Ganske kompakt, ganske lyssterk og ganske vid

Sigma lanserer 20mm f/2 DG DN C for L- og E-fatning. Vi har tatt en liten kikk.
Sigma har gått fra å lansere nesten bare store objektiver til å lansere nesten bare små objektiver. Det er en naturlig utvikling i en verden der de fleste brukere ønsker mindre og lettere utstyr.

Sigma 20mm f/2 DG DN er ikke noe unntak i så måte. Det er en god del mindre enn Sony 20mm f/1.8, og passet veldig godt på Sony A7C, som vi prøvde det på.

Byggekvalitet
Objektivet er i Contemporary-serien til Sigma. Det var opprinnelig «billigserien», men har skiftet litt fokus, og er nå mer «kompaktserien». Contemporary-objektivene har i utgangspunktet tilsvarende byggekvalitet og optisk kvalitet som Art-serien, men mangler værtetting. Vekten på objektivet er 370g, og de er 7cm i diameter og 7,2 eller 7,4cm langt, avhengig av om det er med L-fatning eller E-fatning.

20mm f/2 DG DN C er bygd i metall hele veien gjennom. Til og med solblender og objektivdeksel er i metall. Objektivdekselet er et stilig, helt rent deksel som festes magnetisk til objektivet. Det er uten logo, og andre forstyrrende elementer, og ser ordentlig lekkert ut. Dessverre er det litt vanskelig å ta av når solblenderen er på, men husker du å ta det av før du setter på solblenderen er det ikke noe problem, og det følger også med et tradisjonelt objektivdeksel i plast, med Sigma-logo, hvis du foretrekker det.

Objektivet er utstyrt med blenderring og fokusring samt bryter for å velge auto- eller manuellfokus. Blenderringen har klikk for hver tredels blendertrinn, med en meget fin lyd og følelse. Sammen med alt metallet, gir det inntrykk av et objektiv i meget høy kvalitet.

Sigma startet trenden med å lage tredjepartsoptikk som overgikk originaloptikken. Etter det har originalprodusentene kommet etter, og dette er vanskeligere å gjøre i dag. I stedet fokuserer de på å lage objektiver som gir en svært høy kvalitetsfølelse, og det har de absolutt lykkes med på dette objetkivet.


Optisk kvalitet
Vi har ikke hatt tid til å gjøre noen omfattende test av objektivet, så følgende informasjon gir med forbehold om at det kan være feil der.
Vårt førsteinntrykk er at objektivet yter meget bra. Det er meget skarpt i senter allerede på største blender, og veldig bra i hjørnene fra f/2.8. På f/4, er det nesten helt skarpt, helt ut i ytterste hjørner. Det vignetterer en del på de største blenderne, men fra f/4 er dette omtrent borte. I motlys er det lite problemer å se, og fargefeilbrytninger er omtrent fraværende, selv med sola rett inn i bildet.

Vi tok noen sammenlikningsbilder med Sony 20mm f/1.8, men har ikke gjort det grundig nok til å kunne trekke en klonklusjon. Det vi kan se er at det ikke er store forskjeller verken den ene eller andre veien, så valg mellom disse to objektivene antakelig bør basere seg på andre vurderinger enn bildekvalitet. (Les artikkelen om original- eller tredjepartsoptikk)

Videobruk
Objektivet viser noe breathing (bildevinkel endrer seg når du endrer fokus). Det er nok ikke et stort problem, men noe du bør ha i bakhodet hvis du filmer med det. At blenderringen har tydelige klikk, kan også være en utfordring på video. På Sonys variant kan du velge dette, og det er en fordel ved filming. Men klikkene er mye tydeligere og gir en mye høyere kvalitetsfølelse enn på Sony-objektivet, så hvis du ikke filmer, er Sigma-objektivet å foretrekke på dette området.

Teknisk
Konstruksjonen består av 13 linseelementer i 11 grupper. Det har 9 blenderlameller og har minste fokusavstand på 22cm. Filterstørrelsen er 62mm

Anbefalt utsalgspris er 8000 kroner og salgsstart er 25. februar. Prisen er overraskende høy sammenliknet med Sigma 20mm f/1.4 Art, som både skal være toppserien og en blender lysere. Men vi vil påstå at byggekvalteten er høyere på dette objektivet, bildekvaliteten bør ikke være noe lavere, og du får et langt mer kompakt objektiv som kan være med alltid.

__________________________________________________
Her finner du varianten med L-fatning i nettbutikken.
Og vil du heller ha den med FE-fatning, er den her.




 -
 -
1/400s f/2.0
 -
1/5000s f/2.0
 -
1/800s f/2.0

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu