En bedre blits og et enklere mobilt studio

Profoto lanserer en blits som likner på en speedlight, men som skal kunne gjøre mye mer, mye enklere, og gjøre det bedre. Dette er Profoto A1
Den svenske produsenten Profoto, leverandør av studioblitser til profesjonelle og ivrige entusiaster, lanserer i dag en liten blits som mest minner om en speedlight (blits du setter rett i blitsskoen på kameraet) av utseende, men som de påstår at ikke er det. Riktignok kan du sette den rett på kameraet, men den er så mye mer.

Vi er så heldige å få leke litt med den, og vårt inntrykk er at dette er både en speedlight for dem som ikke liker blits og en liten on-location blitslampe for dem som vil reise lett. Ikke minst tror vi den kan fungere bra på location som tillegg til andre, større blitser.

Det som skiller studioblitser fra speedlights, bortsett fra lysstyrken er i stor grad følgende:
• Har innstillingslys så du kan se hvordan lyset blir seende ut før du fyrer av blitsen
• Jevnt lys med ensartet styrke og farge over hele flaten
• Kortere oppladingstid
• Sirkulær lyskilde
Alle disse tingene prøver Profoto A1 å putte inn i en blits du setter på kameraet, og så vidt vi har kunnet avgjøre, har de lykkes ganske godt med det.

Enklere
Vi har selv slitt med speedlights noen ganger. Skal man gjøre annet enn TTL med blitsen montert på kameraet kan det fort bli komplisert. Hvordan var den menyen igjen? A1 er laget for folk som ikke vil lese bruksanvisningen. Profoto forteller oss også at de har tenkt å legge ut en rekke videoer for inspirasjon og forklaring hvis noen lurer.

I og med at den har TTL og innebygd radiostyring, kan du lett bruke den av kameraet, enten sammen med en annen A1 på kameraet eller sammen med en Air Remote. Det er ganske grei skuring å bruke disse sammen. En litt fiffig funksjon er at hvis du har to kamerasystemer, Nikon og Canon, og en A1-blits for hvert, så kan de trigges av hverandre, så hvis du bruker Nikon-kameraet i dag, setter du Nikon-varianten på kameraet og Canon-varianten av kameraet, og lar sistnevnte løses ut av den første. Eller sett begge av kameraet og bruk en Air Remote for Nikon. På den måten kan du ha to dedikerte blitser til hvert kamerasystem, selv om du bare har to blitser. Det er med andre ord kun den blitsen som står i blitsskoen på kameraet som må være laget for kameramerket ditt.

Kraftigere
Blitsen i seg selv gir ikke noe kraftigere lys enn en god speedlight (76Ws), men den har likevel noen funksjoner som gjør den mer interessant. Det viktigste er at den har innebygd modeleringslys, så du kan jobbe på en fornuftig måte med å sette lyset riktig. Det er helt umulig med en speedlight. Men nå kan du endelig jobbe med lysforming selv med bare små blitser.

Den har også et oppladbart batteri som kan gi fra seg strøm så fort at den lader opp blitsen fullt i løpet av 1,2 sekunder, slik at du slipper å vente på blitsen mens du jobber. I tillegg har batteriet nok strøm til at du kan jobbe uten å lure på når det går tomt og du må bytte. Med 350 blink på full effekt bør det holde, og gjør det ikke det så er batteriet lett å bytte ut med et nytt du har i lomma.

Fleksibel
I likhet med studioblitser kan du montere en del ekstrautstyr på blitsen. Den har ingen vanlig fatning, så du kan ikke enkelt bruke eksisterende Profoto-tilbehør. Den er i stedet utstyrt med en magnetring rundt lampen, slik at du lett kan sette på og ta av tilbehør du ønsker. Foreløpig er det ikke et enormt utvalg av tilbehør, men det finnes en såkalt softbounce, en stor reflektor som settes rett på blitsen og gir et mykre, indirekte lys. Det finnes også sett med gel-filtre. I tillegg følger det med, når du kjøper blitsen, et bounce card, en spredelinse og en dome som gir et pent lysavfall mot kantene. Hvis A1 blir en suksess, regner vi med at det kommer mer etter hvert.

Det finnes en del tilsvarende til speedlight-blitser, men de er ikke laget for blitsen spesielt, er ofte lite stabile og kan være litt vanskelige å få satt på skikkelig. Profotos løsning åpner også for å bruke flere ulike lysformere samtidig.

Oppsummering
Vår relativt korte erfaring med Profoto A1 peker mot en solid bygd, svært fleksibel blits som er enkel å bruke, og med de funksjonene du trenger som profesjonell fotograf.

Det meste du finner på en studioblits er puttet inn i denne lille saken, så med unntak av lysstyrken har du det aller meste.

Hvis du er mer opptatt av fotograferingen enn av knappene, er dette kanskje den beste nyheten på lenge, i hvert fall når det kommer til mobilt lys.

Det er mange fotografer der ute som liker best å fotografere i naturlig lys. Noen av dem liker dette best fordi de ikke føler de fikser å jobbe med blits. Kanskje dette kan endre på det.

Pris og levering
Profoto er ikke først og fremst kjent for å være billig. Det er alltid kvaliteten de fokuserer på, og A1 koster naturligvis mer enn vanlige speedlight-blitser. Nærmere bestemt 9950,- inkludert mva. Ja. Det er mange penger for en speedligt, men det er ikke så ille for en mobil blitslampe, og når du får begge deler i en enhet, blir det jo nesten billig.

I tillegg til lysformerne nevnt over, får du med et batteri og batterilader. Ekstra batteri kan kjøpes utenom.

Levering starter tirsdag 19. september (i dag) eller dagen etter, og blir tilgjengelig for Canon og Nikon.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.



 -
Profoto A1 minner mye om en speedlight
 -
Oversiktlig skjerm og store knapper og hjul
 -
A1 her utstyrt med både dome og bounce card som følger med.
 -
Soft Bounce kan kjøpes som tilleggsutstyr.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu