Det minste kameraet med 1" sensor har blir raskere og bedre.

Canon har lansert Powershot G9 X Mark II – et knøttlite kamera med svært høy bildekvalitet.
Lommekameraer med 1" bildebrikke har blitt svært populære da de tilbyr svært høy bildekvalitet mens størrelsen holdes nede.

En av de mindre kjente modellene av denne typen er Canon G9 X. Den har nå kommet i en oppgradert utgave med ny, DIGIC 7-prosessor. G9 X er den minste av alle disse kameraene, og har litt mindre avansert objektiv og ikke vippbar skjerm. Men trenger du noe litt lekkert og virkelig lommevennlig, er det et meget interessant kamera – særlig nå som det har kommet i ny utgave.

Mye nytt med ny prosessor
Den nye versjonen, G9 X Mark II har egentlig bare få endringer fra forgjengeren, men mye er forbedret allikevel. Det viktigste er nemlig ny prosessor, og det er ganske mye man kan gjøre med mer prosessorkraft:

• Raskere autofokus. Det er noe vi alltid ønsker oss,
• Høyere seriebildehastighet. Muligheten for å prosessere bildene raskere gir mulighet for inntil 8,2 bilder pr. sekund i både RAW og JPG (opp fra ca 3 bps i RAW)
• Bedre motivgjenkjenning gjør at autofokusen bedre følger motiver i bevegelse
• Støyfjerning krever prosessorkraft, og mer kraft gir bedre støyfjerning uten at man taper detaljer.

Andre forbedringer
• Forbedret bildestabilisator, ikke minst ved videoopptak
• Bluetooth
• Raw-konvertering i kameraet
• Forbedret Time-laps-video

Kameraet har et objektiv med 3x zoom, tilsvarende 28-72mm f/2.0-4.9 og fortsatt 20 megapiksler. Skjermen er en fast, 7,6cm pekeskjerm. Vi fikk tre minutter å leke med kameraet, og det var vanskelig å prøve nye funksjoner, men det så identisk ut med forgjengeren. Det måler 98x58x31mm og veier 206g inkludert batteri.

Salgsstart er en gang i februar og veiledende pris er satt til 4999,- kroner.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Hei Olav.

Spørmålet er egentlig dette:
Hva er det jeg forsøker å formidle i denne saken?
Er det hva som er nytt i G9X II, eller er det hvor stor bidlebrikken er i millimeter eller sammenliknet med en mobiltelefon som egentlig er lite sammenliknbart. Denne gangen var det ikke det siste, og for mye om det ville virket forstyrrende på resten av budskapet.

Siden nesten alle nettsteder - både redaksjonelle og komersielle bruker den betegnelsen jeg gjør, er det et begrep leserne kan forholde seg til, og det går raskt å oppfatte.

Hvis jeg skriver en dypere omtale av et kamera, vil det absolutt være relevant det du tar opp, og jeg er helt enig i at betegnelser bør være pesise. Men dette var ikke stedet for det. Her var det viktigere å bruke et begrep leserne har et forhold til. Så er det også sånn at en marathon er ikke avstanden fra Marathon til Aten (og distansen har endret seg mange ganger gjennom historien), og fem-mila på ski er ikke nødevendigvis 50km).

Jeg kan godt tenke meg å skrive en artikkel om nettopp størrelsen på bildebrikker, for å oppklare alle forvirringene rundt det. Men som journalist, er min viktigste oppgave å formidle et budskap. Denne gangen var ikke budskapet hvor stort arealet på brikken var.
5.1.2017
Olav M.
Kan litt mer objektivitet etableres først som sist, hva angår å oppgi SENSORSTØRRELSE.
Den der vrøvlete 1' - betegnelsen, skal raskest mulig puttes i skuffa merket: Gammelt amerikansk, særs velegna til almuens forvirring!
(og bli der forever)

Den nyslåtte redaktør hadde en passus om tema uavhengighet i sin "tiltredelsesærklæring" (interessant og lovende), men her gikk han "rett på skjæret", og det i soltsteika! Bringer inn et nærmest "forhatt" kremmertriks, i nerdenes tempel!Man kunne jo alltids håpe det bare var en "bummer" , men dessverre har man vanskelig for å tro det, såpass drøy er denne! (har tatt MANGE år å bli kvitt dette gamle spøkelset, i store og toneangivende internasjonale publikasjoner. Og disse publikasjoner har nok den godeste redaktør fulgt noen år ja ...
Et slikt objektivitetsnivå., en slik disrespekt for lesernes informasjonsbehov OG kunnskapsnivå vil være FOR ille!

Disse "toneangivende" internasjonale foto-publikasjoner har omsider, også grunnet mange års leserstorm, lagt dette gamle "videorør"- vrøvlet bak seg, "they've gone metric" ja ...
(noe vi forøvrig gjorde hertillands for heller lenge siden?)

I stedet, fins mange gode og opplysende valg for angivelse av sensorstørrelse:
ALT 1) Oppgi flateinnhold på billedbrikke, i kvadratmillimeter. Og gjerne i samme åndedrag, hvor mye større brikken er i et MFT-kamera, i et CROP-format kamera og/eller fullformat.

ALT 2) Oppgi bredde gange høyde på brikken, og lage link til grafikk på brikkestørrelser (ja, godeste ny-redaktør, et bilde sier osv ...)

ALT 3) Relatere til sensor på mobil-kameraer, hvor mye større, og dermed bedre! Ei positiv vinkling der, altså ...

Hvilken som helst enhet for kamera-sensor størrelse er bedre enn dette gamle tomme-mølet!
Hvis lista først skal legges så lavt, så anbefales adskillig mer eleverte teknikker benyttet. Så vi slipper å gremmes, i det minste ... før vi fordummes. Å komme trekkende med noe SÅ utdatert, SÅ bakstreversk, framstår som et bevisst valg, og ble til et utenomordentlig dårlig startsignal.

Så ...?
4.1.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu