabilisator i huset.

Prisen er anslått til 220 999.

Mye felles
Begge objektivene er naturligvis hvite. De er solid bygd og værtettet og har det ypperste av teknologi innen optikk, og generelt det beste Canon kan klare å tyne ut av utviklingsavdelingen sin, og det er vanligvis ganske bra saker – derav prisen.

Du kan bruke 52mm drop-in-filtre og den optiske konstruksjonen er med 26 elementer i 18 grupper og med 9 blenderlameller.

Levering starter i 19. mai for begge modeller.

__________________________________
Her finner du RF 800mm f/5.6L IS USM i nettbutikken
Og her finner du RF 1200mm f/8L IS USM

Ps. Hvis du lurer på hvorfor det er så få bilder, og det er av lav kvalitet, kan vi informere om at Canon denne gangen har valgt å ikke sende ut bilder før lansering. Faktisk tok det 6 timer fra lansering til vi fikk bilder. Det anser vi som slett behandling av oss som prøver å jobbe med å gi dere nyheter og informasjon, og har derfor valgt beholde det ene bildet vi fant, som var lekket på forhånd.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu