Wall of Fame: Sigurd Fandango

Sigurd Fandangos fotografier ligner ikke de øyeblikksbildene vi er vant med i nyhetsbildet. Nå kan du se noen av dem på Wall of Fame på Preus museum.
Han er selvlært som fotograf. Likevel har han de siste ti årene bygget seg opp til å bli en av de mest anerkjente og dyktigste norske fotojournalister.

Han bruker visuelle virkemidler som på mange måter skiller seg fra det tradisjonelle dokumentarfotografiet. Han stiller opp sine subjekter, han flytter på ting, jobber systematisk med et bilde og distanserer seg selv fra øyeblikksfotografiet.

- Et særtrekk ved Fandangos bilder er måten han blander visuelle referanser hentet fra ulike sjangere i ett og samme fotografi. Et sjangeroverskridende blikk og en aktiv bruk av lys gjør at fotografiene hans skiller seg ut i samtidens mylder av bilder. Han er heller ikke redd for å utfordre etablerte sannheter. Mange av hans reportasjefotografier har hint av iscenesattfotografi og har en tydelig regi. Dette gir hans bilder en visuell signatur som gjør det mulig å gjenkjenne en «Fandango», forteller Hege Oulie, utstillingens kurator.

Preus museum skal formidle både historiens og samtidens bruk av fotografiet. Et utvalg av Sigurd Fandangos fotografier er et av de nyeste kjøpene museet har gjort.

- Fandango er bare 29 år, men har det siste 10-året gjort seg særlig bemerket med gode bildefortellinger og portretter. Siden 2006 har han opparbeidet seg en imponerende CV som i tillegg til D2 viser til oppdrag for Dagbladet, Aftenposten, Det Norske Teater, Nationaltheatret, Coca Cola Norge m.fl. Du finner også Fandangos fotografier i en rekke norske bøker.

Da Sigurd Fandango var festivalutstiller på Fotografiets Dag viste museet serien "Afrikas år".

- Argumentet for å velge Fandango, var da som nå, at han er en av de unge fotografene man ikke kan unngå å legge merke til. Han har presentert den norske avis og magasinleseren for annerledes og interessante fotografier.

- Rammevilkårene for fotografer som ønsker å arbeide i avis og magasinbransjen har endret seg radikalt siden 2000-tallet. For museet er Fandango en dyktig representant for en av de få gjenværende faste fotografene i Norsk presse. Dette ønsket vi å eksponere gjennom å tildele Fandangos prosjektet «Afrikas tiår» en måned på utstillingens Wall of Fame.

Sigurd Fandangos fotografier henger på Wall of Fame på Preus museum til og med 22. november.
© Sigurd Fandango -
© Sigurd Fandango
Belas kjøpesenter i utkanten av Luanda, tumleplass for Angolas vellykkede, er blitt grundig pyntet til jul. Kjøpesentret er fullt av varer. Prisen er meget høy. Fra serien Afrikas tiår, 2010. Tilhører Preus museums samling.
© Sigurd Fandango -
© Sigurd Fandango
Jordvarme er viktig for å skaffe strøm og varme til drivhusene. Fredrick Apollo viser frem den ene av de to jordvarmeanleggene på blomsterfarmen i Naivasha, Rift Valley, Kenya. Fra serien Afrikas tiår, 2010. Tilhører Preus museums samling.
© Sigurd Fandango -
© Sigurd Fandango
Flere av arbeiderne til den kenyanske blomstergiganten Oserian viser frem hver sin bøtte med roser. Hver dag kutter de en million stilker inne i de mange drivhusene på blomsterfarmen i Naivasha, Rift Valley; Kenya. Fra serien Afrikas tiår, 2010. Tilhører Preus museums samling.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu