Bli en bedre actionfotograf

Med vinter og snø er det mange som vil prøve å ta noen actionbilder. Vi har snakket med fotograf Vegard Breie for å lære litt mer om hvordan.
Vegard Breie har mange år bak seg som actionfotograf, og er ikke helt lett å få tak i. Han er mye på fjellet og fotograferer når forholdene er som de er i disse dager.

Vi når ham til slutt på telefonen mens han sitter i bilen på vei ned fra fjellet mens undertegnede sitter på en dårlig linje på et tog som går inn og ut av tunneler (og dekning) hele tiden.

Vi prøver oss først med noen veldig vage spørsmål om han har noen generelle tips. Vegard drar litt på det og svarer at man må vite hva man driver med. -Man må kjenne litt til det man skal fotografere, så man kan forutse hva som kommer. Bare da får man fanget de rette øyeblikkene. Noen ganger må man også sette lys og planlegge aktiviteten sammen med utøveren for å få det som man vil, forteller han.

Posisjon og komposisjon
Hvordan man plasserer seg i forhold til motivet og omgivelsene er helt avgjørende for å få gode actionbilder. – Sett motivet i en setting. Ikke fotografer et hopp med utøveren mot en tom bakgrunn. Det kan se høytsvevende ut, men blir ikke spennende. Får du med landskap, gir du mye bedre inntrykk av høyde og fart. Bildene blir ofte best hvis du får med hoppkanten eller landingsområdet. Da får du et perspektiv i bildet som viser hvor utøveren kommer fra eller skal til, forteller Vegard, og fortsetter -Hvis du legger deg lavt i terrenget vil utøveren se større ut og løypa mindre. Tenk også på at du bør ha noe i forgrunnen. Det kan være så lite som en kvist, men skaper mye dybde. Kombiner det med et mellomområde og en bakgrunn, så bør du ha et godt utgangspunkt.

-Det viktigste for å få et godt bilde, dersom det er arrangert er likevel at du har god kommunikasjon med motivet. Fortell hva du ønsker å oppnå. Lytt til hva utøveren sier. Da vet du hva som kommer og får det du ber om.

Lys
Du må ikke bruke kunstig lys, men det kan ofte være en fordel, ikke minst fordi motivet beveger seg fort, og du må kunne fryse bevegelsen. Breie forteller at lukkertiden du trenger for å fryse motivet kommer an på hastighet og avstand, men noe mindre 1/500s er sjelden å anbefale. Skal du fryse snø som spruter må du ofte ned i 1/1000s. Hvis du derimot bruker blits som eneste lyskilde, vil blitsen kunne gjøre jobben med å fryse motivet for deg, og du blir mindre avhengig av korte lukkertider.

-Lyssett også bakgrunnen, så du ikke får et motiv isolert i svarte omgivelser. Med lys på bakgrunnen får du en helt annen dybde i bildet, og du får en setting, som nevnt over, poengterer Vegard før han kommer med et svært interessant tips. -Ikke rett blitslyset rett mot motivet. Sikt litt over. Du mister en del lys, men unngår å «søle» slys på bakken. Ellers er det lett å få lyse hotspots foran motivet, særlig i snø, kan Breie meddele oss.

-Det er også lurt å sende blitsen inn fra siden. Da får du finere skyggespill enn hvis den kommer rett forfra. Det samme bør du tenke på hvis du bruker sollys – ikke ha sola rett i ryggen når du fotograferer. Det gir flate bilder. Det er i stor grad skyggene som skaper dybden, forteller Vegard.

Kamera
På spørsmål om hva actionfotografering krever av kameraet, svarer Vegard at det er fordel med rask følgefokus og høy skuddtakt. I snø kan også værtetting være en fordel. Men det er sjelden kameraet det står på. Det viktigste er at du kan sette lukkertiden manuelt. Ofte går det an å forhåndsfokusere, for du vet hvor du skal ta bildet. Kjenner du aktiviteten du fotograferer godt, er heller ikke alltid høy skuddtakt så viktig. Du klarer å time det selv, med litt øvelse.

-Hvis aktiviteten er ny for deg, vil det være en fordel om kameraet kan fokusere lynraskt og fange det riktige øyeblikket. Det gjør det også lettere å få bildeserier av en spesielt halsbrekkende manøver.

Med dette siste tipset takker vi Vegard Breie for at han villig stilte opp, i en hektisk periode, med gode tips til alle oss som vil prøve oss som actionfotografer.
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie
Foto: Vegard Breie -
Foto: Vegard Breie

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Lysstyrke er viktig når man skal fryse bevegelser, så det anbefales. Beste brennvidder kommer veldig an på hva du skal fotografere, men en 70-200mm f/2.8 er en god start.
6.2.2019
Ulf Erik A.
Tips til gode objektiv i slike situasjoner? Bør de være lyssterke?
5.2.2019
Jonatan o.
dette er noe jeg skal prøve!
5.2.2018
Øyvind H.
Jeg liker best det langsomme. Langsomt friluftsliv. Langsom mat. Langsom sykling. Langsom fotografering. Langsom lesning etc. Livet kan rett og slett ikke leves langsomt nok!
2.2.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu