Ta bedre julebilder

Du trenger ikke bare ta de obligatoriske familie- og ribbebildene til jul. Det finnes muligheter for å være kreativ også. Her får du tips til begge deler.
Julen – og mørketiden står for døren. Begge tider innbyr til fotolek!
Det blir både oppstilte familiebilder, matbilder og juleglede i forskjellige former.
Mange motiver blir til av seg selv, små barns gleder, julenissen skjegg som løsner og andre ”snap shots”. Men det er også tid - og rom for å være kreativ med kameraet.

Mange av familiebildene blir ofte bedre hvis du bruker tre minutter til å rydde opp i motivet. Jeg tenker da ikke på å fjerne familiemedlemmer, men ting som ligger på gulvet, ”halve” planter som stikker inn i bildekanten, eller en taklampe som skaper hardt lys i halve bilderammen. En ren bakgrunn skaper også ro i bildet. Ta bildene FØR gjestene begynner å spise. Det tar seg ikke ut å ta bilder mens man har munnen full av mat. Vær forberedt slik at bildene kan tas ganske raskt og før maten er blitt kald.

Ta flere enn ett bilde av hver situasjon. Ta gjerne en serie bilder som forteller en historie. Det er lov å smile og lov å se inn i kameraet, men ikke alltid.

Hvis du bruker blits, enten innbygde eller en ekstern blits, sette deg inn i menyen og lær deg hvordan du stiller in styrken på blitsen din. Ofte får motivet ditt for mye lys – og pannen til tanta Ragna blir helt hvit. Men andre ord det brenner ut i høy-lyset. Skrur du ned blitsen styrke, ett til to EV-trinn får du frem hudtonene mye bedre. I mange situasjoner kan det være bedre å bruke høyere ISO-verdier i stedet for blits.

1. Hvitbalanse
Hvitbalansen sørger for at bildet ditt ikke får fargestikk, og at fargene gjengis så naturlig som mulig. Kameraet kan gjøre dette automatisk.
Lek deg fram til rett innstilling slik at snøen blir hvit og hudtonene korrekt.

2. Serieopptak
Sett innstillingen på kamera til serieopptak. Da får du flere bilder per sekund – og sjansen er større for at du får et bedre resultat.

3. Ligg lavt
Det beste tipset jeg kan gi deg som naturfotograf er å ligge lavt. Både fordi dyrene ikke skal se deg – men også fordi da kommer du i øyehøyde på arten du skal fotografere. Dette gjelder også når vi skal fotografere barn. Så når julegavene skal åpnes er det gjerne gleden i et barns øyne du vil fange. Det får du til hvis du setter deg ned på gulvet.

4. Ta bilder hele dagen
I julen – og spesielt på julaften tar vi som regel bare bilder av flotte oppdekte bord og julenissens besøk. Husk å ta bilder resten av dagen også. Det er like morsomt å se på bilder av far som svetter over middagslagingen og tanter og onkler som tar seg en hvil på sofaen

5. Ekstra batteri
Mange har sikkert opplevd at kamera går tomt for strøm – midt under julenissens ankomst! Sjekk derfor kameraet i god tid – og lad opp batteriet.

6. Dårlig fotolys
Et lyssterkt objektiv har stor største blenderåpning slik at du kan fotografere på frihånd i svak belysning uten å få uskarpe bilder. En fotojulegave til deg selv burde derfor være et objektiv med lysstyrke 1,4.
Enten en 35mm 1,4 eller 50mm 1,4

7. ISO
Bruk lav ISO ved gode lysforhold (100) – øk ISO´en ved dårlige lysforhold.

8. Nærbilder
På de fleste moderne kameraer finnes det en innstilling som er illustrert med en liten blomst. Denne innstillingen bruker du ikke til å ta bilder av fargesterke blomsterenger, men når du skal ta nærbilder, såkalte makrobilder, hvor fotolinsen er mellom 4-5 cm og opp mot ca 30 cm fra objektet du fotografer. Julen er full av store – og små gleder. Bruk et makroobjektiv til å ta de minste julemotivene. På juletreet og på juledekorasjonene finnes det man flott motiver. Det gjelder å se det store i det små!

Hvis du finner en fin juledekorasjon, nisse eller noe annet som er lite – lag et morsomt bilde som kan brukes til neste års julekort! Jeg brukte juletrebelysning som bakgrunn, noe som gir en fin bokeh

Roger Brendhagen -
Roger Brendhagen
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu