To Canon-favoritter blir nye

Både 70-200mm f/2.8 IS og 70-200mm f/4 IS kommer i nye versjoner.
De siste årene har Canon lansert en del objektiver som tilbyr teknologi, muligheter eller resultater vi ikke har sett før. Det gjør det litt spennende å følge med på hva som kommer fra den kanten.

Også denne gangen tilbyr de ny teknologi, selv om det kanskje ikke er voldsomt banebrytende.

Det er to objektiver som oppgraderes – 70-200mm med bildestabilisator. Både f/2.8-varianten og den med f/4. Sistnevnte får definitivt den største oppgraderingen og framstår på mange måter som et helt nytt objektiv.

Canon 70-200mm f/4L IS USM II
Canon har oppgradert den optiske konstruksjonen for bedre ytelse og nærgrense. Det kan nå fokusere ned til 1m (tidligere 1,2).

En oppgradert intern prosessor gir raskere autofokus og bedre bildestabilisator. Stabilisatoren er nå oppgitt til å gi 5 trinn lengre lukkertider. Den er også mer stillegående enn før. Det har også kommet en tredje stabiliseringsmodus som bare virker når du trykker ned utløseren. Søkerbildet er med andre ord ikke stabilisert. Det kan være en fordel ved motiver i rask bevegelse.

Utvendig er designen litt oppgradert, filterfatningen er økt fra 67-72mm og den har dermed også fått ny solblender (som følger med).

Dette er med andre ord en betydelig oppgradering, og er nok gjort for å holde tritt med økt oppløsning i kameraene og høyere krav generelt. f/4-variantene av objektivene har blitt mer populære nå som kameraene er så lysfølsomme. Det betyr at dersom du ikke trenger den ekstra dybdeskarphetskontrollen du får med f/2.8, kan du kanskje klare deg med et mindre, lettere og rimeligere objektiv.

Stativfeste følger ikke med som standard, men kan kjøpes i tillegg.

Canon 70-200 f/2.8L IS USM III
Oppgraderingene på denne modellen er langt mindre enn på f/4-varianten. Det skyldes blant annet at dette i utgangspunktet var et mer morderne design, og noe av det beste man kunne få i denne klassen.

Endringene dreier seg stort sett om oppgradert coating for å redusere ghosting og flares og optimalisere lysgjennomstrømningen. Canon har blant annet brukt en helt ny coating de kaller Air Sphere coating (ASC), som skal hjelpe til med disse faktorene. Det er interessant å se hva bare et belegg utenpå et glasselement kan gjøre for bildekvaliteten, og den senere tiden har vi sett at det er ganske mye.

Skarpe observatører vil se at effekten av bildestabilisatoren er oppgitt til 3,5 trinn, mens den var oppgitt til 4 i forgjengeren. Canon kan forsikre oss om at den ikke har blitt dårligere, men målemetoden har blitt standardisert, og etter den nye standarden er det 3,5 trinn. Det er med andre ord bedre bildestabilisator på den rimeligere f/4-modellen. Det er kanskje litt pussig at Canon ikke har oppgradert stabilisatoren i toppmodellen, men det skyldes nok at de da kan beholde konstruksjonen mer som den var, med alle de optiske egenskapene som objektivet er kjent for (if it works, don’t fix it).

Vi regner ikke med at mange eiere av forrige modell vil oppgradere til den nye modellen, men hvis du ikke har en 70-200 allerede, og ønsker deg et slikt objektiv, er kanskje dette det ypperste du får.

70-200mm f/4 skal komme allerede i slutten av juni, mens du må vente til august før f/2.8-versjonen kommer i salg. Prisene blir omtrent som for de eksisterende modellene.

Her ser du en video der Canon omtaler nyhetene i mer detalj.




Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu