50 år med Hollywood-portretter

Gerg Gorman (71) gir ut en retrospektiv fotobok, spekket med bilder fra et langt liv som kjendisfotograf i Hollywood.
Bokomtale
Fotograf Greg Gorman: «It’s Not About Me».
Tekst: Greg Gorman, sir Elton John, m. fl.
Format: 24,5 x 31,4 cm, 416 pp, 100 fargebilder og 242 s/h-bilder, hardcover, 2,5 kg.
Tekst: Engelsk.
Forlag: teNeues
Skaffes fra: Forlaget eller f. eks. Amazon
Pris ca. 80 Euro.

71 år gamle Greg Gorman (1949 -) er en fotografisk legende. Han tilhører en liten gruppe Hollywood-fotografer som har fotografert kjendiser av alle kategorier gjennom en hel mannsalder. Nå har han satt sammen en solid retrospektiv bok. Den er planlagt utgitt i juli 2020.

Listen over kjendiser som har latt seg portrettere er enorm, og mesteparten av de vel 400 sidene består av portretter, både i sorthvitt og i farger. Det er trolig enklere å spørre hvem Gorman ikke har tatt bilder av i sitt univers. Neste spørsmål er hvordan i himmelens navn det går an å jobbe et helt liv uten å trø i samme spor. Jovisst ser vi likhetstegn i for eksempel lyssetting, men motivmessig er variasjonsbredden kolossal, og boka kan i så måte også fungere som ei lærebok i portrettfotografering for oss vanlig dødelige.

Boka heter «It’s Not About Me». Den er enkel å beskrive. Etter en dedikasjon, et forord og en introduksjon på noen få sider, stuper vi rett inn i hovedinnholdet: Portretter, kjendisbilder i helfigur, kontaktkopier - fra side 16 til side 389 – som en fotografisk supermaraton. Flere av bildene har aldri vært publisert tidligere. Til sist et etterord og så noen sider med et fint tilbakeblikk på et langt fotoliv, skrevet av Mesteren Selv før en epilog, etterfulgt av takksigelser og oversikt over hvem som er på de mange bildene. Her finner vi bl.a. David Bowie, Andy Warhol, Grace Jones, Dustin Hoffman, Johnny Depp, Al Pacino, osv, osv.

På side tohundreognitti-ett-eller-annet tok jeg meg i å lure på når i all verden dette tok slutt. Min utålmodighet! Dette er ei bok du skal bruke lang tid på.

Greg Gorman snublet inn i fotoyrket, og fant ganske snart ut at han bare ønsket å ta bilder av «noe» som kunne snakke tilbake til ham. Og det lykkes han med: En kunstner som også kunne fotohåndverket, og resultatet ble talløse cover til magasiner, plateinnspillinger, artikler, osv. Gjennom 50 år. Nå kan du kjøpe alt dette, men direkte billig er det jo ikke, og noe annet var ikke å vente for 2,5 kilo bok i stort format.

Fotografens hjemmeside: http://www.gormanphotography.com/
 - David Bowie, Los Angeles 1987, Copyright Greg Gorman
David Bowie, Los Angeles 1987, Copyright Greg Gorman
 - Andy Warhol, Los Angeles 1986. Copyright Greg Gorman
Andy Warhol, Los Angeles 1986. Copyright Greg Gorman
 - Leonardo Di Caprio, Hollywood 1994. Copyright Greg Gorman
Leonardo Di Caprio, Hollywood 1994. Copyright Greg Gorman

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu