Workshops for fotografer med ambisjoner

Det er et utall tilbydere av workshoper. Det finnes noe der for enhver lidenskap, kompetansenivå og budsjett. Vi har tatt en prat med NORDphototography som vil pushe deltakerne opp og fram til nye høyder.
NORDphotography er et lite foretak på Inderøy i Trøndelag som har knyttet til seg ganske store navn innen fotografi for å hjelpe deltakerne på workshoper til ikke bare å bli bedre fotografer, men løfte ambisjonsnivået, sikte mot gallerier eller bokutgivelser, hjelpe dem til å skaffe seg et nettverk og virkelig ta fotograferingen til nye høyder. Her er det plass til både profesjonelle og ambisiøse amatører.

NORDphotography er i Oslo denne helgen for å delta som reviewer for Cyan Folio, Norges Første Profesjonelle Portfolio Review, organisert av Cyan Studio, og vi har tatt en prat med grunder av NORDphotography og SAGA Senter for Fotografi, Elisabeth N. Aanes. 'Vi har samarbeidet med Cyan siden vår spede start i 2010 og applauderer virkelig deres initiativ med å skape arenaer for fotografer, hvor man får vist fram sine prosjekter til kjennere i bransjen, som faktisk kan gjøre en forskjell og fremme talentfulle fotografer med gode fotoprosjekter. Som jo er visjonen til det jeg driver med også’, sier Elisabeth.

Aanes ble i 2008 oppfordret av den kjente Amerikanske fotografen Joyce Tenneson til å etablere en virksomhet i Norge som kunne tilby workshoper og foto relaterte aktiviteter. Et krav ble satt og det var at workshopene måtte være av høy kvalitet, med instruktører som hadde potensiale til å løfte frem nye fototalenter, profesjonelle så vel som amatører, som ønsket å videreutvikle seg og skape interessante fotografier og fotoprosjekter. Tenneson, som Aanes har jobbet som assistent for, delte generøst av sitt nettverk, og bidro sterkt til NORDphotography som instruktør i starten av virksomheten. I 2012 ble SAGA Senter for Fotografi etabler på Inderøy i Trøndelag. Senteret, hvor hovedparten av NORDPhotography sine workshoper blir arrangert, fungerer som en kreativ retreat hvor du både sover, spiser, og deltar på workshop under samme tak.

'Man blir veldig godt kjent både med sine med-deltakere og instruktør på våre workshoper. Små klasser, og felles måltider, pluss at man bor sammen, gjør sitt til at nettverk bygges og nye vennskap formes. Vi tiltrekker oss også et internasjonalt publikum så ofte dannes det nettverk over landegrensene. Og har vi workshoper i utlandet, som for eksempel den vi skal ha på Island i ma, så bringer vi med oss litt SAGA-atmosfære ved å leie hus der alle deltakerne bor sammen, og disker opp med frokost og lunsj, da vi har erfart igjen og igjen at komfort og velvære er viktig for at deltakerne skal kunne yte sitt beste, og ha fult utbytte av workshoppen’ sier Aanes.

Av årets 14 workshoper skjer 3 i utlandet. Nye omgivelser kan ofte bidra til å tøye deltakernes kreativitet i nye overraskende retninger. Det skjer noe med oss når vi reiser, og får oppleve og ikke minst se nye kulturer. NORDphotography kom til St. Petersburg første gang i 2012, da sammen med den amerikanske fotografen Deborah Turbeville, som de hadde blitt kjent med på Nordic Light Event, Norges største og viktigste fotofestival, som hvert år arrangeres i Kristiansund. Deborah introduserte Aanes for den Russiske kunsthistorikeren Tatiana Yermolayeva, som hadde vært hennes samarbeidspartner i Russland i 30 år. Nå har Tatiana vært NORDphotography sin samarbeidspartner siden 2012, og er hovedgrunnen til at de får innpass i ulike Russiske miljøer, og kan holde workshoper i St Petersburg. Årets store begivenhet i St Petersburg er deres workshop 'Swan Lake at The Hermitage Theatre’ (http://www.nordphotography.com/workshops/swan-lake-hermit...-theatre), med den Russiske fotografen Mark Olich. Workshopen vil gi deltakerne mulighet til å fotografere den Russiske Statsballetten i sine forberedelser til forestillingen Svanesjøen. Forestillingen vil bli fremført ved det historiske Vinterpalassets teatersal, og deltakerne får være med i kulissene og fotografere back-stage, fra galleriet og fra salen, under selve fremføringen. Dette er en unik mulighet som nok ikke kommer igjen hvert år. Den gode nyheten er at det ennå ikke er for sent å bli med. Det er 3 plasser ledige. Men man må dog handle raskt da innreise til Russland krever visum. Er dette noe for deg - ikke vent med å kontakte Elisabeth på post@nordphotography.com.

'Jeg har en veldig stor lidenskap for fotografi, og føler meg privilegert som kan jobbe i denne bransjen og tilby workshoper med instruktører som jeg vet vil kunne gjøre en forskjell i en fotografs utvikling. En workshop vil ofte gi deltakeren et løft som fotograf, og bidra til at man finner sin stemme og stil, som da ofte fører til at gode fotoprosjekter og fotografier blir skapt. Og det er jo det det hele handler om, sier Aanes.

Det har blitt mange suksesshistorier etter hvert. En av deltakerne fra fjorårets tur til St. Petersburg, Håkon Grønning, ble kåret til Norgesmester i Fotografi 2017 på bakgrunn av bilder som han tok av den Russiske Statsballetten. Det foregår nå en utstilling i St Petersburg med verker fra den Norske fotografen Anita Hamremoen, en utstilling som nok ikke hadde vert mulig uten NORDphotographys Russiske produsent Tatiana Yermolayeva, som Anita fikk kontakt med igjennom å delta på flere workshoper med NORDphotography i St Petersburg. Det finnes også flere eksempler på deltakere som har kommet til SAGA får å lage fotobok, som da senere er blitt fanget opp av forlag, fotografer som har fått gallerirepresentasjon gjennom introduksjoner som NORDphotography har gjort, og med prosjekter som har blitt født på deres workshoper.

Og det er akkurat dette som gjør at Aanes nå også vil utvide tilbudet til å omfatte kunstneropphold på SAGA fra høsten av. 'Vi vil tilrettelegge for at det ferdigstilles flere prosjekter, som kan sendes ut i verden, og kanskje havne på veggen i et galleri, ende opp som fotobok, eller bidra til at fotografen får heder og ære for sitt arbeid, avslutter Aanes.

Joyce Tenneson skal delta på årest Nordic Light Fotofestival i Kristiansund.

NORDphotography.com



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
SAGA Senter for Fotografi på Inderøy i Trøndelag
 -
Våt Plate Collodion av Nora Nystuen - fra Workshop med Jill Enfield på SAGA
 -
William Ropp på workshop på SAGA
Foto: Joyce Tenneson -
Foto: Joyce Tenneson
Foto fra workshop på SAGA
 -
Fotolabben på senteret
Foto: Mark Olich -
Foto: Mark Olich
Fra workshop i balletten i Vinterpalasset i St. Petersburg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu