Trender og spådommer for 2020

Fotomarkedet faller fortsatt og teknologien går framover. Dette tror vi vil skje i det nye året.
Vi tar en kikk i krystallkulen, men den er kjøpt på postordre fra utlandet og er av plast, så vi kan ikke garantere at det den viser vil slå til.

Markedet
Markedet vil antakelig fortsette å falle. Ikke like fort som før, men det har ikke stabilisert seg ennå. Det er to grunner til dette. Det ene er at mobiltelefonene fortsatt tar andeler fra fotobransjen, og det andre er at alle kameraer nå er så gode at man trenger ikke bytte ut like ofte som før. Det som trekker markedet opp er overgangen til speilløst, som gjør at mange flere enn før skifter kamerasystem.

Vi ser at hobbyfotografene i liten grad kjøper kameraer. De klarer seg med telefonen. Entusiastene derimot kjøper kanskje mer enn de gjorde tidligere.

Bransjen
Det er mange i bransjen som blør. Det er vanskelig for produsentene, distributørene og forhandlerne å tjene penger, og man må ha en relativt stor omsetning for å klare seg, hvis man ikke skal drive mer eller mindre alene, uten store kostnader.

For produsentene er jo det umulig, og de har investert tungt i både forskning, utvikling og produksjonsanlegg. Vi vil kanskje se en eller to merker forsvinne fra fotomarkedet i det kommende året. Skal jeg gjette, ville jeg sagt at det blir Pentax. De har gjort lite i det siste, er ikke på det speilløse markedet, og har ikke løftet en finger for å få nye brukere. De har kun henvendt seg til eksisterende brukere. Det kan umulig være butikk i å fortsette. De eies av Ricoh som har begått noen fine varianter av Ricoh GR, men det er det viktigste de har bidratt med på fotofronten de siste årene.

Det har vært spekulert i om Olympus skulle legge inn årene også. De tjener heller ikke penger på foto-delen av bedriften. Men de henter en del synergier til utvikling av medisinsk utstyr, så de tallene man kan lese ut av regnskapene deres sier egentlig ikke alt om hva de har igjen for foto-satsningen sin. Jeg tror derfor at Olympus kommer til å leve videre i 2020.01.02

I flere år har det gått rykter for framtiden for Nikon, men de har vist en imponerende evne til å klare seg, selv om de ikke har på langt nær så mange andre bein å stå på som de fleste andre kameraprodusentene har.

Objektiver
Men det mest spennende for mange er kanskje hva som skjer på utstyrsfronten. Vi har fått en bevegelse mot høyere bildekvalitet. Det gjelder både for optikk og kamerahus.

Hvis vi ser de siste sju årene, har mange objektiver blitt mye dyrere enn de var, og det skyldes ikke bare svak kronekurs. Det skyldes nye versjoner av objektivene, der produsentene har kunnet tilby ny teknologi, som gir vesentlig bedre objektiver, men der prisen ofte blir høyere på grunn av det.
Noe av dette skyldes antakelig tredjepartsprodusenter som plutselig begynte å lage objektiver som ofte var originalprodusentenes versjoner optisk overlegne. Da måtte Canon og Nikon skjerpe seg, og det har de absolutt gjort, men det har også presset opp prisen.
Med et mindre marked skal også utviklingskostnader dekkes inn av et mindre antall enheter, og det presser også prisen opp.

Vi har i den senere tid sett mange eksempler på ganske spesielle objektiver, både fra kameraprodusentene og tredjepartsprodusenter.
Se artikkelen vår om de rareste objektivene i 2019.
Det er et tegn på at de vanlige typene objektiver er godt dekket, og at det derfor har blitt mer interessant å lage nisjeprodukter. Dette vil vi se mer av i året som kommer, til glede for alle med litt spesielle behov

Systemkameraer
Tendensen er ikke like klar på verdensbasis, men her i landet er det svært tydelig at folk vil ha speilløse kameraer. Men det er ingen veldig klar tendens når det gjelder for eksempel brikkestørrelse. Selv om det har vært et kraftig økt salg av speilløse fullformatkameraer etter at både Canon, Nikon og Panasonic kom inn på det markedet, har salget stort sett vært tatt fra speilrefleks, ikke så mye fra mindre (eller større) speilløse kameraer.

Det nå et stort utvalg av speilløse kameraer med ulike brikkestørrelser, fra MicroFourtThirds og helt opp til mellomformat, det er kameraer for amatører og profesjonelle. Det finnes objektiver fra ca tusenlappen og opp til over 100 000 kroner. Et viktig element er at tredjepartsprodusenter som Tamron og Sigma også bar begynt å satse på speilløst.

Det heter at det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden, men da kommer det bare an på hvor spesifikk man skal være. Vi kan si med sikkerhet at det kommer nye modeller fra alle de store kameraprodusentene, og Canon og Nikon har allerede offentliggjort at de kommer med nye profesjonelle speilreflekskameraer i god tid til OL i sommer.

Canon har gitt tydelige signaler om at de skal bli mer dristige hva gjelder spesifikasjoner, og det gleder vi oss til. Selv om kameraene deres er virkelig gode arbeidshester, har vi savnet «wow»-faktoren en del år nå.

Vi forventer også mer avanserte speilløse fullformatsmodeller fra både Canon og Nikon, og kanskje får vi også noen lange faste teler til disse. Det vil i så fall signalisere at produsentene mener at det er tid for sport- og naturfotografene å gå over til speilløst. Om det skjer i år vites ikke, men det vil i stor grad bety spikeren i kista for speilrefleks, den dagen det skjer, tror vi.

Fra andre produsenter vil det komme oppgraderinger av eksisterende portefølje, men vi venter ikke de helt store revolusjonene på noe område. De beste spesifikasjonene vi ser i dag vil komme i rimeligere modeller og ting vil bli raskere og bedre.

Mye tyder på at megapikselkrigen ikke er over ennå. Canon hadde lenge kameraet med høyest pikseltall blant fullformatkameraene, og det har gått rykter om en ny brikke derfra, med enda flere piksler enn Sony A7R IV, som i dag "leder".

Video
Her har det skjedd mye den senere tid med større fargedybde og høyere bitrate. Vi har sett de første kameraene for vanlige dødelige, som tar opp video i 6K. I løpet av 2020 forventer vi å se 8K i prisklassen under 50 000 kroner. Det vil kreve god kjøling og enorm prosessorkraft, men TV-ene er allerede på plass, og det gir særlig Sony og Panasonic, som har både TV-er og videokameraer en motivasjon til å få slike kameraer ut på markedet.

Utenom det vil den største revolusjonen vi kan håpe på kanskje være hvis Sony lager mindre versjoner av bildebrikken som nå finnes i Fujifilm GFX100. Dette er en CMOS-brikke som kan ta opp i ekte 16-bits farger, og gir en helt annen informasjonsmengde som igjen gjør at du kan hente enormt mye ut av bildene dine. Hvis denne mellomformatbrikken på 100 megapiksler kommer i fullformatversjon og kanskje til og med APS-C-format med lavere pikseltall, vil vi se den største økningen i bildekvalitet for vanlige kameraer på veldig lang tid.

Jeg skulle gjerne kommet med veldig konkrete spådommer om kommende modeller, men det blir så pinlig når det viser seg at de var helt på jordet. Derfor står jeg heller over, og sier at den som lever får se. Følg med og bli overrasket. Vi tror det er mye gøy på gang i år.

8. januar kommer årets første podkast, og innen da håper jeg å få en bedre krystallkule, og vil komme med med mer konkret informasjon om hva vi vet, hva vi håper på og hva vi ønsker oss.

Les mer om podkasten vår her.

 -
Legg merke til hvordan salget har sunket de senere år, men at det i all hovedsak er kompaktkamerasalget det har gått utover. De fotointeresserte kjøper fortsatt utstyr.
 -
Vi tror vi må ta farvel med minst ett kameramerke neste år. Hvem blir det?
 -
Markedet for speilløse kameraer vokser, mens kompaktkamerasalget begrenser seg til avanserte entusiastmodeller og nisjeprodukter.
 -
Det har kommet mange utrolig gode objektiver på markedet de senere årene, og det vil fortsette. Her representert ved Leica Summilux 90mm f/1.5 ASPH. til 135 000 kroner.
 -
Hør på årets første episode av Fotopodden 8. januar for å få vite mer.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu