Oslo får endelig sitt eget Fotografihus

En mangeårig drøm for fotointeresserte går i oppfyllelse. Oslo får sitt eget senter for fotokunst på Oslos kanskje beste tomt i Bjørvika.
Prosjektgruppa, Fotografihuset AS, som har jobbet i mange år allerede med å prøve å drømmen til å gå i oppfyllelse har nådd en milepæl, og kunne derfor i dag holde pressekonferanse der de presenterte det kommende fotografihuset i Oslo.

Allerede i februar 2015 vedtok et enstemmig kommunestyre å støtte prosjektet, men veien fram var likevel lang. Finansiering måtte på plass, og tomt måtte skaffes. HAV Eiendom som står for mye av utbyggingen i Bjørvika ønsket seg en kulturaktør som kan trekke folk til området, og likte ideen om Fotografihuset. De har derfor tilbudt sin kanskje beste tomt til prosjektet, nemlig ‘Sukkerbiten’, ytterst på pynten utenfor det kommende Munch-museet.

Morten Krogvold uttrykker entusiastisk: Å ha operaen som nabo er ikke så verst. Å ha Munch-museet som nabo er ikke så verst. Å ha Deichmann som nabo!! All den kunnskapen! Nesten så man må klype seg i armen. Det er jo Norges beste tomt. Kult å sitte der ute med en gin tonic.

-Skal bli et samlingspunkt og en verdensarena
Fotografihuset har som hensikt å etablere et hus som skal vise frem bredden, dybden og mangfoldet ved foto som visuellt utrykk og kunst. Fotografiet er det raskest voksende kulturuttrykket i verden. Der hvor man før kommuniserte i skrift har nå bilder blitt den viktigste måten å kommunisere på. Fotografihuset skal derfor bli et samlingspunkt hvor man forener bredden av foto som uttrykk: som kunstform, som politisk uttrykk og som uttrykk for populærkulturell kommunikasjon. Sveriges Fotografiska Museum i Stockholm, som hvert år har over 500.000 betalende besøkende, har vært en inspirasjonskilde. Fotografiska er i vesentlig grad finanisert av private midler. Inspirert av denne suksessen ønsker Fotografihuset å være opp mot 70 prosent egenfinansiert, men samfunnsoppdraget til Fotografihuset er bredere og noe offentlig finansering er en forutsetning for å lykkes.

-Med tanke på at Oslo de siste årene har blitt en kulturell hub og en ledestjerne innenfor nye kulturelle og byutviklingsprosjekter, vil Fotografihuset føye seg inn i rekken av vesentlige kulturelle arenaer som vi ser er under bygging og planlegging i Norge. Ambisjonen til Fotografihuset er å skape en verdensarena for fotografi i Oslo, sier styreleder i Fotografihuset AS, Erling Johansen.

Kommersiell kulturinstitusjon

Selv om Fotografihuset blir en kulturinstitusjon er de avhengig av en stor grad av egenfinansiering, og vil derfor bruke en del kommersielle grep for å få inn nødvendige midler. Det vil bli hyppige arrangementer, naturligvis, men de vil også satse på å leie ut lokaler, studio, mørkerom og annet. Billettinntekter vil bli viktige, og Fotografiska museet i Stockholm blir inspirasjon for å få til dette.
Vi spør noen av de oppmøtte fotografene om hva dette vil bety for fotografer, og selv om de alle er entusiastiske for prosjektet, er de ikke sikre på om det betyr så mye for fotografene. Det er mye viktigere for publikum, og dermed for den generelle fotointeressen er tilbakemeldingen vi får fra de fleste. Dette blir også bekreftet av Erling Johansen.

Fotografi – en helt spesiell kunstform
Fotografi har kjempet en lang kamp for å bli anerkjent som kunst, en kamp som nå langt på vei er vunnet. Men det er en svært spesiell kunstform, fordi de aller fleste mennesker i landet selv tar bilder. Det betyr at alle har et personlig forhold til det. Det samme kan man ikke si om noen andre kunstformer. Fotografi har derfor en langt større allmenn appell.

-Fotografi gir felles referansepunkt og kan endre opinionen og historien, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet, som stolt fortalte om kommunens støtte til prosjektet.

Når blir dette virkelighet?
Det vil bli utlyst en arkitektkonkurranse og huset skal bygges, så det er klart at det tar litt tid før det kan åpne. Under pressekonferansen var det ingen som nevnte noe om tid for åpningen. Men på direkte spørsmål om når kongen kommer for å klippe snora, svarer prosjektleder i Fotografihuset AS, Anne Lise Flavik, uten å nøle, «26. juni 2022 kl 18» og korrigerer det straks til «18.04». Hun presiserer etterpå at dette er uoffisielt tidspunkt for mye kan skje underveis, men det er det tidspunktet de jobber etter.

Vi må med andre ord smøre oss med tålmodighet i fire år til, men det er nå klart at det blir nok en grunn til at Bjørvika blir et utrolig spennende sted når det en dag er mer enn enorm byggeplass. (selv om det allerede i dag er mange grunner til å ta seg en tur dit).
 -
Ytterst på pynten, bak Lambda (Munch-museet) kommer det nye Fotografihuset
Foto: CF Wesenberg -
Foto: CF Wesenberg
Kjell Kalland (tv.) i HAV Eiendom og Erling Johansen i Fotografihuset AS
 -
Med utsikt over fjorden, og noen av Norges mest kjente kulturinstitusjoner som naboer, har Fotografihuset fått kanskje den beste tomta de kunne drømt om.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind H.
Ja, faktisk, når jeg er i Bjørvika passer jeg på å ha på en bredbremmet hatt, slik at jeg kun ser ned i asfalten. Dette for å beskytte mitt sårbare sinn mot modernismens kaoskrefter: http://www.arkitekturupproret.se/2017/03/12/principer-for-harmoni/
8.5.2018
Erik F.
Hei Øyvind.
Ikke føl deg utestengt. Hvis du ikke liker arkitekturen, kan den likevel være interessant å studere. Det er en trend i tiden å bygge på den måten, og den trenden i seg selv må vel være interessant, enten man liker den eller ikke.

Eller sett på skylappene, se ned i gata og kom deg til fotografihuset (når det åpner) og Munch-museet. Når du er innenfor dørene blir det andre ting å være opptatt av.
8.5.2018
Øyvind H.
Jeg er med i arkitekturupproret, og anser Bjørvika for å være en modernistisk ørken. Ikke for det, vi ser ut til å få vår egen miniversjon på Huntonstranda på Gjøvik. Uansett synd at man avstenger meg fra å gå på Fotografihuset, på samme vis som jeg har blitt avstengt fra Munchs kunst ved Lambda.
7.5.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu