Wall of Fame: Tom Sandberg (1953-2014)

En av Norges fremste fotokunstnere henger nå på veggen på Preus museum i Horten.
Det er ikke i få godbiter man finner i samlingen til Preus museum. Selvfølgelig er Tom Sandberg representert i samlingen, ikke med veldig mange fotografier, men et representativt utvalg. Nå vises dette på Wall of Fame på museet.

Helt fra Sandberg som ung mann sammen med venner og kollegaer var med på å starte Fotogalleriet i Oslo i 1977, har han hatt en helt spesiell posisjon i det norske fotografiske miljøet. Han var begavet og ble respektert. Ikke bare blant andre fotografer, men også hos gallerister, samlere og museumskuratorer. Utstillinger ved Henie-Onstad Kunstsenter, Museet for Samtidskunst, Astrup Fearnley Museet og i utlandet, bidro til at han fikk en posisjon som kunstner som knapt noen norsk fotograf i hans generasjon har hatt.

- Selv om Sandbergs første bilder hadde sterke kontraster og han senere gikk opp i format og dempet skalaen til vibrerende grå og hvite toner, har han fulgt en konsekvent linje i sitt kunstnerskap, forteller Hanne Holm-Johnsen på Preus museum.

Hun beskriver Sandberg som en ekte etterfølger av Alfred Stieglitz og Minor Whites forestilling om «Equivalence», på norsk likeverdighet: Troen på at fotografiet kan være en likeverdig bærer av filosofiske ideer og psykologiske følelser.

- Fotografienes poetiske og formalistiske grep som motarbeider fotografiets «irriterende» speilegenskaper vektlegger både fotografiets materialitet og rendyrker sort-hvit fotografiet. Sandberg studerer ikke bare form og rom. Selv om motivene er gardiner som blafrer, sølepytter eller arkitektoniske detaljer, så har de en intensitet som får oss som ser dem til å føle at det også handler om noe eksistensielt. Tydelig blir det i fotografiet av den inneklemte kvinnen eller det store portrettet av hans datter, et åpent undrende barneansikt. Ved stort sett å benytte tittelen «Uten tittel» gir han oss ingen «knagg», men utfordrer oss til selv å lese bildene ut fra vårt ståsted.

Utstillingen på Preus museum henger til 31. januar 2016.
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling. - Uten tittel, 1978. Sølvgelatin på barytt.
Uten tittel, 1978. Sølvgelatin på barytt.
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling.
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling. - Uten tittel, 1979. Sølvgelatin på barytt.
Uten tittel, 1979. Sølvgelatin på barytt.
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling.
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling. - Uten tittel, 1994. Sølvgelatin på barytt
Uten tittel, 1994. Sølvgelatin på barytt
© Tom Sandberg. Tilhører Preus museums samling.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu