Høyere bildekvalitet i Olympus TG-5

Tydelig at produsenten vil at kameraet skal være for mer enn ferieknipsing
Like sikkert som at det lir mot sommer, kommer det nye vanntette kameraer på markedet. De blir litt bedre hver gang, men sjelden kommer det noe som endrer mye.

Ny innmat
Heller ikke denne gangen er det noen revolusjon, men vi ser noen svært velkomne forbedringer, ikke minst på bildekvalitet. Det vil si, vi har ikke sett dem ennå, men de er med stor sannsynlighet der.

Det vi snakker om er ny bildebrikke og ny prosessor. Prosessoren er den samme som sitter i flaggskipet OM-D E-M1 Mark II, mens bildebrikken har gått ned i oppløsning fra 16 til 12 megapiksler. Dette sier Olympus gir mindre støy og større dynamikkomfang, noe vi er kjent med fra tidligere.

Dette er gode nyheter. Det kompaktkameraer mangler er nettopp dynamikkomfang og lavt støynivå, så vi ofrer gladelig 4 megapiksler for få mer av det. Kameraet har en mindre sensor enn modeller som Sony RX100 og Canon G7 X.

Vanntett
Dette er et kamera som tåler mye fysisk påkjenning. Det er vanntett ned til 15 meter, frostsikkert til 10 kuldegrader, det tåler å dette i bakken fra 2,1m og du kan tråkke på det hvis du ikke veier over 100kg.

Det betyr at du kan ta med kameraet i snøen, på stranden, på snorkletur, i kajakk eller utsette det for sjøsprøyt, slag og utilbørlig press.

For å kunne dokumentere bedre hva du gjør, har kameraet GPS. I tillegg har den nå fått trykkmåler, kompass og termometer.

Samme objektiv
Objektivet er det samme som før. Det har brennvidder tilsvarende 25-100mm f/2.0-4.9 Det er med andre ord ganske så lyssterkt på vidvinkel og ganske så lyssvakt på tele. Det som skiller TG-5 fra de fleste andre vanntette kameraer er at objektivet er i midten av kameraet. Det høres ut som en rar ting å trekke fram, men det har vist seg at de kameraene som har objektivet oppe i hjørnet, slik de fleste vanntette modeller har, har lavere bildekvalitet og lysstyrke. Det er derfor bedre med den løsningen vi finner i TG-5.

4K video
Den nye prosessoren gir kameraet dramatisk mye mer kraft, og det ser det ut som Olympus har utnyttet. Kameraet har fått PRO Capture-funkjsonen fra E-M1 Mark II, som lar deg ta en kort sekvens med bilder i vanvittig fart. På E-M1 er det 60 biler pr. sekund. Det er ikke oppgitt hvor fort det går på TG-5. Andre elementer, som autofokus har også blitt raskere på grunn av kraftigere prosessor.

Men nyttigere for mange er at du nå kan ta opp video i 4K/30p eller 1080/120p. Du kan med andre ord få super oppløsning eller ta opp for slow motion avspilling.

RAW og makro
Dette er et av veldig få vanntette som tilbyr opptak i RAW. Det er en viktig funksjon for mange, og stemmer godt med at de nå ofrer megapiksler for dynamikkomfang og lavere støy.
En annen morsom ting med TG-5, som vi også så på de to foregående modellene er makrofunksjonen. Den har flere nivåer, men med den kraftigste innstillingen kan du ta bilder av ting som nesten er usynlig for det blotte øyet. Du får også ringblits til kameraet, så du ikke blir hindret av skygger og feil lys. Funksjonen fungerer også under vann, selv med ringblits.

Pris i Norge er forventet å være 4590,- kroner. Det kommer i salg i svart og i rødt i midten av juni, så er du raskt ute, kan du få tak i ett før skoleferien starter.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu