Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Naiv drøm med harde kontraster

Susanne Hætta er kunstneren når Dáiddadállu-Kautokeino kunstnerkollektiv åpner for sin fjerde påskeutstilling. "Neverending Days" er kunstfotografens kjærlighetserklæring til Finnmark og en natur som uvergelig er i endring.
Dáiddadállu huser i dag 17 samiske kunstnermedlemmer. Ett av de nye kreative tilskuddene i kollektivet er kunstner, fotograf og forfatter Susanne Hætta. Dáiddadállu vier påskeutstillingen til Hætta for å gi Kautokeino-samfunnet og tilreisende muligheten til å bli bedre kjent med Hættas kunst og kunstnerskap.

Naiv drøm i hard virkelighet
Susanne Hætta lager fotobasert kunst og stiller ut prosjektet «Neverending Days – Nohkatmeahttut Beaivvit» på Dáiddadállu i påskeuka 26.-31. mars. Fotografiene er printet på aluminium. Bildene er en kommentar til global oppvarming og klimaendringer, med bilder som viser den samme naturen våre forfedre har bebodd i flere tusen år. De er en kjærlighetserklæring til en naiv drøm om den evige naturen og dager som aldri tar slutt. Likevel har bildene en røff fremtoning med harde svarthvite kontraster, inspirert av helleristningene våre forfedre lagde.

Tilbake til sine røtter
Susanne Hætta er fra Alta, med røtter i Kautokeino og Vesterålen, nå bosatt i Vadsø. Tidligere har hun stilt ut "Blood Conversations", et fotoprosjekt der blod er komponenter som skaper refleksjoner rundt temaer som identitet, smerte og fruktbarhet. Disse har blitt vist i både Oslo, Berlevåg, Vadsø og Jokkmokk. Hætta har også gitt ut flere bøker, blant annet en fotobok om Mari Boine.

Om Dáiddadállu
Dáiddadállu er et unikt samisk kunstnerkollektiv, etablert av kunstner/forfatter Máret Ánne Sara og koreograf/filmskaper Elle Sofe Henriksen. Dáiddadállu var et resultat av ønsket om å danne et sterkt og levende kunstmiljø i bygda og i Sápmi. Kautokeino kommune ga innledende økonomisk støtte til prøveprosjektet, og Dáiddadállu ble en realitet i 2014. Kollektivet huser i dag 17 kunstnermedlemmer, der 11 deler kontorlandskap på det fysiske kollektivet i Kautokeino. De har dermed et bredt og levende kompetansemiljø der kunstnerne innehar spisskompetanse på hvert sitt felt. Til sammen representerer de fag som visuell samtidskunst, foto, film, TV-produksjon, grafisk design, forfatterskap, drama, musikk, koreografi, interiørdesign, skuespill og joik. Alle Dáiddadállu-medlemmene har tilknytning til eller base i Kautokeino, men reiser og jobber med prosjekter i hele verden.

Tidligere påskeutstillinger på Dáiddadállu
I 2015 hadde Dáiddadállu utstilling med lokale ungdommer som interesserer seg og utmerker seg innen maleri, tegning og foto. I 2016 hadde de gjesteutstiller fra Guatemala som speilet sine refleksjoner om sitt kunstneropphold i Kautokeino og Sápmi i arbeidet med det kritikerroste teaterstykket ”Vidas Extremas”. I 2017 presenterte Dáiddadállu den lokale og up-and-coming kunstnerinnen Elle Sara Oskal ved å tilrettelegge for hennes første offentlige utstilling. I år åpner vi dørene for vår egen Susanne Hætta med utstillingen ”Neverending days/nohkatmeahttun beaivvit”.

I tillegg til hovedutstillingen vil også kunst, bøker og produkter av både Hætta og de andre kunstnerne i kollektivet være mulig å se og få kjøpt på Dáiddadállu. Det vil være åpent mandag 26. mars til og med påskelørdag 31. mars kl. 13 til 17 hver dag. Den offisielle åpningen skjærtorsdag 29. mars kl. 13.00 foretas av ordfører i Kautokeino, Johan Vasara. Velkommen!

Dáiddadállu, Ájastealli 3 (bak bedehuset), Kautokeino.

Kontakt:
Susanne Hætta, tlf.: 996 47147. E-post: susannehetta@gmail.com
Máret Ánne Sara, tlf.: 916 19246. E-post: maritanne@gmail.com
Susanne Hætta - Várjjat
Várjjat
Susanne Hætta
Susanne Hætta - The Fish
The Fish
Susanne Hætta
Susanne Hætta - Unity II
Unity II
Susanne Hætta

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu