Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

"Tilbakeblikk" . Salgsutstilling Follo museum 15/8 - 3/11 2019

Utstillingsåpning torsdag 15.august kl. 18 00.
Utstillingen er viet fotograf Rune Eraker fra Nesodden.
Rune Eraker f.1961) har i 30 år arbeidet som uavhengig dokumentar- og kunstfotograf. Han har bak seg en rekke separatutstillinger (bl.a. Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK) 2014, Nasjonalmuseet for Fotografi i Portugal, CPF, 2019, Stenersenmuseet 2001, Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009 og Sørlandets Kunstmuseum 2010) og har publiseringer i inn og utland. Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.” Øyeblikk av Lys”, Aschehoug forlag 2001,” Lukten av savn”, Wigestrand forlag 2005, og ”Drømmen om Europa”, Forlaget Press 2009 og ”Det Blinde Øye” 2013 og «Fortell verden om oss» Forlaget Press 2018). Han er bl.a. innkjøpt av Norsk Fotografisk Museum og Trondheim Kunstmuseum. Han er redaktør i Norwegian Journal of Photography (NJP) og var kurator i European Photo Exhibition Award (EPEA) 2011-17. Han er medlem av Forbundet Frie Fotografer.

Om utstillingen sier Rune Eraker:
Utstillingen «Tilbakeblikk» er nettopp det: et forsøk på å sette sammen noen fotografier som for meg har blitt stående. Stående på den måten at de har overlevd mitt eget kritiske blikk etter å ha vært konfrontert med dem over lang tid, noen ganger gjennom årtier. I denne utstillingen har jeg sett tilbake og valgt fotografiet som har blitt stående i mitt eget sinn, uten tanke på det politiske, som oftest er motivasjonen min for arbeidet mitt. Men også motiver jeg har oversett og nå valgt å hente opp på nytt.
Bildene er ofte hentet fra en virkelighet som ikke alltid er så vakker – jeg har reist mye i verdens urettferdighet, uroligheter, nød og krig. Men jeg har samtidig vært på utkikk etter dagliglivet oppi det hele. Det allmennmenneskelige og gjenkjennelige. Det som utvisker forskjellene på oss og dem.

Tanker bak mitt arbeid:
Da jeg i 2001 fikk stille ut på Stenersenmuseet, sluttet jeg bevisst med å ta fotografiske oppdrag og viet tiden til å utvikle større kunstneriske prosjekt. I arbeidet med utstillingen opplevde jeg en bevisstgjøring i mitt forhold til det å se; se hvilke motiver som har det i seg at de blir stående. Som har den nerven som holder iakttakeren i ånde.
Jeg arbeider med "et avgjørende øyeblikk"; når komposisjonen og lyset forsterker øyeblikket i menneskers liv. Når bruken av lys og skygge skaper den nerven som gjør bildet til noe mer. Når bruken av vidvinkel, tett på, gir en følelse av tilstedeværelse for iakttakeren. Jeg iscenesetter aldri et fotografi. Dette gjør det vanskeligere å skape det motivet jeg er på jakt etter, samtidig som det nettopp gir mulighet for den nerven ikke alltid et iscenesatt fotografi kan oppnå.

Jeg har tatt et valg ved å avstå fra mulighetene til å beskjære bildet i mørkerommet i etterkant. En slik tilnærming til fotografiet mener jeg er med på å skape en kunstnerisk spenning som fremtvinger en nærmest intuitiv forlengelse av ens egen kreative kraft, og som gjør at lys, komposisjon og øyeblikk smelter sammen og forsterker hverandre. Det krever også evnen til å plukke ut bildet som skiller seg ut, men som samtidig går inn i mitt kunstneriske prosjekt og videreutvikler det.
Jeg har bevisst valgt å holde på det analoge, det mekaniske og det håndverksmessige og skapt meg et rom for ettertanke og kreativitet. Ved utelukkende å holde meg innenfor sv/hv-fotografiet, har jeg videreutviklet evnen til å se og skape gjennom gråtoner, lys og skygge.
Utstillingen er bygget opp rundt fotografier som spenner over nesten tre tiår.

Rune Eraker - Sudan
Sudan
Rune Eraker
Rune Eraker - Stranda
Stranda
Rune Eraker

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu