Canons brukervennlige modeller blir brukervennlige

Vi har savnet det lenge – at Canon gjør sine innstegsmodeller av speilreflekskameraer litt mer brukervennlige. Nå har de gjort det, og lanserer EOS 800D og 77D, samt EOS M6.
Det er særlig to ting Canons speilreflekskameraer i de rimeligere klassene har manglet, nemlig et grensesnitt på skjermen som forklarer hva brukeren gjør, og hva han/hun bør gjøre (ja jeg vet det finnes Creativ Auto, men den forklarer egentlig veldig lite), og en autofokus som fungerer på video – hvordan kan man forvente at en nybegynner skal bruke kameraet til å filme med, når det ikke har fungerende autofokus?

EOS 800D
Vel, i dag ser det ut som Canon har gjort noe med begge disse utfordringene. Du kan nå velge et mye mer forklarende grensesnitt, som hjelper brukere som ønsker å lære de ulike funksjonene og hva det gjør med bildet. Vi har ikke sett den i praksis, bare sett bilder av det, og dette er uansett en stor forbedring. Hvis du er mer erfaren, kan du velge å bruke et mer tradisjonelt grensesnitt.

For første gang på en tresifret EOS-modell tilbyr også 800D en skikkelig autofokus når du filmer eller bruker skjermvisning. Canons «Dual Pixel CMOS AF» har etter hvert blitt svært effektiv, og tilbyr til og med følgefokus. Dette har vært den store mangelen på de fleste speilrefleksmodeller alltid – kameraer med fantastiske videomuligheter som få har klart å utnytte. Nå ser det ut som Canon tilbyr dette på alle nye modeller, så da håper vi Nikon snart kommer etter med noe tilsvarende. Det er nødvendig for at speilrefleks ikke skal tape for mye til de speilløse modellene.
Andre nyheter er et kraftig forbedret autofokussystem (45 fokuspunkter) og en ny DIGIC7 prosessor.

EOS 800D er en oppgradering av EOS 750D, men EOS 750D vil fortsatt være i salg. Samtidig har Canon også lansert et nytt 18-55mm STM kit-objektiv. Det er ca 20% mindre enn forgjengeren, litt mindre lyssterkt (f/4-5.6) og har bedre bildestabilisator (inntil 4 trinn sier Canon). Vi kjenner ikke til om det er optiske forbedringer.

EOS 800D blir tilgjengelig i april, og får en pris på 8529 for kamerahuset.

EOS 77
Dette er egentlig en oppgradert 760D, men har fått tosifret nummer. Den tilbyr i stor grad de samme funksjonene som EOS 80D, men kameraet er mindre og lettere med en lavere byggekvalitet. Det har de samme funksjoner som EOS 800D, med tillegg for Bulb-funksjon, høyere brukervennlighet med ekstra hjul, knapper og tilpasningsmuligheter, samt LCD-display på toppen, og øyesensor som slår av skjermen bak når du bruker søkeren. Også EOS 77D har mulighet for å vise nybegynnergrensesnittet.

Begge de nye kameraene lar deg kople til ekstern mikrofon, og kan ta opp video i full HD, 60p. Det er ingen 4K-mulighet på noen av dem. Det er derimot kommet Bluetooth på dem, men foreløpig virker det som det er forbeholdt fjernstyring, både fra telefon eller fra en ny BR-E1 fjernkontroll.

Canon sitter altså nå med tre kameramodeller som alle har den samme bildebrikken på 24 megapiksler, og den dyreste av disse, 80D har den eldste prosessoren, så vi kan risikere at de billigste gir den høyeste bildekvaliteten. Men skal du ha et kamera som tåler røff bruk er det helt klart 80D du skal ha allikevel.

EOS 77D kommer også i april, og for den må du ut med 9039,- veiledende.

EOS M6
Canon har også blitt langt mer aktive på speilløse kameraer det siste året, og i dag kommer enda en modell, M6. M6 er i praksis en M5 uten søker. Den har med andre ord de samme funksjonene som EOS 80D, men med den nye DIGIC7-prosessoren, og selvfølgelig uten søker og speil. Så hvis du vil ha et kraftig EOS-kamera uten å måtte bære på mer enn nødvendig, er det et interessant alternativ.

Canon forteller oss at den nye Bluetooth fjernkontrollen til EOS 800D og
77D ikke fungerer på M6, selv om også denne har Bluetooth.

Også M6 kommer i april. Den koster 8129 for huset og du kan få en elektronisk søker til det for 2599 kroner.
 -
 - 800D. 77D ser akkurat lik ut på framsiden.
800D. 77D ser akkurat lik ut på framsiden.
 - Baksiden har visse forskjeller. Legg særlig merke til tommelhjulet på 77D.
Baksiden har visse forskjeller. Legg særlig merke til tommelhjulet på 77D.
 - EOS 77D har LCD-display på toppen, noe 800D mangler.
EOS 77D har LCD-display på toppen, noe 800D mangler.
 - EOS M6 er en EOS 80D uten søker og speil.
EOS M6 er en EOS 80D uten søker og speil.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu